Nem az abortusz miatt fogy a magyar

HáziPatika

Orbán Viktor szeretne megállapodni a nőkkel, az Emmi vezetője, Kásler Miklós pedig a klasszikus, emberi, keresztényi és nemzeti értékek képviseletében arról beszélt, hogy az abortusztörvény nélkül 20 millió ember élhetne Magyarországon. A hvg.hu most ennek járt utána.

Nem az abortusztól fogy a magyar

"Az Alaptörvénybe bekerült egy mondat, amely szerint a magzat életét a fogantatásától kezdve védelem illeti."

Magyarországon egyre kevesebb az abortusz, de egyre alacsonyabb a beavatkozáson áteső nők életkora is, a hátrányos helyzetűek számára pedig továbbra is elérhetetlen a korszerű fogamzásgátlás. A szegényebb települések szakemberei helyi megoldásokkal igyekeznek pótolni a hiányzó állami szerepvállalást - ezzel a felütéssel indul a hvg.hu Az abortusztól fogy a magyar? című cikke.

Az abortuszok miatt fogy a magyar, terhességmegszakítás, abortusz népességcsökkenés népességfogyás terhesség KSH szegénység
Ha nem lettek volna abortuszok 2017-ben, akkor sem állt volna meg a népességfogyás

Mint írják, a KSH adatai nem tükrözik Kásler Miklós korábbi szavait: 2017-ben 28 500 abortuszt végeztek el Magyarországon, és 59 ezer fővel fogyott a népesség, így a népességfogyás akkor sem állt volna meg, ha az elvégzett abortuszok helyett gyerekek születtek volna.

Az elmúlt nyolc év alapján úgy tűnik, hogy a kormány az abortuszok számának csökkentését nem a prevencióban és az edukációban látja, hanem az abortuszellenességben. Legalábbis e felé mutatnak egyes intézkedések, például az, hogy egy szegedi klinikán nemrég bibliai idézettel ellátott abortuszellenes márványtáblát avattak, hogy az abortuszokat megtagadó kórházak milliárdos fejlesztési forrást kaptak, hogy az Alaptörvénybe bekerült egy mondat, amely szerint a magzat életét a fogantatásától kezdve védelem illeti, vagy hogy a kormány uniós pénzekből finanszírozott abortusz ellenes plakátkampánnyal "érzékenyített".

Szexedukációra, tanácsadásra lenne szükség

Ma Magyarországon évente több mint 10 ezer lánygyerek esik teherbe, akik közül négyezer az abortusz és hatezer a szülés mellett dönt.

Természetesen mindenki érdeke az volna, hogy a lehetséges abortuszok száma a minimumra csökkenjen, de ahogy azt a nyugati példák is mutatják - elsősorban korai szexedukációra, mindenki számára elérhető tájékoztatásra, tanácsadásra, és megfizethető - vagy ingyenes - fogamzásgátlásra volna szükség. Magyarországon a korábbi tragikus statisztikákhoz képest - ahogy az sokáig a kelet-európai térséget jellemezte - évről évre csökken ugyan az abortuszok száma, de még mindig lenne mit faragni a számokon.


A lap a Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászát, Siklós Nórát idézi, aki szerint a felnőtt nők/férfiak körében nagy az információhiány, számos fogamzásgátló módszer nem ismert és a védekezés fontossága sincs benne általánosan a köztudatban. Sokatmondó, hogy 2011-ben az abortuszok több mint 70 százalékát olyan nőkön végezték, akik egyáltalán nem, vagy csak megszakításos módszerrel védekeztek.

Korszerű fogamzásgátlás, csak nem a szegényeknek

A KSH adataiból az is kiderül, hogy Magyarországon továbbra is hangsúlyos és mindmáig kezeletlen probléma, hogy a terhességmegszakítások száma összefügg az iskolázottsággal és az anyagi háttérrel. A számokból jól látszik, hogy ahol a legnagyobb az iskolázatlanság, a munkanélküliség, a mélyszegénység, vagyis az észak-magyarországi és dél-dunántúli régiókban, ott továbbra is átlagosan kétszer annyi terhességmegszakítást végeznek el, mint az ellenpólust képviselő Vas megyében.

Vagyis bár Magyarországon a korszerűfogamzásgátlóeszközök elvileg mindenki számára elérhetők, a gyakorlatban ez mégsem valósul meg. A költségek ugyanis, ha az átlagfizetéseket nézzük, közel sem csak a legszegényebbek számára megterhelők, ám egyértelműen ők azok, akik szinte biztos, hogy nem tudják finanszírozni maguknak a rendszeres fogamzásgátlást - írja a lap, melynek cikkét teljes terjedelmében ide kattintva érheti el.

Értékelje a cikket!

<p>Tisztelt Doktor &Uacute&&#35;59;r/Nő!</p> <p>10 &eacute&&#35;59;vvel ezelőtt volt egy terhess&eacute&&#35;59;gmegszak&iacute&&#35;59;t&aacute&&#35;59;som, &eacute&&#35;59;s a v&eacute&&#35;59;rcsoportom Rh negat&iacute&&#35;59;v. El&eacute&&#35;59;g nagy sokk&eacute&&#35;59;nt &eacute&&#35;59;ltem meg az eg&eacute&&#35;59;szet, &iacute&&#35;59;gy sok minden hom&aacute&&#35;59;lyos sz&aacute&&#35;59;momra, az elv&eacute&&#35;59;gzett vizsg&aacute&&#35;59;latokra egy&aacute&&#35;59;ltal&aacute&&#35;59;n nem eml&eacute&&#35;59;kszem szinte. Jelenleg 7 hetes terhes vagyok, &eacute&&#35;59;s nagyon agg&oacute&&#35;59;dom, hogy esetleg probl&eacute&&#35;59;ma mer&uuml&&#35;59;lhet fel abb&oacute&&#35;59;l ad&oacute&&#35;59;d&oacute&&#35;59;an, ha esetleg nem kaptam meg az abortusz ut&aacute&&#35;59;n az anti-D ellenanyagot (ugye erre egy&aacute&&#35;59;ltal&aacute&&#35;59;n nem eml&eacute&&#35;59;kszem, iratok nem &aacute&&#35;59;llnak rendelkez&eacute&&#35;59;semre). K&eacute&&#35;59;rem, tudna t&aacute&&#35;59;j&eacute&&#35;59;koztatni, hogy mi a bevett protokoll, minden esetben megkapj&aacute&&#35;59;k terhess&eacute&&#35;59;gmegszak&iacute&&#35;59;t&aacute&&#35;59;st k&ouml&&#35;59;vetően az Rh-nők az ellenanyagot? <br />V&aacute&&#35;59;lasz&aacute&&#35;59;t előre is k&ouml&&#35;59;sz&ouml&&#35;59;n&ouml&&#35;59;m!</p>

Tisztelt Asszonyom! A vetélést követő 72 órán belül az anti-D adását törvény írja elő, ez az illető kórházban dokumentálásra kellett hogy kerüljön. Egyébként az immunizáció létrejöttének kizárása a normális terhesgondozás rutin feladat...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt tovább szakadozik, csökken a felhőzet, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek