Nem hat a kamaszoknál használt antidepresszáns

Az eredeti klinikai vizsgálatok adatait újravizsgálva kiderült, hogy az Amerikában 2001 óta elterjedten használt, kamaszok számára előírt antidepresszáns gyógyszer, a paroxetine nem hatásosabb, mint a placebo. Klinikai vizsgálat eredményét most bírálták először felül ezzel a módszerrel.

A korábban megbízhatónak ítélt vizsgálatok eredményeinek felülbírálását a The BMJ publikálta; a kutatócsoportot a University of Adelaide in Australia kutatója, Prof. Jon Jureidini vezette. A kutatás szerint a paroxetine-re vonatkozó korábbi klinikai vizsgálatok eredményei pontatlanok voltak, így a gyógyszer engedélyezése felülbírálatra szorul - számolt be a Medical News Today.
A korábbi vizsgálatot a SmithKline Beecham finanszírozta; vezetője Martin Keller volt, a Brown University in Providence pszichiátere. A vizsgálatban a paroxetine és egy nagyobb dózisú antidepresszáns, az imipramine hatásait hasonlították össze a placebóéval depresszióban szenvedő kamaszokon. A vizsgálat eredményei szerint a paroxetine használata biztonságos és hatásos volt a kamaszkorú betegeken.

Mi az a mániás depresszió?

Kiknél fordulhat elő, milyen tünetei vannak, hogyan lehet kezelni, szükséges-e a gyógyszerszedés? Kattintson tovább!

Az eredményeket összefoglaló tanulmányt 2001-ben publikálták a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry című szakmai lapban. Azonban annak ellenére, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA 2002-ben "hibásnak" minősítette ezt a klinikai vizsgálatot, még ugyanabban az évben több mint kétmillió gyereknek és tinédzsernek írták fel az USA-ban a paroxetine-t.

Nem hatásos a tinédzsereknek előírt antidepresszáns

Nem hatásos a tinédzsereknek előírt antidepresszáns

Az új vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsék az imipramine és a paroxetine hatásosságát és biztonságosságát olyan kamaszokon, akik unipoláris nagydepresszióban szenvednek. Az eredeti vizsgálat 12 észak-amerikai pszichiátrián kezelt, összesen 275 kamasz bevonásával készült 1994 áprilisa és 1998 februárja között. Az új vizsgálat szerint az eredmények sem statisztikailag, sem pedig klinikailag nem bizonyítják, hogy a vizsgált két gyógyszer hatásosabb lenne a placebónál. Ugyanakkor azt találták, hogy a káros hatások (például az öngyilkossági gondolatok) szignifikánsan nőttek.

A The BMJ-ben most megjelent tanulmányban kimutatták azt is, hogy az eredeti vizsgálat résztvevői - mind a gyógyszerészek, mind a gyógyszert gyártók, mind pedig Keller pszichiáter munkatársai - milyen hibákat követtek el az eredeti vizsgálat során. Arra is fény derült, hogy az eredeti tanulmány 22 szerzője közül valójában senki nem vett részt a cikk elkészítésében; azt a gyógyszert gyártó cég megbízottja írta. 2012-ben ezért a GSK-t 3 milliárd dollár bírság megfizetésére ítélték vesztegetés miatt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag