A szezonális depresszió így kezelhető

A vitaminhiányos étrend, az állandó hideg és a kevés napfény miatt a téli hónapokban fáradtabbak és lehangoltabbak lehetünk az átlagosnál. Íme néhány tanács, amellyel leküzdhető a szezonális depresszió!

Az év bármelyik szakaszában lehetünk fáradtabbak és rosszkedvűbbek a megszokottnál, télen azonban jellemzően több embert érintenek ezek a panaszok. A napsütéses órák száma ilyenkor jóval kevesebb, a hőmérő higanyszála pedig ritkán távolodik csak el a negatív tartománytól. Lecsökken a szabadban végezhető programok száma is, az ember sokszor a négy fal közé zárva érzi magát. Táplálkozásunkból pedig az idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztása is visszaszorul, ami miatt szervezetünk feléli a vitamintartalékait. Érthető tehát, hogy ezekben a hónapokban fáradtabbak és kedvtelenebbek vagyunk: a jelenséget szezonális depresszióként ismeri a szakirodalom. De mit tehetünk a panaszok enyhítéséért?

Felismeri a téli depresszió jeleit? A téli időszak (különösen az ünnepek után) sokak számára szomorkás, hiszen rossz az idő, kevés a napfény, korán sötétedik, nem tudunk annyi időt kint tölteni. Ez egyeseknél nem jelent különösebb problémát, másokat viszont komolyan megviselnek ezek a hónapok. A leggyakoribb jelekért kattintson az alábbi cikkünkre!

A szezonális depresszió jelei

A szezonális depresszió - a fent felsorolt okokból kifolyólag - általában télen jelentkezik, előfordul azonban, hogy valakinél éppen a nyári hónapokban jelentkeznek a panaszok, mert az évszakváltozás számukra abban az időszakban okoz gondot. A diagnózist azonban megnehezíti, hogy a szezonális depresszió tünetei kevésbé specifikusak, és számos más panaszra is utalhatnak krónikus fáradtság szindrómától (CFS) alacsony vércukorszinten át például bipoláris zavarig. Abban az esetben gyanakodhatunk szezonális depresszióra, ha az alábbi tüneteket tapasztaltuk.

  • A depressziós vagy éppen mániás szakasz specifikusan egy évszakhoz kötve jelentkezett legalább két éven keresztül.
  • Az adott időszakot leszámítva egész évben tünetmentesek vagyunk legalább két évig.
  • Életünk során több alkalommal jelentkezett az adott időszakban depresszió vagy mániás állapot, mint ahányszor tünetmentesnek bizonyult.

A szezonális depresszió így kezelhető

Mivel a panaszok szezonálisak, az érintett időszak elmúltával a tüneteknek is gyorsan javulniuk kell. Az érintetteknek azonban ezt az időszakot sem kell végigszenvedniük: íme néhány tanács, amellyel javíthatunk az állapotunkon!

A téli hónapokban fáradtabbak és lehangoltabbak lehetünk az átlagosnál
A téli hónapokban fáradtabbak és lehangoltabbak lehetünk az átlagosnál

A napfényes órák száma a téli hónapokban igen alacsony, így használjunk ki minden alkalmat, amelyet a szabadban tölthetünk! A napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amely nemcsak csontjaink egészségének biztosításában és az immunrendszerünk megfelelő működésében játszik szerepet, de a szerotonint, vagyis a "boldogsághormont" is fokozza. Ez a hormon szükséges például ahhoz, hogy boldognak, kiegyensúlyozottnak és motiváltnak érezzük magunkat.

Segíthet az is, ha aktívak maradunk az érintett hónapokban. Hetente legalább három alkalommal iktassunk be a napirendünkbe 30-40 perces mozgásformát: ez a futástól a fitneszen át a küzdősportokig bármi lehet, amit szívesen végzünk.

Megfelelő hosszúságú és minőségű alvás nélkül napközben sem lesz energiánk, ami nemcsak a sportolásban gátol, de munkahelyi aktivitásunk és hangulatunk is kárát látja. Hagyjunk hát elég időt a pihentető alvásra - persze, egyénfüggő is, hogy kinek mennyi elég.

Forrás: WebMD

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)