Siófoknyi magyar lesz öngyilkos évente

Miért akarnak ennyien meghalni Magyarországon? A gazdasági válság, a devizahitelek, a depresszió, az arzénes víz, az időjárás vagy a magány jelenti az utolsó cseppet a pohárban?

Uniós felmérések szerint minden negyedik európai uniós állampolgár valamilyen pszichés problémával küzd és ezek közül is legsúlyosabb a depresszió, amely a második leggyakoribb munkaképesség-csökkentő egészségügyi problémává vált a szív-érrendszeri betegségek után.

Egy 2010-ben készült kérdőíves felmérés alapján elmondható, hogy a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a depresszió kialakulását. A felmérés szerint a magyar társadalom 77 százaléka inaktív (nyugdíjas, munkanélküli, táppénzes, kismama stb.) és az emberek 15,3 százaléka küzd depresszióval, ami a táppénzen eltöltött napok felének (48,9 százalékának) az oka.

Minden 10. magyar súlyos depressziós

Ide kattintva megtalálhatja az Önhöz legközelebb eső mentálhigiénés központot, egyesületet, ahol segítenek eligazodni a pszichiátriai betegségek és kezelési lehetőségek terén. Az egyik legnagyobb és leghíresebb témába vágó adatsor a Hungarostudy (HS) adatbázisok másodelemzése során megvizsgálták, hogy az elmúlt 25 évben történt-e átrendeződés depressziós tünetegyüttesen belül.

Amíg a közepesen súlyos depressziós tünetek 1988-ban csak a lakosság 4,6 százalékát érintették, addig (fogyó népességszám mellett) 2013-ban már a 6,8 százalékát. Nagy ugrás a súlyos depressziós tüneteknél történt, az elmúlt 20 évben számuk megháromszorozódott és ma már a lakosság 10 százalékát érinti, vagyis több mint 900 ezer embert.

(A HS felmérések 1988 óta 7 ill. 3 évente adnak számot a magyar népesség egészségi állapotának alakulásáról, az eddigi 5 lakossági felmérésben 51820 személy vett részt. Forrás: Magyar Pszichiátriai Társaság)

A munkahely betegít meg?

A nemzetközi trendet a Hungarostudy egyéb eredményei is igazolják, melyek szerint a folyamatos munkahelyi stressz jelentős szerepet játszik a mentális zavarok kialakulásában és fennmaradásában is, valamint ugyancsak ez lehet felelős betegség miatt munkahelytől távol töltött napok 50-60 százalékáért. A folyamatos és krónikus munkahelyi stressz jelentős szerepet játszik a mentális zavarok kialakulásában és fennmaradásában. Épp ezért a munkahelyeken is érdemes hangsúlyt helyezni a depresszió- és a betegség következtében létrejövő munkából történő kiesés megelőzésére

A fiatalokat a neten lógás teszi <a href="https://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/depressziossa_es_maganyossa_tesz_a_facebook/20140707123506" target="_blank">depresszióssá</a>

A serdülőkori internethasználat és a depresszió tüneteinek kialakulása között is összefüggés mutatkozik. Egy vizsgálatba olyan budapesti szakiskolás diákokat vontak be, akik átlagéletkora 15 év volt, és 77,7 százalékuk naponta használta az internetet átlagosan 4,23 órában. A vizsgálat során fény derült arra, hogy ezen diákok egyötöde problémás internethasználó, akik közt magasabb a depressziós tünetek előfordulása, mint azon társaiknál, akik optimálisan használják az internetet. Ezért az is nagyon fontos, hogy prevenciós programok irányuljanak a fiatalok internet-használati szokásainak kialakítására.

Évente egy kisvárosnyi honfitársunk akar végezni magával

40 másodpercenként valaki öngyilkosságot követ el - ám ennek mindig van előjele. Az öngyilkossághoz vezető tettek korábban következnek be, a környezetnek pedig ekkor kellene figyelnie igazából. Vajon Robin Williamset meg lehetett volna menteni? Kattintson! A depresszió a befejezett öngyilkosság legfontosabb rizikófaktora. Magyarországon évente kb. 25 000 öngyilkossági kísérlet és 2 200 befejezett öngyilkosság történik. Ezzel hazánk a második az Európai Unióban. A fiatalok körében a korcsoporton belüli halálozást vizsgálva az öngyilkosság a vezető halálok. Habár az öngyilkosság legfőbb kockázati tényezőjeként a pszichiátriai betegségeket tartják számon, azonban az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap az öngyilkossági kutatások kapcsán többek között a 2008-óta fennálló gazdasági világválság, a munkanélküliség emelkedése, vagy éppen devizahitel-válság.

A válság lelki válságot is teremtett

A KSH 1990-2012-es adatainak elemzése segítségével látható, hogy habár mind a népesség száma, mind a befejezett öngyilkossági ráta folyamatosan csökken hazánkban, azonban kisebb hullámok figyelhetőek meg például 1996 és 2000 között, illetve 2008-tól kezdődően. A befejezett öngyilkosságok elkövetői között háromszor több a férfi, mint a nő, átlagéletkoruk 40-50 év között mozog.

Nem igaz, hogy télen több az öngyilkosság

Az epidemológiai, statisztikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az öngyilkosságok száma tavasszal és kora nyáron a legmagasabb egy 1990-2012 közötti időszakra vonatkozó öngyilkossági és időjárási adatokat értékelő vizsgálat alapján.

A dohányzásról való leszokás is nehéz

Az elmúlt években ugrásszerűen megszaporodtak a dohányzásról való leszokás és az öngyilkossági kockázat növekedésének összefüggéseit vizsgáló tanulmányok. Az öngyilkossági kockázat aránya a leszokást követő kritikus egy éven belül ugyan megugrik, de ezt követően lecsökken, és a leszokás utáni évtől a leszokottak öngyilkossági kockázata már megegyezik a sohasem dohányzókéval.

Évente egy kisvárosnyi magyar akar öngyilkos lenni

Így öl az arzén

Egy másik nagy áttekintő vizsgálat a magyarországi településeken az ivóvíz arzéntartalma és az öngyilkossági ráta kapcsolatát elemzi. Az előzetes eredmények megerősíteni látszanak a hipotézist, miszerint az ivóvíz arzéntartalma és a szuicid rizikó között pozitív irányú összefüggés áll fent, azonban a vizsgálat kialakítása nem volt alkalmas konkrét ok-okozati összefüggések igazolására.

Az öngyilkosságok megelőzése mind az Európai Unió, mind a WHO kiemelt egészségcéljai közé tartozik. Bár számos bizonyítékokon alapuló öngyilkosság-megelőző stratégiával rendelkezik a szakma, és bár számos országban az öngyilkosságok csökkenése figyelhető meg, igazi áttörést hosszú távon még nem sikerült a szuicidum prevencióban elérni.

Van-e elég szakember?

A gyakorlati tapasztalatok, és az összes szakmai felmérés szerint is folyamatosan nő a betegszám „miközben a pszichiátriai gondozók száma az ezredfordulótól 2013-ig csökkent, a forgalmuk 1,262 millióról 1,083 millió látogatásra apadt.” (Forrás: 2013-as Egészségügyi Statisztikai Évkönyv). Márpedig ez biztos nem azért következett be mert az ellátást igénybe vevő betegek varázsütésre meggyógyultak…

A pszichiátriai szakmát – mind az orvosok, mind a szakdolgozók szintjén – továbbra is súlyosan érinti az elvándorlás, és továbbra is megoldatlan a (még megmaradt) pszichiátriai gondozók finanszírozása. A pszichiátriát ugyan hiányszakmának nyilvánították, de sajnos egyelőre nem növekedett a rezidensek száma sem.

Vannak-e új gyógyszerek?

Akár több éves munkával felfedezni egy vegyületet, egy új hatóanyagot, csak az első lépés egy új gyógyszer piacra dobása felé. Ahhoz, hogy biztonságos és hatásos gyógyszereket kapjanak a betegek, több éves ellenőrzésen, engedélyeztetésen kell átesniük. Mit tudnak az okosgyógyszerek? A pszichiátriai betegségek kezelésében hatékony gyógyszerek felfedezése és fejlesztése lelassult. Számos gyógyszergyár csökkentette vagy meg is szüntette központi idegrendszeri kutatásait. A pszichiátriai betegségek jelenlegi felosztása nem segíti az alapkutatókat abban, hogy új felfedezések, és ezáltal új gyógyszerek szülessenek. A helyzet megváltoztatása érdekében az Európai Unió 1 milliárd Eurót szán agykutatásra (Human Brain Project) és hazánkban is elindult a 12 milliárd forintos költségvetésű Nemzeti Agykutatási Program (NAP). A magyar program olyan alap- és gyógyszerkutatásokat, klinikai, bioinformatikai és társadalomtudományi kutatásokat végző csoportokat és fiatal kutatókat támogat, melyek számos pszichiátriai betegséget érintenek.

A Magyar Pszichiátriai Társaság az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, a skizofrénia témában szervez konferenciát idei, XIX. Vándorgyűlésén január 28-31. között, Szegeden.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)