Nem ambíciózusak a szexista apák lányai

Egy kutatás alapján azoknak az apáknak, akik a nemek közti egyenlőség hívei, és akik időnként saját maguk is részt vesznek az otthoni háztartási teendőkben, általában ambiciózusabbak lesznek a lányaik.

Természetesen nem arról van szó, hogy a lányok munkahelyi ambíciójáért az apák a felelősek, sokkal inkább arról, hogy a lányok az apjukról veszik a mintát arra nézve, hogy mit vár el a világ egy nőtől.
Amint arról a kutatást vezető Toni Schmader, a British Columbia Egyetem pszichológusa a Személyiség- és Szociálpszichológiai Társaság éves találkozóján beszámolt, a nemi sztereotípiákat nélkülöző apák lányai ugyanolyan lelkesen tudnak játszani egy Transformer figurával, mint a Barbie babával, és később belőlük is hiányozni fognak a különböző nemekhez kapcsolódó előítéletek.

Schmader és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogyan alakulnak ki fiatal korban a nemi sztereotípiák, ezért 196 általános iskolás fiút és 167 általános iskolás lányt, valamint mindannyiuknak legalább az egyik szülőjét kérték fel egy kérdőív kitöltésére, melyben a nemi sztereotípiákról, az elvárt viselkedési típusokról és a háztartási munka megosztásáról kérdezték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb háztartásban - még akkor is, ha az anya is dolgozott - a nők végezték a házimunka nagyobb részét, azaz legtöbbjük a munkahelye után otthon még egy második műszakban is dolgozott. Az is kiderült, hogy a gyerekek nemekkel kapcsolatos sztereotípiáit zömében a nők befolyásolják, azaz a gyerekek többnyire ugyanúgy gondolkodnak a női és férfi szerepekről, mint az anyjuk.

A fentiek mellett azonban még egy fontos dologra hívta fel a figyelmet a tanulmány, méghozzá arra, hogy a gyerekek valódi viselkedésének befolyásolásában mégis inkább az apának van kulcsszerepe, ugyanis minél kevesebb nemi sztereotípia él egy apa fejében, annál valószínűbb, hogy lánya később nem elégszik meg a háztartásbeli szereppel, hanem munkahelyi karriere vágyik. Ezek a lányok már gyerekkorukban sem ragadnak bele a nemi szerepükbe, azaz nem akarnak mindenáron rózsaszín ruhában járni, és a babák mellett "fiús" játékokkal is szívesen játszanak. Az apa gondolkodásmódja mellett az is befolyásoló hatással bírt, hogy a szülők milyen mértékben osztják meg a házimunkát, ahol ugyanis az apa is kivette abból a részét, ott szintén kevésbé ragadtak be a lányok a nemi szerepükbe.

A vizsgálatból arra nem derült fény, vajon a fiúk hozzáállását miért nem befolyásolta ilyen mértékben az apa viselkedése és gondolkodásmódja, és arra is csak találgatások születtek, a lányokat miért befolyásolja nagyobb mértékben az apai minta, mint az anyai. Talán az állhat a háttérben, hogy az apákra még mindig úgy néznek a gyerekek, mint a legfontosabb személyre, akinek a véleménye igazán döntő, valamint, hogy a lányok az apákat a saját jövendőbeli párjuk előképének is tartják.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag