Hírlevelek
Regisztráció

Drogfüggés esetén is beválik a régen használt stimuláns?

Kokainfüggőket vizsgáltak

2013.07.30.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A figyelemhiányos-hiperaktív rendellenesség kezelésében alkalmazott szer, a Methylphenidate kokainfüggőkben javította az agyi kapcsolatok helyreállítását - olvasható a JAMA Psychiatry aktuális számában.

A Mount Sinai Egyetem munkatársai képalkotó vizsgálatok segítségével tanulmányozták a metilfenadin kokainfüggőkre kifejtett hatását, és megállapították, hogy a gyógyszer olyan az önkontrollban és az anyag utáni sóvárgásban szerepet játszó agyi szabályozó köröket segít, melyeket a kábítószer senyveszt.

Dr. Rita Goldstein professzor és munkatársai már korábban beszámoltak arról, hogy a szájon át bevett metilfenadin növeli a kokainfüggő betegek szellemi teljesítményét. A metilfenadin ugyanúgy növeli az agy dopaminszintjét, mint a kokain, azonban a csúcshatás elérése tovább tart, ezáltal kevésbé alakul ki a függőség.

A kutatók olyan anyagot kerestek, mely hasonlóan a dohányosok nikotinos rágójához vagy a heroinisták metadonjához, kiválthatja a kábítószer hatását. Most funkcionális mégneses rezonancia képalkotó (fMRI) segítségével a tudósok sikeresen demonstrálták, hogy már egy tabletta metilfenadin is hatékony lehet az agyi kapcsolatok normalizálása szempontjából.A vizsgálatban 18 kokainfüggő vett részt, akik közül az egyik csoport a gyógyszert, a másik placebót kapott. A vizsgálat a szer adása előtti, az az alatti és az azt követő agyműködést térképezte fel, főként az emocionális és a viselkedés szabályozásában szerepet játszó régiókat célozva. Mindazonáltal az eredményeket még számos újabb kutatásnak is meg kell erősítenie.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Tesztelje magát!