Depresszió ellen forró fürdő?

Meglepő eredményre jutottak a Freiburgi Egyetem tudósai. Egy nemrég megjelent tanulmányban azt írják, hogy a depresszió kezelésében kétszer olyan hatékony módszer lehet a heti kétszeri meleg vizes fürdő alkalmazása, mint a rendszeres testmozgás beiktatása.

Így zajlott a kutatás

A kutatás során 45 erős, illetve mérsékelt depresszióban szenvedő alanyt vizsgáltak. Két csoportra osztották őket: az egyik csoport tagjait arra kérték, hogy hetente kétszer 30 percet ücsörögjenek és relaxáljanak 40 fokos vízben , majd ezt követően körülbelül 20 percig lazítsanak meleg vizes palackokkal. A másik csoport tagjaira ehelyett heti kétszer 40-45 perces mérsékelt intenzitású kardióedzés - például aerobik, úszás vagy tánc - várt.

Egy forró fürdő csodákra képes: ellazít, megnyugtat, ugyanakkor csökkentheti a meghűlés kellemetlen tüneteit. Milyen jótékony hatásai vannak? Kattintson!

Az alanyok állapotát a kutatás előtt és után is megvizsgálták a depresszió mérésére szolgáló HAM-D skála (Hamilton-depresszióskála) segítségével. Az 50 pontból álló skálán a 19-es már erős depressziót jelez, az alanyok átlaga az edzések és fürdők megkezdése előtt 21,7-es volt. A meleg vízben relaxáló csoport átlaga két héten belül 6 ponttal esett, míg a sportosoké ennek a felével, 3 ponttal csökkent.

Depresszió ellen forró fürdő?
Hogy segíthet a forró fürdő depresszió esetén?

És végül még egy adatcsokor a kutatás vezetőitől: azt írják, a fürdőzés nemcsak gyorsabban vezet jelentősebb eredményhez, hanem hosszabb távon könnyebben is fenntartható kezelési mód. A fürdőzők 22 fős csapatából mindössze ketten szálltak ki, míg az edzésekre járó 23 alany közül 13-an adták fel a dolgot a kutatás befejezése előtt.

Miért lehet hatékony a fürdőzés?

Tudósok a depressziót a cirkadián ritmus , vagyis biológiai óránk összezavarodásával is összefüggésbe hozzák. Ez szabályozza az ébrenlét-alvás periódusokat, egyes hormonok termelődését, a sejtek megújulását és a testhőmérséklet normális ingadozását is. Normális ingadozás alatt azt értjük, hogy reggel általában magasabb, este viszont alacsonyabb az emberek testhőmérséklete. Ha valamiért ez a törékeny rendszer felborul, szervezetünk kiesik a napi rutinból, ennélfogva nem működnek megfelelően a fenti folyamatok sem. Egy meleg vizes fürdő viszont segíthet helyreállítani például a testhőmérséklet napi, normális ingadozását.

Mindezek mellett a tudomány embereinek többsége abban is egyetért, hogy mérsékelt és súlyos depresszió esetén nem tanácsos néhány forró fürdőtől csodát várni, hiszen ilyenkor antidepresszánsokra és kiegészítő pszichoterápiára is szüksége lehet a páciensnek. Ezt viszont - az orvossal egyeztetve - hatékonyan kiegészítheti a rendszeres meleg vizes fürdőzés.

Forrás: dailymail.co.uk

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: