Nem "pszichomasszázs"

HáziPatika

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

A negatív életesemények után jön a depresszió?

A depresszió kezelésénél a pszichoterápia elengedhetetlen része a gyógyulási folyamatnak. A pszichés betegségek szinte mindegyikére igaz az állítás, hogy a kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás megoldás vezet a legjobb eredményre, de a depresszió számos formáját például kizárólag ez utóbbival lehet kezelni. Ebbe a csoportba tartozik például a disztímia, a hosszú ideig tartó kóros lehangoltság, amely sajátos személyiség talaján bontakozik ki. A negatív életeseményeket követően kialakult hangulati zavart szintén pszichoterápiával lehet kezelni.
Honnan tudjuk, hogy pszichoterápiára van szükségünk, depresszió pszichológia pszichoterápia hangulati zavarok antidepresszáns fásultság mániás depresszió
Honnan tudjuk, hogy pszichoterápiára van szükségünk?
Talán ami a legfontosabb a depressziós emberek pszichoterápiás kezelésénél, az az, hogy a terapeuta füle ki legyen hegyezve bármilyen, az öngyilkossági szándékkal kapcsolatos megjegyzésre, utalásra. A hangulati zavarok fennállásakor különösen nagy az öngyilkossági kísérlet elkövetésének esélye, és ez nem feltétlenül derül ki abban a pár percben, amíg az orvos felírja az antidepresszáns következő adagját.

A kanapé nem a pihenés helye

A biológiai módszerek mellett számos pszichoterápiás lehetőség áll a beteg rendelkezésére. Míg régebben a pszichodinamikus irányzat volt a legnépszerűbb, ma már fokozatosan tért hódítanak a kognitív technikák. A pszichodinamikus irányzat szabad asszociációs módszer segítségével tárja fel a depresszió mélyén gyökerező problémákat. Célja, hogy csökkentse a beteg függőségigényét, és felvértezze a veszteségekkel és kudarcokkal szemben. Ez a fajta pszichoterápia azonban általában hosszú - egy-másfél évig tarthat -, és a depressziós betegek gyakran túl fásultak és passzívak ahhoz, hogy részt vegyenek a kemény munkát igénylő gyógyulásban. Általában feladják akkor, amikor rájönnek arra, hogy a terápia intenzív részvételt igényel és nem jár elég gyors sikerrel.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kemény munka nem csak a dinamikus irányzatra jellemző. Egy pszichoterapeuta igen találó megjegyzése szerint a betegek egy része azt hiszi, hogy a terápia egyfajta "pszichomasszázs": nekik nincs más dolguk, mint kényelembe helyezni magukat, és várni a megváltó gyógyulást. Amikor azonban szembesülnek a rájuk váró házi feladatokkal, gyakran abbahagyják a munkát.

Mozi és vásárlás receptre

A viselkedésterapeuták elsősorban az örömteli élethelyzetek biztosításában segítenek, megerősítik a nem depressziós viselkedést. Ezt úgy teszik, hogy figyelmen kívül hagyják a kliens lehangolt megjegyzéseit, ellenben reagálnak a pozitív és a konstruktív megnyilvánulásokra. Betegeiknek "örömforráslistát" kell összeállítaniuk - lám, ez is házi feladat! -, és az élvezetet szerző tevékenységeket napi rendszerességgel kell gyakorolniuk.A terapeuták gondot fordítanak arra is, hogy segítsenek a beteg szociális készségeinek fejlesztésében.

A kognitív pszichoterápia elsődleges célja a beteg pozitív megnyilvánulásainak elősegítése saját magával szemben. A depressziós emberre jellemző a negatív hozzáállás - "engem biztos mindenki utál", "nekem semmi sem sikerül" -, és ez az a gondolkodásmód, amelyről a terapeuta viszonylag gyorsan szoktatja le betegét. Az ő házi feladatuk a negatív gondolatok, és előhívásuk körülményeinek feljegyzése, amelyeket fokozatosan kell felcserélni az alternatív pozitív gondolkodásmóddal.

Az interperszonális pszichoterápia szerint több olyan, az emberi kapcsolatokat érintő problémakör van, amely depresszióhoz vezethet. Ezek közé tartozik például a gyász, vagy az emberi kapcsolatokat jellemző "szociális sutaság", félénkség, zárkózottság. A terapeuta az ülések során azzal szembesíti a pácienst, hogy viselkedésének milyen hatása lehet másokra. Megpróbál úgy reagálni a beteg negatív megnyilvánulásaira, ahogy azt feltehetően a környezete, hozzátartozói is tennék - ha nem lenne szoros kapocs közöttük.

A túlsó póluson is hatékony

A mániás depressziós esetében az orvosok gyakorlatilag soha nem alkalmaznak pszichoterápiát önmagában, csak a kezelés részeként. Ez történhet egyéni vagy csoportos terápia formájában. A legfontosabb témák, amelyeket ezek az ülések érintenek, a felvilágosítással, a gyógyszerszedés szükségességével vannak kapcsolatban. Szintén lényeges a családi és társas kapcsolatokról történő beszélgetés, illetve az olyan jellegű problémamegoldás, amely az életvitelt, a munkát és a tanulmányokat érinti.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában kissé felhős lesz az ég, de nyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag