+11° - +28°
Nincs front

Több mint rituálé: így is fel lehet dolgozni a halált

Nemcsak a családi kötelékeket erősíti az esti mese. A mesélés nehéz témák - például a halál -, feldolgozását is segíti a gyermekek számára.

Az esti meseolvasás nemcsak a szép történetek miatt érdekfeszítő. Sokszor többről van szó az óvodások és kisiskolások esetében, csakhogy a szülők jelentős része ezzel nincs tisztában. Egy német tanulmány szerint az esti mesélés nemcsak a gyerekekre, hanem a szülőkre is jótékonyan hat - írja a Focus magazin online kiadása.
"Egyszer volt, hol nem volt" - ez nemcsak valami sokszor ismételgetett közhely. Amikor az édesanya vagy az édesapa felolvassa a mesét, többről van szó, mint egyszerű elalvási rituáléról. Ezt a német Olvasás Alapítvány (Stiftung Lesen) legfrissebb felmérése mutatta ki. Eszerint a családi összetartozás érzése nőhet az esti meséléssel. A meghitt atmoszférában ugyanis olyan beszélgetések alakulhatnak ki, amelyek a szülők számára nagyon sokat árulnak el a saját gyermekükről - a kívánságoktól, vágyaktól a félelmekig. Sok gyerek egyébként legalább annyira szereti, hogy édesanyja vagy édesapja közelében lehet ilyenkor, mint hogy kedvenc történetét hallja elalvás előtt.

Ma olvasott már?

Bár sokan állítják, hogy egy-egy könyv elolvasása megváltoztatta az életüket, mostanra tudományos bizonyítékot is sikerült találni arra, hogy a regények valódi, mérhető jótékony változást hoznak létre az agyunkban. Tudjon meg többet, kattintson!

Költözködések, válások, a nagyszülők halála, egyre növekvő mindennapi stressz - az óvoda, az iskola és az új médiák egyre nagyobb terhet raknak a gyerekekre. Ilyenkor a felolvasás sokat segíthet. Nemcsak a tartalom a fontos, a mesélésnek az osztatlan figyelem is az egyik leglényegesebb "haszna" - lelki szempontból. És nemcsak a kicsik, hanem a szülők számára is. Az egymás iránti figyelem ilyenkor ugyanis maximálisra nő. Ám a felmérés szerint a német családoknak csak kétharmada él ezzel, a családi összhang szempontjából is páratlan lehetőséggel.

Minden ötödik szülő ugyanis csak ritkán olvas fel 2-8 éves gyermekeinek, 11 százalékuk pedig egyáltalán nem teszi meg ezt. A szakértők szerint ez igencsak sajnálatos jelenség. "Nemcsak arról van szó, hogy az esti mesélés bővíti a gyerekek nyelvi készségeit, azaz szókincsét és kifejezési eszköztárát" - magyarázza Simone Ehmig, a Stiftung Lesenhez tartozó Olvasás- és Médiakutató Intézet (Institut für Lese- und Medienforschung) vezetője. A gyerekek az ilyen történeteken keresztül saját élményvilágukból kiindulva jönnek rá bizonyos dolgokra. Ez kiterjeszti a horizontjukat, segíti a fantáziájukat, növeli az empátiájukat.

Az esti mese segíthet a halál feldolgozásában

Az esti mese segíthet a halál feldolgozásában


Már rég bebizonyították, hogy azok a gyermekek, akiknek felolvastak a szüleik - az apa és az anya végzettségétől, képzettségi szintjétől függetlenül - átlagosan jobb jegyeket kapnak az iskolában, mint azok, akiknek nem meséltek. S ez nemcsak a nyelvtanra és az irodalomra volt igaz Németországban.

A gyász megértése

Az új tanulmány azonban másról is szól. Most a szakértők azt vizsgálták, mit jelent a szülők és a gyermekek számára a kommunikáció és a kötődés szempontjából a mesélés. Sokkal többet, mint ahogy eddig gondolták. Számos családban ugyanis nemcsak a történetekről van szó. Gyakoribb, hogy ez egy kötődési-kiindulási pont ahhoz, hogy a mindennapi problémákról beszéljenek egymással a családtagok. Szabályok, értékek, düh, öröm, de akár a hétvégi kirándulás is téma lehet. Ráadásul meséléskor olyan témák is szóba kerülnek, amelyekről a nap közbeni rohanásban nemigen beszélünk - ezt a felmérésben megkérdezett szülők fele ismerte el. Vannak olyanok, akik szándékosan nyúlnak a könyv után, hogy egy-egy témát aztán a gyermekeik számára is érthetővé tegyenek. Ilyen eset lehet a gyász, a haláleset.

Németországban azonban új módszerek is terjednek: nemcsak a szülők, nagyszülők olvasnak fel a gyermekeiknek, unokáiknak. Petra Wieler, a Berlini Szabadegyetem (Freie Universität Berlin) alapiskolai pedagógiával foglalkozó professzora szerint fontos újítás, hogy immár a Grundschulékban, azaz a nálunk az alsó tagozatnak megfelelő osztályokban, felolvasnak a gyermekeknek. Ez fejleszti ugyanis a fantáziájukat, a képek és a szöveg összekötésével pedig az írásuk is javul. Így a gyerekek könnyebben tudják visszaadni a történeteket, a nyelvi struktúrákat is hamarabb felismerik, de a valóság és a képzelet elkülönítésében is jobban teljesítenek a professzor szerint.

Az a gyerek, akinek kiskorában felolvastak, gyakran továbbadja ezt a "kincset" a saját gyermekének is. Ennek oka egyszerű: akinek kiskorában felolvastak, szívesebben olvas majd maga is, illetve később nyilvánvalóan szívesebben olvas majd fel a saját gyermekeinek is. Elvileg ugyan nem számít, hogy klasszikus gyerekkönyvből vagy tablet-PC-ről kapja a kicsi a számára kedvenc történeteket - ez az adott korban tényleg mindegy a kutatók szerint. Ám a felnőttkori, saját gyermeküknek való meseolvasás inkább azoknál mutatható ki, akik maguk is átélték ezt, és nem egy tévé elé ültették őket a szüleik, hogy nézzék meg az esti mesét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag