Hírlevelek
Regisztráció

Az ecstasy halálos aneurizmát is okozhat

Fiatalokat is fenyegetheti

2014.07.09.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A népszerű diszkódrog, az ecstasy fogyasztása után jelentkezett az akár halálos kimenetelű véredény-probléma egy tini gerincvelőjében.

ecstasy, aneurizma

Az ún. posterior gerinc artéria aneurizma során az artériák elvékonyodnak, kidudorodnak, majd elszakadnak, ami súlyos károsodásokhoz vagy halálhoz is vezethet - tudjuk meg a University of Miami idegsebészeinek friss esettanulmányából, amely a Journal of NeuroInterventional Surgery című szaklap július harmadikai számában került publikálásra.

Drog-kalkulátor

Gyanúsan viselkedik ismerőse, rokona, furcsa eszközökre lett figyelmes a környezetében? Tesztünkből megtudhatja, milyen esetleges droghasználatra kell gyanakodnia!

Eddig csupán tizenkét esetről tudnak a szakemberek, amelyeknek mindegyike erős vérzéshez és a gerincvelő sérüléséhez vezetett. Mindez megmagyarázza, hogy miért jelentkezett stroke, agyvérzés és artérériagyulladás az ecstasy-fogyasztók körében, mióta a veszélyes rekreációs drog a piacra került.

Az ecstasy rendszerint hirtelen vérnyomásemelkedést okoz, így minden aneurizmával és artériás betegséggel küzdő drogfogyasztó életveszélyben van, de az egészséges fiatalok is az életükkel játszanak.

 Az Esctasy aneurizmát okozhat 
 

Az esctasy aneurizmát okozhat

 

Az idézett esettanulmány egy egészséges tizenéves fiú történetét vizsgálja, aki esctasyt vett be. Másnap fejfájással ébredt, sajgott a nyaka és izomláza volt. Egy héttel később a tünetek rosszabbodtak, és heves rosszullétekkel egészültek ki: ekkor került az ügyeletre a fiú. Kiderült, hogy a problémát aneurizma okozza gerincvelő artériájának bal oldalán, a nyaknál. Hamarosan műtére került sor, amelynek során az aneurizma és a meggyengült gerincvelő artéria eltávolításra került.

A fiú végül teljesen felépült, maradandó idegkárosodás nélkül.

Betegséglexikon mobil alkalmazás