Hírlevelek
Regisztráció

A kannabisz károsítja a szívet

Akár halált is okozhat a fiatal és középkorú fogyasztókban

2014.05.03.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A legújabb kutatás szerint a marihuána-fogyasztás akár végzetes károsodást okozhat a fiatal és középkorú használók szívében és artériáiban.

Francia kutatók közel 2000 olyan beteget vizsgáltak, akik valamilyen marihuána-fogyasztással összefüggő rendellenességben szenvedtek, és 35 esetben mutattak ki súlyos szív-érrendszeri szövődményt. Húsz szívrohamról számoltak be, tíz olyan esetről, amikor a végtagok artériái váltak érintetté, és három olyan esetről, amikor az agy vérerei károsodtak. Kilenc beteg halt meg a vizsgálat időszakban.

Drog ABC

Drog ABC a Házipatika.com-on! Ide kattintva még többet olvashat a drogokról!

A kutatást vezető Dr. Emilie Jouanjus, a Toulouse-i Egyetem munkatársa így nyilatkozott az eredményekről: "A közvélemény úgy tartja, hogy a marihuána ártalmatlan, de a marihuána potenciális egészségügyi veszélyeiről a nyilvánosságot, a politikusokat és az egészségügyi szakembereket is tájékoztatni kell."

Dr. Jouanjus kutatócsoportjának korábbi kutatásai már több olyan figyelemreméltó esetet is kimutattak, amikor fiatal marihuána-fogyasztók szorultak kórházi ellátásra szív-érrendszeri szövődmények miatt.

 A kannabisz károsítja a szívet (Fotó: Europress) 
 

A kannabisz károsítja a szívet (Fotó: Europress)

 

"Ezt a váratlan eredményt alaposabban is meg kellett vizsgálnunk, különösen annak fényében, hogy a marihuána orvosi alkalmazása egyre elterjedtebbé válik, és egyes kormányok legalizálják a használatát" - tette hozzá a francia szakértő.

A Journal of the American Heart Association szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői ezt is hozzátették, hogy a kannabisz szívásával összefüggő egészségügyi szövődmények nagy részét nem jelentik a hatóságoknak. A meglévő szív-érrendszeri betegségekben szenvedő emberek különösen is ki vannak téve a drog káros hatásainak.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon