Hírlevelek
Regisztráció

A kokain hatása: így változtatja meg az agyat

Tanulságos egérkísérlet

2013.09.01.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a kokainfogyasztás néhány órán belül megváltoztathatja az agy szerkezetét, ami az első lépés lehet a drogfüggőség felé vezető úton.

A Nature Neuroscience legújabb számában megjelent tanulmány szerint a kokain fogyasztása után nem sokkal a tanulással és a memóriával összefüggésben álló új struktúrák indultak növekedésnek. A legtöbb agyi változáson áteső egerek nagyobb vonzalmat mutattak a kokain iránt. A szakértők ezt a jelenséget úgy írták le, hogy az agy "megtanulja a függőséget".

A Kalifornia Egyetem berkeley-i és a San Franciscó-i kampuszainak kutatói az agysejtek dendritikus nyúlványait vizsgálták, amelyek az emlékek létrehozásában játszanak szerepet.

A kokainról

A kokain javítja a hangulatot, növeli az önbizalmat, segít megbirkózni a gátlásossággal. Ideiglenesen jót tesz a fizikai és szellemi teljesítőképességnek is, legyen szó akár kreatív, akár monoton feladatokról. Csökkenti az alvásigényt, energetiztál, csökkenti az éhségérzetet. A kokain csak rövid ideig hat. A néhány órás hatást követően azonban pont a fentiek ellenkezője jelentkezik. Mivel a kokain az örömközpontokat izgatja az agyban - elsősorban a dopamintermelődés növekedése miatt - nagyon könnyen kialakul tőle a pszichikai függőség. Olvasson bővebben erről a Drogról ide kattintva!

A kábítószer - jelen esetben a kokain - fogyasztásának helyszíne, illetve környezete nagymértékben befolyásolja a függőség kialakulását. A kísérletben az egereknek megengedték, hogy szabadon felfedezhessenek két különböző kamrát, amelyek eltérő szagokat és felületi textúrákat tartalmaztak. Miután választottak maguknak egy kedvencet, a kutatók a másik kamrában kokainnal oltották be az állatokat. Egyfajta lézermikroszkóppal vizsgálták meg az élő egerek agyát, és elemezték a dendritikus nyúlványok állapotát. Az eredmények azt mutatták, hogy több új nyúlvány jött létre akkor, amikor az egereket kokainnal oltották be, mint amikor csak vízzel, ami arra utal, hogy a kábítószer fogyasztásával kapcsolatban új emlékek alakultak ki. Ez az eltérés már két órával az első kábítószeradag után kimutatható volt.

Linda Wilbrecht kutató elmondta, hogy mindez egy olyan lehetséges mechanizmust jelez, amely megmagyarázza, hogyan ösztönzi a kábítószer-fogyasztás a további kábítószerkereső magatartást. Ezek a drog által kiváltott agyi változások arra is magyarázatot adnak, hogyan dominálják a kábítószerrel összefüggő emlékek idővel a kábítószerfüggő emberek döntéshozását.
Betegséglexikon mobil alkalmazás