Tényleg depressziót okozhat a közösségi média?

Növeli a depresszió kialakulásának kockázatát, ha túl sok időt töltünk a közösségimédia-oldalakon? Egy friss kutatás szerzői szerint igen, mások szerint viszont nem fekete vagy fehér a történet.

Közel ezer, nem depressziós fiatal felnőtt (18-30 évesek) részvételével zajlott a közelmúltban egy amerikai kutatás , melynek szerzői először egy kérdőív kitöltésére kérték az alanyokat. Több kérdésre kellett válaszolniuk, egyebek mellett arra, átlagosan mennyi időt töltenek a közösségimédia-oldalakon naponta. Fél évvel később újra megvizsgálták őket, ekkor kiderült, hogy 10 százalékuknál már megjelentek a depresszió jellemzői.

A tudósok arra jutottak, hogy a legkevesebb időt (napi két órát vagy ennél kevesebbet) a közösségi oldalakon töltő alanyokhoz képest a legtöbbet facebookozó, instagramozó felhasználóknál (legalább napi öt óra) háromszor magasabb volt a depresszió kialakulásának kockázata.

A közösségi média ezért veszélyes Naponta több órát töltenek okostelefonjukat bújva a mai tinédzserek, akik egészen máshogy viszonyulnak az internetes közeghez, mint a szüleik. Eközben viszont nem ritka, hogy zaklatás áldozatává válnak - derült ki egy új hazai felmérésből. Kattintson a részletekért!

A kutatócsoport olyan tényezőket is számításba vett, mint például az iskolázottság, a jövedelem, munkanélküliség, illetve olyan gyerekkori traumák, mint a fizikai bántalmazás vagy érzelmi elhanyagoltság - ezek szintén növelhetik a depresszió veszélyét -, ám a helyzet itt is ugyanaz volt: a több közösségimédia -használat a depresszió magasabb kockázatával járt.

Még egy érdekes részlet: egy másik tanulmány 299 olyan alanyánál, akik már depresszióval küzdöttek az adott kutatás kezdetén, idővel nem nőtt a Facebook és társainak használatával töltött idő napi szinten.

Ahány ember, annyi szokás

Egy másik szakértő, Nathaniel Counts arra hívja fel a figyelmet, hogy a depresszió bonyolult betegség, melynek kialakulásában nem lehet egyetlen tényező szerepét kiemelni. Például megeshet, hogy egy tinédzser vagy fiatal felnőtt otthon vagy az iskolában, munkahelyén épp egy nehéz helyzetben van, közben pedig a közösségi médiába menekül. Ez hozzájárulhat a depresszió kialakulásához - elősegítheti, de nem okozza azt.

Magasabb a depresszió veszélye azoknál az embereknél, akik állandóan a telefonjukat nyomkodják. Fotó: Getty Images
Magasabb a depresszió veszélye azoknál az embereknél, akik állandóan a telefonjukat nyomkodják. Fotó: Getty Images

Egyébként pedig minden ember más - ahogyan az is, miért használjuk a közösségimédia-oldalakat. Vannak, akik a barátaikkal, messze élő szeretteikkel tartják így a kapcsolatot, mások, például a környezetükben meg nem értett fiatalok támaszt keresnek, emiatt csatlakoznak csoportokhoz, közösségekhez.

A legtöbben nem is egyetlen dologra használjuk a közösségi médiát: néha beszélgetünk, máskor a számunkra fontos csoportokban olvasgatunk, néha viszont csak céltalanul görgetünk. Ez az, ami a kutatók szerint ártalmas lehet, ugyanis kis idő múlva mások kirakatéletét látva sokan hajlamosak úgy érezni, hogy nem elég sikeresek, szépek, okosak.

Mi segíthet?

Egyrészt hasznos lehet, ha tudatosan használjuk a Facebookot, Instagramot és társaikat. Akár korlátozhatjuk is saját magunkat, hogy egy nap mennyi időt töltünk ezeken az online felületeken, másrészt pedig miután használtuk ezeket az oldalakat, kérdezzük meg önmagunktól, hogy érezzük magunkat.

Ha negatív érzések kezdenek a hatalmukba keríteni, vagy úgy látjuk, nem szolgál minket a dolog, vagy egyszerűen csak azon kapjuk magunkat, hogy percek óta unottan görgetünk, akkor azonnal érdemes kilépni, és valami olyasmivel tölteni a szabadidőnket, ami nemcsak produktívabb, hanem boldogabbá is tesz minket.

Továbbá a kutatók szerint a már jól ismert social media platformokat is át kellene alakítani, és úgy megtervezni, hogy ne csak marketingcélokat szolgáljanak, hanem a felhasználók mentális jóllétét is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)