Nem a túlsúly miatt válnak a párok

HáziPatika

A legtöbb válókeresetet az állandó vita, a hűtlenség és az anyagi problémák miatt adják be, illetve azért, mert a párok már meg sem próbálják megmenteni a házasságukat. Magyarországon a nők kétszer olyan nagy arányban kezdeményeznek válást, mint a férfiak, azonban a házasságok is tovább tartanak.

Heves indulatokat váltott ki Schobert Norbert vasárnap esti Facebook-videója, melyben a fitneszguru arról beszélt, hogy a házasságok amiatt mennek tönkre, mert a szülés után a nők nem hajlandóak lefogyni, a férjük pedig ezért nem kívánja őket. Sokak szerint az egész videó nem több, mint hatásvadász testszégyenítés, de voltak olyanok is, akik szerint szándékosan botránykeltő volt a megfogalmazás, amelyben az edző fontos témában szeretett volna vitát gerjeszteni. Akármi is legyen az indíték, a statisztikai adatok sokban ellentmondanak a fitneszguru szavainak. Magyarországon sokkal nagyobb arányban válnak a nők, mint a férfiak, az okok között pedig elsősorban az elköteleződés hiányát, a hűtlenséget, a rossz anyagi helyzetet, vagy éppen a túl korai házasságot jelölik meg. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a válásokat sokkal nagyobb arányban kezdeményezik a nők, mint a férfiak. A rendszerváltáskor kialakult 70-30 százalék körüli arány 65-35 százalékra módosult az utóbbi években, magyarán a válások alig több mint harmadát nyújtják csak be a férfiak. A házasságok hossza viszont kisebb megszakításokkal, de alapvetően emelkedett 1990-2017 között: 10,9 évről 14 év fölé nőtt. Ebben szerepet játszhatott a megfontoltabb, tudatosabb párválasztás, illetve a házasságkötés előtti együttélés elterjedése is. A válások háromnegyedénél mindkét fél első házasságát szakíttatja meg, az először házasságra lépő párok átlagos életkora csaknem 8 évvel emelkedett a vizsgált időszak alatt - olvasható ki a statisztikai hivatal adataiból.

Hűtlenségtől párkapcsolati erőszakig számtalan ok állhat a válás mögött. Fotó: iStock
Hűtlenségtől párkapcsolati erőszakig számtalan ok állhat a válás mögött. Fotó: iStock

A válások indítékait egy tavaly publikált kutatás is kereste, amely 52 ember (31 nő és 21 férfi) házasságát, majd válásának okait elemezte. Egy kérdőívet kellett a résztvevőknek kitölteniük, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy mely fő okok álltak a házasság hanyatlásának hátterében, illetve mi volt az a bizonyos "utolsó csepp" a pohárban, ami a válást eredményezte. A kutatás eredményeit közlő Insider 11 fő indokot sorolt fel, sorrendbe állítva aszerint, hogy a párok hány százalékánál jelentettek ezek problémát.

Felkészületlenség: 13,3 százalék

A válást követően a felek egy része úgy gondolta, hogy sokat segített volna a kapcsolatukon egy házasság előtti tanácsadó kurzus, ahol szakemberek készíthették volna fel őket a közös élet megpróbáltatásaira és a konfliktusok kezelésére. A tanácsadások nagy része azonban inkább csak a krízisben lévő kapcsolatok megmentését célozza, vagyis a megelőzés helyett a felgyülemlett problémákat próbálja kezelni. Ilyenkor azonban már sokszor késő. 

Vallási különbségek: 13,3 százalék

Bizonyos esetben vallási ellentétek is álltak a megromlott viszony mögött. A Pew Research Center kutatása szerint a párok 69 százalékának ugyanaz a vallása, a különböző hitű pároknál viszont sok esetben világnézeti és értékrendi különbségek is vitákat okozhatnak. 

Rossz kapcsolat a családdal: 17,3 százalék

A Huffington Postban megjelent tanulmány eredménye szerint azokban a párkapcsolatokban, ahol a férj jó kapcsolatot ápol a feleség családjával, 20 százalékkal alacsonyabb a válások aránya. Furcsamód azonban ennek fordítottja figyelhető meg akkor, ha a feleség ápol jó kapcsolatot a férj szüleivel, az ilyen családokban az átlagosnál magasabb volt a válások aránya. Átlagosan azonban a jó családi kapcsolatok megerősítik a házasokat is. 

Egészségügyi problémák: 18,2 százalék

Bár a felek jóban-rosszban, egészségben és betegségben is örök hűséget fogadnak egymásnak, egy krónikus betegség egyértelműen komoly kihívás elé állíthatja a párkapcsolatot. A beteg fél állandó ápolásra szorulhat, ami sok esetben anyagilag is ellehetetleníti a házasokat, és különösen nagy odaadást és önfeláldozást kíván a másik féltől. Sok pár jól kezeli ezeket a kihívásokat, míg mások kevésbé.

Családon belüli erőszak: 23,5 százalék

A felmérésben résztvevők csaknem negyede a családon belüli fizikai és érzelmi erőszakot is megemlítette a válás miatti elsődleges okok között. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy a kezdeti verbális erőszak fizikaivá fejlődött az évek során, és volt periódus, amikor félt a párja közelében tartózkodni. Magyarországon ez különösen nagy gondot jelent, a Nők a Nőkért Együtt (NANE) egyesület szerint minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere. Hetente egy nő hal meg a családon belüli erőszak következtében, de a fizikai erőszaknak súlyos lelki következményei is lehetnek. A párkapcsolati erőszak (jóval kisebb arányban) a férfiakat is érinti.

"A bántalmazott nők nem buták"

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület ingyenesen hívható segélyvonala 1994-ben indult. Mivel nonprofit civil szervezetről van szó, kapacitásuk véges. Évek óta tapasztalják, hogy sokkal több bajba jutott nőnek lenne rájuk szüksége. Kattintson a részletekért!

Függőség: 34,6 százalék

A válások több mint harmadában a fő okok között szerepelt a kábítószer- illetve alkoholfüggőség is. Magyarországon ez is óriási probléma, a regisztrált alkoholisták száma már megközelíti az egymilliót, de még több olyan ember lehet érintett, aki egyszerűen nem fordul orvoshoz a problémával, vagy nem is tekinti azt problémának.

Anyagi gondok: 36,1 százalék

A válaszadók jelentős része anyagi problémákat is említett, szerintük azonban ez inkább közvetett oka volt a válásnak. Inkább a pénzügyi gondok miatti stressz és a megalkuvás következtében kialakult viták okoztak károkat a párkapcsolatban. Sok konfliktus származhat például abból, ha a pár egyik tagja spórolós, míg a másik szeret költekezni. 

Túl fiatalon kötött házasság: 45,1

Majdnem minden második pár úgy érezte, hogy a kapcsolatuk lejtmenetében fontos szerepe volt annak, hogy túl fiatalon vágtak bele a házasságba. Így pedig nem volt idejük "komolyabb kötöttségek" nélkül felkészülni az együttéléssel járó kihívásokra és feladatokra.  Ezt a számok is igazolják, a megkérdezettek ugyanis jóval a manapság megszokott életkor előtt, átlagosan 23,3 évesen álltak oltár elé. A magyar nők átlagosan 29, míg a férfiak 33 évesen házasodnak, ez az időpont pedig folyamatosan egyre későbbre tolódik.


Túl sok veszekedés: 57,7 százalék

A felmérésben vizsgált férfiak és nők nagyobb része úgy érezte, hogy a problémákat nem tudták indulatok nélkül, hatékonyan megoldani. Ez pedig egy öngerjesztő folyamatot indított be, és egy idő után a konfliktusok alapját tulajdonképpen az adta, hogy állandósult a vita. Az idő haladtával a kommunikáció is egyre jobban lecsökkent a felek között, a csend azonban nem a megnyugvást, hanem a felek közötti egyre nagyobb távolságot jelezte. 

Hűtlenség, házasságon kívüli afférok: 59,6 százalék

A házasságoknak döbbenetesen nagy arányban a hűtlenség vetett véget - a kutatás szerint ezt az indokot jelezték legtöbben az utolsó cseppnek a pohárban, amely közvetlenül vezetett a váláshoz. A megcsalás három fő oka a bizonytalanság, az elhanyagoltság érzése, illetve az egyedülléttől való félelem volt a kutatók szerint.

Megbízhatunk abban, aki egyszer megcsalt?

Annak ellenére, hogy a mondás szerint a hűtlen félben nem szabad ismét megbízni, mert amit egyszer megtett, megteszi újra, egy friss cikk szerint ez nem feltétlenül igaz. Kattintson, ha többet szeretne tudni!

A teljes érdektelenség: 75 százalék

Számtalan válságban lévő házasságot lehet még visszarántani a szakadék széléről úgy, ha a párok közül legalább az egyik kész tenni is azért, hogy javítsanak a dolgokon. Hogyha azonban egyik fél sem hajlandó dolgozni kettejük ügyének rendezésén, úgy a legképzettebb párkapcsolati tanácsadó is tehetetlen. A felmérésben résztvevők háromnegyede vallotta azt, hogy a kapcsolatukat az egymás iránti teljes érdektelenség őrölte fel. 

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

február 03. - február 09.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
34 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+9, +14 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős időre van kilátás, kisebb eső, zápor is előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag