Mondatok, amiket ne mondjon depressziósoknak

A depresszió kezelése még a szakemberek számára is nehéz feladatot jelent. Bár modern, hatékony készítmények állnak rendelkezésünkre, fontossá válhatnak egyéb tényezők is a kezelés során. Melyek ezek?

Gyógyszer és támogatás!

A depresszióban szenvedők eredményes kezelése nem korlátozódhat csupán a hatékony gyógyszeres terápiára. Szinte ugyanilyen fontos, hogy az érintett a család és a barátok részéről milyen támogatást kap, mennyire ismerik fel, fogadják el a betegségét. Sajnos sok esetben a depressziót ma még nem tekintik komoly gondnak, nem értik meg, hogy ugyanolyan szakorvosi kezelést igényel, mint például egy - sajnos igen elterjedt - magas vérnyomásos vagy egyéb szív- és érrendszeri megbetegedés.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az amúgy is visszahúzódó, a társas kapcsolatokat kerülni igyekvő embert nem érti meg a környezete, túlságosan magára hagyják, vagy túlságosan erőszakosan próbálják meg a hangulatát javítani.

Tiltott mondatok

A helyes egyensúly megtalálása rendkívül nehéz feladat, éppen ezért van néhány olyan mondat, amelyet semmi esetre sem szabad depresszióban érintett rokonunknak, vagy családtagunknak mondani:

 • Mindenkinek vannak nehéz napjai.
 • Nincs okod ezt érezni! Mindened megvan.
 • Ne búslakodj! Gyere, veszek neked egy-két klassz cuccot!
 • Ez lustaság, nem betegség.
 • Olyan szomorúvá teszel! ( különösen, ha szülő mondja )
 • Önző vagy, mindig csak magadra gondolsz!
 • Sok ember rosszabb helyzetben van, mint te!
 • Irigylem a problémáidat.
 • Miért nem mész emberek közé? Mozdulj ki!
 • Szedd össze magad!
 • Ki mondta, hogy az élet habostorta?
 • Ugye jobban vagy? (öt perccel azután, hogy leültünk a problémáról beszélgetni)
 • Nekem is vannak nehéz napjaim. Lazíts egy kicsit, és jobban leszel!
 • Hagyd abba az aggódást magad miatt!
 • Gyakrabban kéne összejárnunk!

Akár a jó szándék, akár a türelmetlenség mondatja ezeket velünk, sajnos, depressziós beteg ismerősünk nem tud tanácsunknak megfelelően cselekedni. Éppen a betegség miatt vesztette el életkedvét, energiáját, az örömre való képességét. Testi-lelki közérzetét sokféle tünet bánthatja: rossz hangulat, bűntudat, aggódás, alvászavar, feszültség, visszatérő testi fájdalmak.

Együtt menni fog!

A megoldást a megfelelő türelem, a támogató, de sohasem tolakodó magatartás jelenti. A gyógyszeres terápiát jól egészíthetik ki családi, baráti programok, kisebb kirándulások (természetesen mindig szem előtt tartva és az orvossal egyeztetve a beteg állapotát), olyan események, amelyek megerősítik a gyógyuló beteg önbizalmát, és kellemes élményeket jelenthetnek neki is.

Töltse ki kvízünket, amiből kiderül, mennyire ismeri a depresszió betegséget!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső