A kannabisz károsítja a szívet

A legújabb kutatás szerint a marihuána-fogyasztás akár végzetes károsodást okozhat a fiatal és középkorú használók szívében és artériáiban.

Francia kutatók közel 2000 olyan beteget vizsgáltak, akik valamilyen marihuána-fogyasztással összefüggő rendellenességben szenvedtek, és 35 esetben mutattak ki súlyos szív-érrendszeri szövődményt. Húsz szívrohamról számoltak be, tíz olyan esetről, amikor a végtagok artériái váltak érintetté, és három olyan esetről, amikor az agy vérerei károsodtak. Kilenc beteg halt meg a vizsgálat időszakban.

Drog ABC

Drog ABC a Házipatika.com-on! Ide kattintva még többet olvashat a drogokról!

A kutatást vezető Dr. Emilie Jouanjus, a Toulouse-i Egyetem munkatársa így nyilatkozott az eredményekről: "A közvélemény úgy tartja, hogy a marihuána ártalmatlan, de a marihuána potenciális egészségügyi veszélyeiről a nyilvánosságot, a politikusokat és az egészségügyi szakembereket is tájékoztatni kell."

Dr. Jouanjus kutatócsoportjának korábbi kutatásai már több olyan figyelemreméltó esetet is kimutattak, amikor fiatal marihuána-fogyasztók szorultak kórházi ellátásra szív-érrendszeri szövődmények miatt.

A kannabisz károsítja a szívet (Fotó: Europress)

A kannabisz károsítja a szívet (Fotó: Europress)


"Ezt a váratlan eredményt alaposabban is meg kellett vizsgálnunk, különösen annak fényében, hogy a marihuána orvosi alkalmazása egyre elterjedtebbé válik, és egyes kormányok legalizálják a használatát" - tette hozzá a francia szakértő.

A Journal of the American Heart Association szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői ezt is hozzátették, hogy a kannabisz szívásával összefüggő egészségügyi szövődmények nagy részét nem jelentik a hatóságoknak. A meglévő szív-érrendszeri betegségekben szenvedő emberek különösen is ki vannak téve a drog káros hatásainak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait