Magyarországon ennyi antidepresszáns fogy

Megnőtt a kereslet az antidepresszánsokra - közölte pénteki számában a Világgazdaság.

Az antidepresszánsok meglepő mellékhatásáról korábbi cikkünkben olvashat!

A lap a Nielsen piackutató adataira hivatkozva azt írja, 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között 105 ezer doboz vény nélkül kapható antidepresszánst értékesítettek Magyarországon. Ezek összértéke 156 millió forint. Ez értékben 48 százalékkal, mennyiségben pedig 26 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A Nielsen szerint az éves forgalom 30 százaléka október és december között jelentkezik. A készítmények háromnegyedét drogériákban adják el, a gyógyszertárak forgalmát nem méri a cég.

antidepresszáns, depresszió, kedélybetegség, mentális betegségek, kedélyjavító,
antidepresszáns, depresszió, kedélybetegség, mentális betegségek, kedélyjavító,

Mit kell tudni az antidepresszánsokról?

Ahogy már korábban is megírtuk, sokan szembesülnek azzal, hogy a mentális betegségekre a kívülállók úgy tekintenek, mint egy fülgyulladásra. Azt gondolják, aki elment orvoshoz, az kapott gyógyszereket, és egy-két héten belül jobban is lesz. Ez azonban nem így van: az antidepresszánsok nem máról holnapra fejtik ki a hatásuka.

Fontos, hogy a gyógyszer szedésének megkezdésekor fogadjuk el, hogy nem vagyunk jól. Amikor felütik a fejüket az olyan kínzó gondolatok, mint például a "mikor leszek végre megint normális?", jelenjen meg a szemünk előtt egy pillangó bábja, amelynek még várnia kell arra, hogy gyönyörű lepke lehessen belőle. Tudatosítsuk magunkban újra és újra, hogy a gyógyulás időbe telik, de minden rendben lesz.

Az orvos szerepe

Sok múlik a megfelelő orvos kiválasztásán is. A mentális betegségek esetén különösen fontos, hogy az adott szakember csak átnyújt-e egy receptet, vagy képes-e valóban empatikusan viszonyulni a pácienséhez. Egy biztos, senkinek sem szabad magára vennie, ha az orvos nem kedves vele, netán nem részesíti őt kellő figyelemben. Nem kell bánkódni vagy mérgelődni emiatt, inkább érdemes másik szakembert keresni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső