+11° - +28°
Nincs front

Pénzt kapnak a romákkal foglalkozó védőnők

A védőnők egészségmegőrző, egészségnevelő, felvilágosító, anya-, gyermek-, ifjúság-, nő- és családvédelmi tevékenységet folytatnak. Ez a munka a hátrányos helyzetű, különösen a roma közösségekben igen sok kihívással és hatalmas stresszel jár, így nagy elhivatottságot kíván. Ezt a munkát támogatta meg az ÁNTSZ projektje, amelyet a Norvég Alap finanszírozott.

Végéhez közeledik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által a védőnők munkafeltételeinek javítása érdekében indított projekt. "A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása" című 12 hónapos projekt a Norvég Alap támogatásával valósult meg összesen 794 648 900 forint ráfordítással. A projekt keretében az alapellátásban dolgozó mintegy 1500 területi és iskolai védőnő jutott laptophoz, valamint az egyre összetettebb védőnői adatszolgáltatási feladatok gyors és minőségi ellátása érdekében a hivatal korszerű kontaktcentert is kialakított.

roma gyerekek
Roma gyerekek. Őket is támogatja, ha a védőnők segítséget kapnak

Elkészítettek olyan oktatási anyagokat is, amelyek módszerei a gyakorlatban könnyen adaptálhatóak, egyszerűen bemutathatóak, és segítik a védőnők és a hátrányos helyzetű célcsoport tagjai közötti kommunikációt. Az oktatási anyag koncepciójának megfelelő, valós környezetből építkező, rövid, egyszerű üzeneteket tartalmazó kisfilm is készült.

A szakmai személyiségfejlesztés és a stresszterhelés csökkentése érdekében mentálhigiénés támogatást is adnak a védőnőknek. A pályaelhagyásban leginkább érintett három kiemelt megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Szabolcs-Szatmár-Beregben - csoportos esetmegbeszélő tréningeket, coachingot és egyéni tanácsadáson való részvételt tettek lehetővé valamennyi védőnő számára. A program oly népszerűvé vált, hogy a tanácsadásokra többszörös volt a túljelentkezés: a jelentkezők száma már az első időszakban is meghaladta az eredetileg tervezett 200 főt.


Az említett három megyében mindemellett több térségspecifikus programot is szerveztek. Az egyik ilyen a jó gyakorlatok megismertetése volt. "Közösségi együttműködés az egészségfejlesztésért" címmel versenyt hirdettek a védőnők között. Ennek az volt a célja, hogy felkutassák azokat a többszereplős együttműködésen alapuló működő gyakorlatokat és módszereket, amelyek kiemelten fókuszálnak hátrányos helyzetű, különösen roma közösségek védőnők által kezelhető problémáira és megoldásukra.

A hatályos jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az alapellátáshoz sorolt védőnők a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartozzanak, így jövedelmük lényegesen kevesebb, mint a szakellátásban dolgozóké. Egy pályakezdő védőnő fizetése alig haladja meg a minimálbér összegét, de a hosszabb ideje a pályán lévők fizetése is - pótlékokkal együtt - alig éri el a 161 ezer forintot, azaz a középfokú végzettségűek számára előírt garantált bérminimumot. Részletek!

Kutatást folytattak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei roma nők egészséggel kapcsolatos magatartásáról, egészségtudatosságáról is, különösen részvételi hajlandóságukról az emlő- és méhnyakszűrésben. Farkaslyuk községben pedig a helyi védőnő vezetésével és szakemberek támogatásával életvezetéssel kapcsolatos egészségtudatosságot erősítő, fejlesztő klubszerű közösségi programot alakítottak ki. A résztvevők kezdeményezésére a program márciusban a helyi védőnő vezetésével és a közreműködő helyi szakemberekkel önerőből tovább folytatódik. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag