Szülés után ez vár a nőkre a munkahelyen

HáziPatika

Vállalati jogtanácsos, több száz fős cég személyzeti vezetője, és egy nyugat-magyarországi kiadó hirdetési vezetője - három nő, aki búcsút inthetett hosszú évek alatt felépített karrierjének, csak mert elment gyereket szülni.

Nincs hová visszajönni

Amikor egy nő bejelenti a munkahelyén, hogy gyereket vár, mosolyokat, gratulációkat kap - és azt, hogy siessen vissza hozzájuk. De aztán hiába tenne eleget a felszólításnak: korábbi posztja egyszer csak már nem létezik. Nem garancia az sem, ha valaki vezető beosztásban dolgozik: több száz fős cég személyzeti vezetőjéből egyik napról a másikra kezdő ügyintéző lesz, mert elment szülni.

A vezetőből is gyakornokot csinál a szülés, dolgozó anya, baba, csecsemő, szülés munkavállalás munka terhesség kirúgás munkahely
Személyzeti vezetőből ügyintézőt csinál a szülés

Ezzel a felütéssel indul az Abcúg.hu cikke, melyben három olyan nő mesélte el történetét, aki búcsút inthetett hosszú évek alatt felépített karrierjének, csak mert elment gyereket szülni. Hiába a vezető beosztás, a munkaadóhoz fűződő akár évtizedes lojalitás, a szülési szabadság néhány főnök szemében megbocsáthatatlan bűn. Az anyukák a lapnak elmondták, hogyan szűnt meg egyik napról a másikra vezető posztjuk, miután terhesek lettek. Egyikük sem vállalta névvel az interjút, ezért a cikkben nem a saját nevükön szerepelnek.

Nyolc és fél hónapos terhesen még napi tíz órákat húzott le

"Amikor bejelentettem, hogy babát várok, jöttek a széles mosolyok és a gratuláló szavak. Mondták, hogy mindenképpen várnak vissza. Sőt siessek vissza hozzájuk. Még azt is megjegyezték, hogy milyen ideális lesz, hogy a bölcsőde pont félúton van a lakásunk és a munkahelyem között" - kezdi történetét Krisztina. Személyzeti vezetőként dolgozott egy több száz fős cégnél, több beosztottja is volt. Nyolc és fél hónapos terhesen még napi tíz órákat húzott le a munkahelyén, olyan nehezen találtak a helyére megfelelő embert. "Május 8-án dolgoztam utoljára, május 22-én pedig szültem" - meséli.

Még nem volt 2 hónapos a kisbabája, amikor megkeresték a HR-osztályról, és közölték vele, hogy nem szeretnék visszavenni, mivel utódja nem végzi tovább a munkát, ha nem kap határozatlan idejű szerződést. "Nagy kegyesen felajánlották, hogy akkor egyezzünk meg abban, hogy ezt a munkát úgysem lehet kicsi gyerek mellett csinálni, és vegyünk búcsút egymástól" - emlékszik vissza Krisztina, aki azonnal felhívta a HR-vezetőt, és megkérdezte, hogy mégis mire vélje ezt a levelet. Azt a választ kapta, hogy ha nem tudnak megegyezni, akkor azonnali hatállyal kirúgják, az sem érdekli őket, ha per lesz a dologból.


"Nem igazán láttam más utat, úgyhogy megegyeztünk: megkaptam a végkielégítésemet, és már csukták is be mögöttem az ajtót". Krisztina nehezen talált kicsi gyerekkel munkát: mindenhol az volt a HR-esek első kérdése, hogy mégis mi lesz, ha a gyerek beteg lesz, ki fog rá vigyázni. Azóta ugyan talált állást, de minden szempontból jóval szerényebbet, mint a korábbi. Munkaügyi ügyintéző lett régi fizetésének kevesebb mint a feléért. "Ezt felesleges lenne szépíteni, egy kezdő pozíció, amiben most vagyok" - mondja.

A másik két történetet, valamint Dr. Harcos-Fazekas Judit munkajogi szakjogász véleményét ide kattintva érheti el.

Kedves Doktornő! Harminc éves fiatalember vagyok és "munka váltás témával"fordulnék önhöz. Az első szakmám ...

Kedves Kérdező! Levele alapján valóban nem éál olyan életformát, mely az ismeretei és az életkora alpján szükséges lenne. Én nem helyelem azt a gondolatot, hogy a szülőről le kellene válni. Inkább felnőtt-felnőtt relációt kellene kialakítani...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a több órás napsütés mellett kevés gomolyfelhő képződik.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag