Hírlevelek
Regisztráció

A kokain hatása az agyra: növekszik a stroke kockázata

Szippantás után drámaian nő a rizikó

 2014.02.21.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A legújabb kutatás szerint a kokainszippantás drámai mértékben megnöveli az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázatát a fiatal felnőttekben.

A kábítószer használata utáni egy napban a fogyasztók az iszkémiás stroke hat-hétszeres kockázatának vannak kitéve. A stroke e fajtája esetén egy vérér elzáródik, megakadályozva az agy folyamatos vérellátását. A kokain drámaian hat az agyra: vérsűrítő, és ezáltal növeli a vérrögképződés kockázatát.

Tipp

Egy ismerősénél drogfogyasztásra gyanakszik? Töltse ki drogkalkulátorunkat!

A Marylandi Egyetem orvosi karának kutatója, Dr. Yu-Ching Cheng, így nyilatkozott az eredményekről: "A kokain nemcsak függőséget okoz, hanem stroke okozta fogyatékossághoz vagy halálozáshoz is vezethet. Úgy véljük, hogy néhány kivételtől eltekintve minden fiatal stroke-os beteget alá kellene vetni kábítószerszűrésnek a kórházi felvételkor. Az akut kokainfogyasztás és a stroke magas kockázata között kimutatott szoros összefüggés ellenére a fiatal stroke-os betegek csupán egyharmada esik át toxikológiai szűrővizsgálaton a kórházi kezelés alatt. A kokainhasználat aránya véleményünk szerint magasabb lehet, mint amiről beszámolnak."

A kutatók azt vizsgálták, milyen tényezők járulnak hozzá a stroke kockázatához a fiatal felnőttek esetében. Dr. Cheng elmondta, hogy a kokain volt az egyik faktor, amit megvizsgáltak, és megdöbbenve tapasztalták, milyen szoros összefüggés áll fenn a kokainhasználat és a stroke kockázata között a fiatal felnőttekben. Kiderült, hogy az akut kokainfogyasztás szorosabb összefüggésben áll a stroke kockázatával, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, a dohányzás és a stroke más kockázati tényezői.

 Kokain: káros hatás az agyra (Fotó: Europress) 
 

Kokain: káros hatás az agyra (Fotó: Europress)

 
Az eredmények azt mutatták, hogy a kórtörténetben szereplő korábbi kokainfogyasztás a személy nemétől vagy etnikumától függetlenül nem áll összefüggésben az iszkémiás stroke kockázatával. A nagy mennyiségű kokain fogyasztása azonban a stroke-ot megelőző 24 órában minden etnikum esetében szoros összefüggést mutatott a stroke megnövekedett kockázatával.

A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Társaság 2014-es Nemzetközi Stroke Konferenciáján tették közzé.

A kokainról

A kokain javítja a hangulatot, növeli az önbizalmat, segít megbirkózni a gátlásossággal. Ideiglenesen jót tesz a fizikai és szellemi teljesítőképességnek is, legyen szó akár kreatív, akár monoton feladatokról. Csökkenti az alvásigényt, energetiztál, csökkenti az éhségérzetet. A kokain csak rövid ideig hat. A néhány órás hatást követően azonban pont a fentiek ellenkezője jelentkezik. Mivel a kokain az örömközpontokat izgatja az agyban - elsősorban a dopamintermelődés növekedése miatt - nagyon könnyen kialakul tőle a pszichikai függőség. Mivel egyre jobban hozzászokik a szervezet, egyre több anyagra lesz szüksége. Használatakor növekszik a pulzus a vérnyomás, és szaporább lesz a légzés. Az erek összeszűkülnek, a pupillák kitágulnak. Olvasson erről a drogról, veszélyeiről bővebben ide kattintva!
Betegséglexikon mobil alkalmazás