Az antidepresszánsok meglepő mellékhatása

Az antidepresszánsokat szedők körében gyakrabban alakul ki demencia - állítja egy friss tanulmány.

Már korábbi kutatások is találtak kapcsolatot bizonyos antidepresszánsok használata és ademenciakialakulásának magasabb kockázata között. A tudósok szerint ugyanis ezek gyógyszerek hatással lehetnek az agyban található ingerületátvivő anyagok szintjére.

Ennek a kapcsolatnak a lehetőségét erősítik meg egy nemrég publikált tanulmány szerzői is, akik több mint 71 ezer embert vontak be a kutatásukba. Ők azt állítják, hogy az antidepresszánsokat szedő középkorú és idős pácienseknél több mint háromszorosára nő a demencia kialakulásának esélye. Ezek a gyógyszerek ugyanis leállíthatják az idegsejtek fejlődését, de veszélyt jelenthetnek a többi sejtre is - vélik a tudósok.

gyógyszer, kedélyjavító, antidepresszáns, depresszió, demencia,
Az antidepresszánsok rossz hatással vannak az idegsejtekre. Fotó: 123rf

Demencia 60 év felett

Svéd, izraeli és New York-i kutatók összesen több mint 71 ezer beteget vontak be tudományos munkájukba 2013 és 2017 között. Az alanyok közül 2012-re mindenki betöltötte a 60. életévét, de még senkinél sem diagnosztizáltak demenciát. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyikbe kerültek azok, akik szedtek antidepresszánsokat (3688 fő), a másikba pedig azok, akik nem.

Mit kell tudni az antidepresszánsokról? Kattintson ide!

Az első csapat tagjainak 11 százalékánál alakult ki demencia a kutatás befejezése előtt, ami 3,4-szerese volt a másik csoportban látott 2,6 százalékos aránynak. A betegség kialakulási aránya a 60 év felettieknél 5-6 százalék, tehát nagyjából 20 emberből egynél diagnosztizálnak demenciát, de bizonyos csoportok veszélyeztetettebbeknek számítanak a többieknél.

Mérlegelni kell a kockázatokat

Egyes szakorvosok úgy vélik, jobb óvatosan bánni ezekkel a kutatási eredményekkel, mert egyelőre nincs konkrét bizonyíték arra, hogy az antidepresszánsok valóban demenciát okoznának. Ezért senki ne döntsön úgy, hogy mostantól inkább nem szedi a gyógyszereit. "Ez a tanulmány nem vizsgálta a dózist, a különböző típusú antidepresszánsok hatásait, és a gyógyszerszedés időtartamát sem, márpedig ezek mind fontos tényezők" - hívta fel a figyelmet dr. James Pickett Alzheimer-kór-kutató.

Az említett tanulmányt jegyző tudóscsoport viszont abban reménykedik, hogy eredményeik mind az orvosokat, mind a betegeket arra ösztönzik majd, hogy mérjék fel az antidepresszánsok lehetséges alkalmazásának előnyeit és kockázatait egyaránt.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)