+7° - +23°
Kettős front

Nem kifizetődő nagyon "menőnek" lenni

Hosszabb távon visszaüthet, ha valaki nagyon "menőnek" számított tiniként. Amerikai kutatók 184 fiatal sorsát követték tíz éven át, és kiderült, hogy a "cool" tinédzsereknek később sokkal komolyabb problémáik lettek, mint a kevésbé menőknek.

Nem mindig kifizetődő, ha tizenévesen valaki nagyon "menő" - ez derült ki abból a kutatásból, amelyet amerikai szakértők, a Virginiai Egyetem munkatársai végeztek. A "menőknek" később sokkal több problémájuk lett, mint az átlagos diáktársaiknak.
A "cool"-ság végül is odavezetett, hogy 23 éves korukra nagyobb valószínűséggel küszködtek alkohol- vagy drogproblémákkal, bűnözők lettek és a szociális kompetenciáik is alacsonyabb szintűek voltak - különösen mások figyelembevétele esett nehezükre, szögezték le a kutatók. Minderről a német napilap, a Die Welt online kiadása számolt be.

A kutatók 184 fiatalt vizsgáltak, tíz éven át. Az adatok részben a tinédzserek megkérdezése alapján keletkeztek, de barátaikat és szüleiket is felkeresték a kutatók. "Menőnek" az számított 13 éves korban, ha már korán volt kapcsolatuk, kisebb bűncselekményeket elkövetve vívtak ki maguknak tekintélyt, vagy éppen attraktív, velük egyidős kortársaikkal sok időt töltöttek együtt. Ebből a "cool" státuszból azonban 23 éves korukra nem sok maradt.

A kutatók szerint azt gyanítják, hogy a fiatalok az évek során egyre extrémebb magatartást "fejlesztettek ki", hogy továbbra is elismertek maradjanak. Ennek során egyre inkább szembekerültek a törvénnyel, és egyre több alkoholt vagy drogot fogyasztottak. Ez a kortársaikkal való összehasonlításból is kitűnt. E kortársak ugyanis kevésbé voltak "nyomás alatt".

A menőség később veszélyes lehet

A menőség később veszélyes lehet


Nemzetközi tanulmány a fiatalok alkohol- és drogproblémáiról

A témához kapcsolódik a brit Daily Mail cikke, amely a szülőknek azt ajánlja: ha le akarják állítani az alkoholt vagy drogot fogyasztó gyermekeiket, ne lépjenek fel túl szigorúan. Akik túl merevek, túlzottan csak a tiltásra koncentrálnak, azoknak a gyermekei gyakrabban "rúgnak ki a hámból". E fiatalok inkább hajlamosak a lázadásra, mert kevés megértéssel találkoznak, kevés érzelmet kapnak.

A túlkényeztetés sem célravezető azonban. A leghatékonyabb az, ha egyértelmű és határozott szabályokat szabnak a szülők, de ezt nem túlzott merevséggel, hanem racionalitással párosítva teszik. A tanulmány készítői hat európai országban vizsgálódtak. Mint kiderült, a brit és a spanyol gyerekek között magas az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a marihuána-fogyasztás aránya.

Dr. Amador Calafat, a Megelőző Tanulmányok Európai Intézetének (European Institute of Studies on Prevention) Mallorcán dolgozó munkatársa szerint a szélsőségek nem hatékonyak, sem a túlzott tekintélyelvűség, sem pedig a kontroll nélküli engedékenység. Minderről a Drug and Alcohol Dependence című szaklapban tettek közzé tanulmányt a kutatók. Nyolcezer fiatalt vizsgáltak meg, akik 11-19 éves kor között voltak, s akiket arról kérdeztek - többek között -, hogy szüleik milyen nevelésben részesítették őket.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag