Nem hat a kamaszoknál használt antidepresszáns

Az eredeti klinikai vizsgálatok adatait újravizsgálva kiderült, hogy az Amerikában 2001 óta elterjedten használt, kamaszok számára előírt antidepresszáns gyógyszer, a paroxetine nem hatásosabb, mint a placebo. Klinikai vizsgálat eredményét most bírálták először felül ezzel a módszerrel.

A korábban megbízhatónak ítélt vizsgálatok eredményeinek felülbírálását a Medical News Today.

A korábbi vizsgálatot a SmithKline Beecham finanszírozta; vezetője Martin Keller volt, a Brown University in Providence pszichiátere. A vizsgálatban a paroxetine és egy nagyobb dózisú antidepresszáns, az imipramine hatásait hasonlították össze a placebóéval depresszióban szenvedő kamaszokon. A vizsgálat eredményei szerint a paroxetine használata biztonságos és hatásos volt a kamaszkorú betegeken.

Kiknél fordulhat elő, milyen tünetei vannak, hogyan lehet kezelni, szükséges-e a gyógyszerszedés? Kattintson tovább! Az eredményeket összefoglaló tanulmányt 2001-ben publikálták a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry című szakmai lapban. Azonban annak ellenére, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA 2002-ben „hibásnak” minősítette ezt a klinikai vizsgálatot, még ugyanabban az évben több mint kétmillió gyereknek és tinédzsernek írták fel az USA-ban a paroxetine-t.

Nem hatásos a tinédzsereknek előírt antidepresszáns

Az új vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsék az imipramine és a paroxetine hatásosságát és biztonságosságát olyan kamaszokon, akik öngyilkossági gondolatok) szignifikánsan nőttek.

A The BMJ-ben most megjelent tanulmányban kimutatták azt is, hogy az eredeti vizsgálat résztvevői – mind a gyógyszerészek, mind a gyógyszert gyártók, mind pedig Keller pszichiáter munkatársai – milyen hibákat követtek el az eredeti vizsgálat során. Arra is fény derült, hogy az eredeti tanulmány 22 szerzője közül valójában senki nem vett részt a cikk elkészítésében; azt a gyógyszert gyártó cég megbízottja írta. 2012-ben ezért a GSK-t 3 milliárd dollár bírság megfizetésére ítélték vesztegetés miatt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)