Hónapok óta rosszul alszom. Mit tehetek?

A pihentető alvás a testi és lelki egészség elengedhetetlen feltétele. Fontos tudni, hogy már néhány napi kialvatlanság is rá tudja nyomni a bélyegét mindennapi teljesítményünkre, hosszú távon pedig még komolyabb károkat okozhat. Éppen ezért alvásproblémáinkra érdemes minél hamarabb megoldást keresni.

Még ma is erősen tartja magát a 8 óra alvás mítosza, amely szerint az embereknek nem kevesebb és nem több, hanem kereken 8 óra alvásra van szükségük ahhoz, hogy kipihentek és egészségesek legyenek. A képlet azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű, nem beszélhetünk ugyanis mindenkire általánosítható alvásszükségletről. Természetesen van, aki számára valóban 8 óra alvás ideális, mások viszont ennél több vagy akár kevesebb alvással tudják kipihenni magukat. Az alvásigény egyénre szabott, és leginkább az életkorunktól függ.

alvászavarok
Az alvászavarok leggyakoribb formája az álmatlanság, más néven inszomnia.

Mikor beszélünk alvászavarról?

Az alvászavarok leggyakoribb formája az álmatlanság, más néven inszomnia, amely megnyilvánulhat elalvási, átalvási vagy ébredési zavarok formájában is. Tehát nemcsak akkor beszélhetünk álmatlanságról, ha rendszeresen nehezen alszunk el, hanem akkor is, ha például az éjszaka közepén felébredünk, majd nem tudunk visszaaludni, vagy ha mindig kora hajnalban felébredünk, amitől aztán egész nap fáradtak vagyunk.

Statisztikák szerint, az embereknek mintegy 10-26 százaléka átmenetileg, 7-20 százaléka pedig hosszú távon szenved álmatlanságtól. Utóbbiról, azaz krónikus alvászavarról akkor beszélhetünk, ha az inszomnia több mint három hete fennáll.

Apró változtatások is segíthetnek

Többféle tényező is állhat az alvászavar mögött: okozhatja például konkrét betegség, stresszes életvitel, de akár egy banális életmódbeli hiba is. Bármi legyen a kiváltó ok, fontos, hogy a probléma forrásáig kell visszanyúlni, a megoldásban pedig igen nagy szerepe lehet az úgynevezett alváshigiénés szabályok betartásának is. Az alváshigiéné azoknak az alváshoz kötődő szokásoknak, normáknak az összessége, melyek jelentősen befolyásolhatják alvásunk mennyiségét és minőségét.

Az alvást nem kell tanulni vagy gyakorolni, hiszen mindenkinek megy. Mégis vannak, akik rosszul csinálják. Megmutatjuk, melyik alvási póznak mik az előnyei, illetve a hátrányai, és mire érdemes figyelni.

A megfelelő alváshigiéné kialakításához először végig kell tekintenünk a napi szokásainkon és az elalvást megelőző időszakon, ezt követően pedig szükség lehet életmódváltásra is: mind a napi ritmusunkból, mind a lefekvést megelőző időszakunkból ki kell ugyanis iktatnunk a káros szokásokat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni például a rendszeres testmozgás fontosságát, ami az általános egészségmegőrzésen kívül az alvásunkat is jótékonyan befolyásolhatja. Arra azonban figyeljünk, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt sportoljunk, ez ugyanis éppen hogy megnehezítheti a nyugodt pihenésünket!

A lefekvés előtti időszaknak a lecsendesedésről, az alvásra hangolódásról kellene szólnia. Ennek érdekében érdemes az alábbi apróságokra odafigyelni:

  • kerüljük a megerőltető tevékenységeket
  • vacsorára ne fogyasszunk nehéz ételt
  • kerüljük a koffeint tartalmazó italokat
  • ne fogyasszunk alkoholt (az alkoholtól ugyan könnyebben alszunk el, viszont megzavarhatja az alvásciklust, és az éjszaka folyamán többször is felébredhetünk!).

Törekedjünk olyan esti rutin kialakítására, amelyhez szervezetünk idővel hozzá tud szokni. A lefekvés előtti órákban már kerüljük a tévénézést és kütyünyomogatást, helyette – ha mindenképpen le szeretnénk foglalni valamivel magunkat – inkább olvasgassunk könyveket.

Gyógyteák, vény nélküli szerek

A természet „patikájában” több, nyugtató és altató hatású gyógynövényt találhatunk. Ilyen például a golgotavirág, a macskagyökér, a komló, a citromfű, a szurokfű, a stresszhez és a depresszióhoz kapcsolódó alvászavar elleni egyik legfontosabb gyógynövény pedig az orbáncfű. A levendulából készült főzet szintén idegnyugtató, görcsoldó hatású. Ezeket a gyógynövényeket pedig nem csak teaként fogyaszthatjuk. Ma már számos olyan vény nélkül kapható készítmény sorakozik a patikák polcain, amely a fenti növények hatóanyagait tartalmazza.

Mindenképpen fontos szem előtt tartanunk a tényt, hogy az alvászavar egyénenként változó módon és különböző okokból jelentkezhet. Ha pedig a problémával régóta, hetek, sőt akár hónapok óta küzdünk, és semmilyen életmódbeli változtatás vagy gyógynövény nem segített, akkor fontos, hogy egyénre szabott, szakszerű kezelésért orvoshoz forduljunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: