Az ecstasy halálos aneurizmát is okozhat

A népszerű diszkódrog, az ecstasy fogyasztása után jelentkezett az akár halálos kimenetelű véredény-probléma egy tini gerincvelőjében.

Az ún. posterior gerinc artéria aneurizma során az artériák elvékonyodnak, kidudorodnak, majd elszakadnak, ami súlyos károsodásokhoz vagy halálhoz is vezethet - tudjuk meg a University of Miami idegsebészeinek friss esettanulmányából, amely a Journal of NeuroInterventional Surgery című szaklap július harmadikai számában került publikálásra.

Drog-kalkulátor

Gyanúsan viselkedik ismerőse, rokona, furcsa eszközökre lett figyelmes a környezetében? Tesztünkből megtudhatja, milyen esetleges droghasználatra kell gyanakodnia!

Eddig csupán tizenkét esetről tudnak a szakemberek, amelyeknek mindegyike erős vérzéshez és a gerincvelő sérüléséhez vezetett. Mindez megmagyarázza, hogy miért jelentkezett stroke, agyvérzés és artérériagyulladás az ecstasy-fogyasztók körében, mióta a veszélyes rekreációs drog a piacra került.

Az ecstasy rendszerint hirtelen vérnyomásemelkedést okoz, így minden aneurizmával és artériás betegséggel küzdő drogfogyasztó életveszélyben van, de az egészséges fiatalok is az életükkel játszanak.

Az Esctasy aneurizmát okozhat

Az esctasy aneurizmát okozhat


Az idézett esettanulmány egy egészséges tizenéves fiú történetét vizsgálja, aki esctasyt vett be. Másnap fejfájással ébredt, sajgott a nyaka és izomláza volt. Egy héttel később a tünetek rosszabbodtak, és heves rosszullétekkel egészültek ki: ekkor került az ügyeletre a fiú. Kiderült, hogy a problémát aneurizma okozza gerincvelő artériájának bal oldalán, a nyaknál. Hamarosan műtére került sor, amelynek során az aneurizma és a meggyengült gerincvelő artéria eltávolításra került.

A fiú végül teljesen felépült, maradandó idegkárosodás nélkül.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait