A varázsgomba hihetetlen hatása

HáziPatika

A varázsgombának hívott hallucinogén kábítószer, pontosabban fő hatóanyaga eredményesen képes enyhíteni a depresszió tüneteit - állítják brit kutatók.

Egereken végzett kísérletek szerint a pszilocibin hasznos lehet a traumatikus emlékek kezelésében. Részletek itt.

A természetben több száz gombafajban is előforduló pszilocibin pozitív hatásairól már korábbi kisebb kutatások is beszámoltak. Ezúttal a londoni Imperial College kutatói igyekeztek választ kapni a kérdésre, hogy valóban lehetséges gyógymódot jelent-e a vegyület a depresszió kezelésében. Ehhez 20 olyan személyt vetettek vizsgálat alá, akinél korábban a hagyományos terápiás eszközök hatástalannak bizonyultak.

A pszilocibin több száz gombafajban is megtalálható a természetben
A pszilocibin több száz gombafajban is megtalálható a természetben

A résztvevőknek előbb egy kisebb, 10 milligrammos dózist adtak a pszilocibinből, majd egy héttel később egy újabb, ezúttal már 25 milligrammos adagot. A depresszió szintjének mérésére szolgáló QIDS-SR16 kérdőív eredményei szerint a második kezelés után egy nappal máris szignifikáns javulás állt be a tesztalanyok tüneteiben, mi több, 12-en legalább 50 százalékos enyhülésről számoltak be. A kísérlet előtt és után egyaránt elkészített agyi felvételek csökkent aktivitásról tanúskodtak az amigdala bal felében, amely régió az érzelmek és a félelem kezeléséért felelős, míg az álmodozásnak és a kevésbé fontos dolgokon morfondírozásnak otthont adó területek felélénkültek.

Utóbbiakra, azaz az alapértelmezett-mód hálózatra hat az úgynevezett elektrokonvulzív terápia (ECT) is, közismertebb nevén az elektrosokk-terápia, amely lényegében újraindítja ezt a területet, pontosabban egy nagyon rövid időre lelassítja, hogy aztán gyorsan visszakerüljön alapállapotába. Valami hasonló történik a pszilocibin használatával is, amely szintén újraindítással frissíti az érintett agyi hálózatot, ezáltal enyhítve a depresszió tüneteit még öt héttel a kezelést követően is.


Fontos persze megemlíteni, hogy a kutatás közel sem volt bizonyító erejű, hiszen már önmagában a kis létszám, valamint a kontrollcsoport hiánya is lehetetlenné teszi maradéktalan igazolását, hogy a gombák hallucinogén összetevője képes lenne felvenni a harcot a depresszióval. A mostani tanulmány inkább csak afféle első lépés a téma kutatásában. "Szükség lesz rá, hogy nagyobb csoportokon is megismételjük az eredményeket, mindazonáltal az eddigiek egy izgalmas, biztató lehetőséget jelentenek arra nézve, hogy felfedezzünk egy újfajta kezelési módot" - mondta el David Nutt, a londoni Imperial College pszichofarmakológusa.

Forrás: livescience.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag