Hírlevelek
Regisztráció

Csökkenti a tumorok méretét a kannabisz

Új gyógyszer a láthatáron?

2014.07.17.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A kannabisz fő pszichoaktív alkotóeleme, a tetrahidrokannabiol lelassíthatja a tumorok növekedését a daganatos betegekben - állapította meg egy új kutatás.

Korábban is foglalkoztak már a kannabinoidok daganatokra gyakorolt hatásával, 2009-ben például kiderítették, hogy a tetrahidrokannabiol (THC) elősegítette az agydaganat-sejtek pusztulását egy autofágiának (önemésztésnek) nevezett folyamaton keresztül.

Az új kutatásban, melyet a Complutense University és a University of Anglia tudósai végeztek, a THC újabb előnyös, daganatellenes tulajdonságait derítették ki, méghozzá azt, hogy a vegyület két receptorhoz is kapcsolódik, és erőteljes tumorpusztító hatásokat vált ki belőlük.

"Ezek az eredmények nagyon biztatóak és a tudás birtokában akár új gyógyszerek kifejlesztésére is sor kerülhet" - mondta dr. Peter McCormick gyógyszerész, a kutatás vezető szerzője.

 Rákgyógyítás kannabisszal? 
 

Rákgyógyítás kannabisszal?

 

A szakember azonban figyelmeztet arra, hogy a marihuánát nem szabad önkényesen "rákmegelőzésre" vagy -gyógyításra használni.

"A kutatásunk egy izolált vegyület hatásaira vonatkozott, melyet csak megfelelő koncentrációban szabad használni" - tette hozzá dr. McCormick.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések