Kiderült, miért gyakoribb nőknél a depresszió

Világszerte körülbelül 300 millió embert érint a depresszió, ám a statisztikák szerint ez a betegség a nők körében jóval gyakoribb. De vajon miért?

A 14 és 25 év közötti korosztályban több mint kétszer annyi depressziós nő van, mint amennyi férfi. Az életkor előrehaladtával ez a különbség ugyan csökken, de a globális becslések szerint még így is 1,7-szer gyakoribb a depresszió a nőknél, mint a férfiaknál.

depresszió, anhedónia, örömtelenség, nők, boldogtalanság,
Kétszer annyi boldogtalan, depressziós nő él a Földön, mint férfi. Fotó: 123rf

Mi állhat a hátterében?

A depresszió egyik fő tünete az anhedónia. Ez egy görög eredetű kifejezés, amely az "an", vagyis a "nélkül", és a "hedon", vagyis az "öröm" szavak összevonásából származik, tehát leginkább örömtelenség-érzetnek fordítható. Akkor beszélünk anhedóniáról, ha valaki elveszíti az érdeklődését olyan dolgok, tevékenységek iránt, amelyekben korábban örömét lelte, illetve jelentősen lecsökken az az örömérzet, amelyet ezek a dolgok, tevékenységek okoznak. A jelenség érintheti a párkapcsolatot, a nemi életet, a munkát, a hobbit, de a táplálkozást is.

Megtalálták a depressziót kiváltó géneket - a részleteket itt olvashatja el!

Önmagában ritkán alakul ki, általában bizonyos pszichiátriai kórképek - mint például a depresszió - tüneteként jelentkezik. Az anhedóniát fizikai tünetek is kísérhetik, például fáradékonyság, kedvetlenség, levertség, memóriazavarok és dekoncentráltság. Neurológiai szinten az anhedónia az agy jutalmazásért felelős részének lecsökkent aktivitásaként jelentkezik.

Mi történik az agyban?

Egy új kutatás arra derített fényt, hogy a nemeket érintő depresszió hogyan jelentkezik az agyban. Egészen pontosan azt vizsgálták a szakemberek, hogy a gyulladások hogyan hatnak a nők, illetve a férfiak agyának jutalomközpontjára. A kutatásban összesen 115-en vettek részt, az alanyok 60 százaléka nő volt. A tudósok a résztvevők felének kis dózisiú endotoxint, a többieknek pedig placebót adtak be. Az endotoxinra azért volt szükség, hogy gyulladást idézzenek elő. A kutatók véletlenszerűen döntötték el, hogy a résztvevők közül ki kap endotoxint, és ki csak placebót. Két órával az eljárás után - amikor a gyulladásos reakció a legerősebb volt - a résztvevőknek teljesíteniük kellett egy feladatot, amiért pénzjutalmat ajánlottak fel nekik. A feladatot egy MRI-készülékben végezték el.

Az eredmények azt mutatták, hogy az endotoxin csökkentette az agy jutalmazásért felelős részének aktivitását, de csak a nőknél. Emellett az aktivitás csökkenése a nők esetében a gyulladás erősödésével volt kapcsolatban, míg a férfiak ezt az összefüggést nem látták. Ez az eredmény azt sugallja, hogy a krónikus gyulladással járó betegségekkel küzdő nőknek nagyobb az esélye arra, hogy depressziósak legyenek.

Forrás: medicalnewsdaily.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)