+10° - +26°
Nincs front

Drogfüggés esetén is beválik a régen használt stimuláns?

A figyelemhiányos-hiperaktív rendellenesség kezelésében alkalmazott szer, a Methylphenidate kokainfüggőkben javította az agyi kapcsolatok helyreállítását - olvasható a JAMA Psychiatry aktuális számában.

A Mount Sinai Egyetem munkatársai képalkotó vizsgálatok segítségével tanulmányozták a metilfenadin kokainfüggőkre kifejtett hatását, és megállapították, hogy a gyógyszer olyan az önkontrollban és az anyag utáni sóvárgásban szerepet játszó agyi szabályozó köröket segít, melyeket a kábítószer senyveszt.
Dr. Rita Goldstein professzor és munkatársai már korábban beszámoltak arról, hogy a szájon át bevett metilfenadin növeli a kokainfüggő betegek szellemi teljesítményét. A metilfenadin ugyanúgy növeli az agy dopaminszintjét, mint a kokain, azonban a csúcshatás elérése tovább tart, ezáltal kevésbé alakul ki a függőség.

A kutatók olyan anyagot kerestek, mely hasonlóan a dohányosok nikotinos rágójához vagy a heroinisták metadonjához, kiválthatja a kábítószer hatását. Most funkcionális mégneses rezonancia képalkotó (fMRI) segítségével a tudósok sikeresen demonstrálták, hogy már egy tabletta metilfenadin is hatékony lehet az agyi kapcsolatok normalizálása szempontjából.A vizsgálatban 18 kokainfüggő vett részt, akik közül az egyik csoport a gyógyszert, a másik placebót kapott. A vizsgálat a szer adása előtti, az az alatti és az azt követő agyműködést térképezte fel, főként az emocionális és a viselkedés szabályozásában szerepet játszó régiókat célozva. Mindazonáltal az eredményeket még számos újabb kutatásnak is meg kell erősítenie.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait