+14° - +33°
Nincs front

A kokain hatása az agyra: növekszik a stroke kockázata

A legújabb kutatás szerint a kokainszippantás drámai mértékben megnöveli az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázatát a fiatal felnőttekben.

A kábítószer használata utáni egy napban a fogyasztók az iszkémiás stroke hat-hétszeres kockázatának vannak kitéve. A stroke e fajtája esetén egy vérér elzáródik, megakadályozva az agy folyamatos vérellátását. A kokain drámaian hat az agyra: vérsűrítő, és ezáltal növeli a vérrögképződés kockázatát.

Tipp

Egy ismerősénél drogfogyasztásra gyanakszik? Töltse ki drogkalkulátorunkat!

A Marylandi Egyetem orvosi karának kutatója, Dr. Yu-Ching Cheng, így nyilatkozott az eredményekről: "A kokain nemcsak függőséget okoz, hanem stroke okozta fogyatékossághoz vagy halálozáshoz is vezethet. Úgy véljük, hogy néhány kivételtől eltekintve minden fiatal stroke-os beteget alá kellene vetni kábítószerszűrésnek a kórházi felvételkor. Az akut kokainfogyasztás és a stroke magas kockázata között kimutatott szoros összefüggés ellenére a fiatal stroke-os betegek csupán egyharmada esik át toxikológiai szűrővizsgálaton a kórházi kezelés alatt. A kokainhasználat aránya véleményünk szerint magasabb lehet, mint amiről beszámolnak."

A kutatók azt vizsgálták, milyen tényezők járulnak hozzá a stroke kockázatához a fiatal felnőttek esetében. Dr. Cheng elmondta, hogy a kokain volt az egyik faktor, amit megvizsgáltak, és megdöbbenve tapasztalták, milyen szoros összefüggés áll fenn a kokainhasználat és a stroke kockázata között a fiatal felnőttekben. Kiderült, hogy az akut kokainfogyasztás szorosabb összefüggésben áll a stroke kockázatával, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, a dohányzás és a stroke más kockázati tényezői.

Kokain: káros hatás az agyra (Fotó: Europress)

Kokain: káros hatás az agyra (Fotó: Europress)

Az eredmények azt mutatták, hogy a kórtörténetben szereplő korábbi kokainfogyasztás a személy nemétől vagy etnikumától függetlenül nem áll összefüggésben az iszkémiás stroke kockázatával. A nagy mennyiségű kokain fogyasztása azonban a stroke-ot megelőző 24 órában minden etnikum esetében szoros összefüggést mutatott a stroke megnövekedett kockázatával.

A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Társaság 2014-es Nemzetközi Stroke Konferenciáján tették közzé.

A kokainról

A kokain javítja a hangulatot, növeli az önbizalmat, segít megbirkózni a gátlásossággal. Ideiglenesen jót tesz a fizikai és szellemi teljesítőképességnek is, legyen szó akár kreatív, akár monoton feladatokról. Csökkenti az alvásigényt, energetiztál, csökkenti az éhségérzetet. A kokain csak rövid ideig hat. A néhány órás hatást követően azonban pont a fentiek ellenkezője jelentkezik. Mivel a kokain az örömközpontokat izgatja az agyban - elsősorban a dopamintermelődés növekedése miatt - nagyon könnyen kialakul tőle a pszichikai függőség. Mivel egyre jobban hozzászokik a szervezet, egyre több anyagra lesz szüksége. Használatakor növekszik a pulzus a vérnyomás, és szaporább lesz a légzés. Az erek összeszűkülnek, a pupillák kitágulnak. Olvasson erről a drogról, veszélyeiről bővebben ide kattintva!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait