A járvány szomorú következménye

Számottevően nőtt az öngyilkossági kísérletek száma Magyarországon a koronavírus-járvány alatt. Ehhez vélhetően a lezárások mentális egészségre gyakorolt hatása és a megnövekedett alkoholfogyasztás is hozzájárult.

Van, aki szándékosan megégeti magát, hogy megnyugodjon - ilyen a nem öngyilkos szándékú önsértés (NSSI).

Jelentősen megnövekedett az öngyilkossági kísérletet elkövetők száma a pandémia alatt - nyilatkozta az RTL-nek dr. Lázár András Bence pszichiáter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Pszichiátriai Csoportjának vezetője. Mint mondta, a kísérletek mellett a befejezett öngyilkosságok és a depressziós tüneteket észlelők száma is emelkedett. Ezt egyes tudományos folyóiratokban publikált eredmények is alátámasztják - szögezte le.

depressziós fiatal
A karantén káros hatásainak legnagyobb veszélyeztetettjei a serdülők voltak.Fotó: Getty Images

Magukra hagyott mentális betegek

A járvány két oldalról is hatással volt arra, hogy gyakoribbá vált az öngyilkosság: a lezárások mellett az egészségügyi rendszer átstrukturálása is fontos szerepet játszott ebben. Az intézkedések miatt a pszichiátriai ellátás is beszűkült, így a mentális betegek könnyen érezhették úgy, hogy csaknem teljesen magukra hagyták őket. Ez pedig azért nagy baj, mert az öngyilkossági kísérletek elkövetőinek csaknem kétharmadának van valamilyen mentális betegsége.

A szakemberek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a karantén káros hatásainak legnagyobb veszélyeztetettjei a serdülők voltak. A 15 és 19 év közöttiek körében az elmúlt 2 év során ugrásszerűen megnőtt a depresszív tünetek gyakorisága.

Az alkohol is ludas az ügyben

A problémát tetézi, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta az alkoholfogyasztás is emelkedett az országban. Ez szintén felhúzza az öngyilkossági számokat. A járvány egyébként egy évtizedek óta csökkenő trendet tört meg, a statisztikai adatok szerint ugyanis 2020-ban nagyjából tíz százalékkal többen lettek öngyilkosok, mint egy évvel korábban, tehát a járvány kirobbanása előtti évben.

Ha ön vagy ismerőse, családtagja krízishelyzetben van, a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számon kérhet segítséget.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)