A járvány szomorú következménye

Számottevően nőtt az öngyilkossági kísérletek száma Magyarországon a koronavírus-járvány alatt. Ehhez vélhetően a lezárások mentális egészségre gyakorolt hatása és a megnövekedett alkoholfogyasztás is hozzájárult.

Van, aki szándékosan megégeti magát, hogy megnyugodjon - ilyen a nem öngyilkos szándékú önsértés (NSSI).

Jelentősen megnövekedett az öngyilkossági kísérletet elkövetők száma a pandémia alatt - nyilatkozta az RTL-nek dr. Lázár András Bence pszichiáter , a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Pszichiátriai Csoportjának vezetője. Mint mondta, a kísérletek mellett a befejezett öngyilkosságok és a depressziós tüneteket észlelők száma is emelkedett. Ezt egyes tudományos folyóiratokban publikált eredmények is alátámasztják - szögezte le.

depressziós fiatal
A karantén káros hatásainak legnagyobb veszélyeztetettjei a serdülők voltak.Fotó: Getty Images

Magukra hagyott mentális betegek

A járvány két oldalról is hatással volt arra, hogy gyakoribbá vált az öngyilkosság: a lezárások mellett az egészségügyi rendszer átstrukturálása is fontos szerepet játszott ebben. Az intézkedések miatt a pszichiátriai ellátás is beszűkült, így a mentális betegek könnyen érezhették úgy, hogy csaknem teljesen magukra hagyták őket. Ez pedig azért nagy baj, mert az öngyilkossági kísérletek elkövetőinek csaknem kétharmadának van valamilyen mentális betegsége.

A szakemberek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a karantén káros hatásainak legnagyobb veszélyeztetettjei a serdülők voltak. A 15 és 19 év közöttiek körében az elmúlt 2 év során ugrásszerűen megnőtt a depresszív tünetek gyakorisága.

Az alkohol is ludas az ügyben

A problémát tetézi, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta az alkoholfogyasztás is emelkedett az országban. Ez szintén felhúzza az öngyilkossági számokat. A járvány egyébként egy évtizedek óta csökkenő trendet tört meg, a statisztikai adatok szerint ugyanis 2020-ban nagyjából tíz százalékkal többen lettek öngyilkosok, mint egy évvel korábban, tehát a járvány kirobbanása előtti évben.

Ha ön vagy ismerőse, családtagja krízishelyzetben van, a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számon kérhet segítséget.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)