Mindenkiből kis tudóst farag a megújult Csodák Palotája (x)

HáziPatika

Huszonkét éves fennállása óta a Csodák Palotája mindig is az egyik legjobb családi programhelyszín volt, de amióta Óbudára költözött, ez hatványozottan igaz. A Csopa persze most sem csak a családokat várja, hanem a randizó fiatalokat ugyanúgy, mint a természettudományokért rajongó idősebbeket is.

Lassan egy éve, hogy a Csodák Palotája a Camponából Óbudára költözött. Közép-Európa első sience centere 1996-os megnyitása óta már négyszer váltott helyszínt, várhatóan most utoljára. A Bécsi úton két szinten, 5000 négyzetméteren rendezték be az ország legmenőbb, világszínvonalú természettudományos játszóházát, ahol kortalanul lehet szórakozva tanulni.

Itt Óbudán nagyobbak és modernebbek lettünk, mint az elmúlt 22 évben bármikor.
  • mondja Mizda Katalin, az élménycentrumot üzemeltető Csodák Palotája Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Csodák Palotája

Itt már a nem csak a belbecsre, hanem külcsínre is sokkal jobban oda tudtunk figyelni, mint a korábbi helyszíneken" - mutat körbe az igazgató a valóban impozáns belső térben. Elárulta: sajnos volt olyan játék, amit fel kellett áldozni a költözés oltárán. "A nagy, monstrum jellegű attrakciókról, mint amilyen például az autót felemelő daru is volt, le kellett mondanunk, cserébe viszont kétszer annyi játékunk van.

A Csopában jelenleg 250 interaktív, tudományos jelenséget szemléltető játék található 8 tematikus teremben elhelyezve. Az Űrállomáson barangolva, vagy a Mágneses mezőn bolyongva, esetleg a Tudósok csarnokában sétálva a gyerekek játszva tanulhatnak és csodálkozhatnak rá a természettudományok titkaira. "Az Illúzió nevű kiállítással pedig a tudomány és a művészet határára érünk" - véli Mizda Katalin, aki elárulja, hogy az 5D-s és a 9D-s mozi a legnépszerűbb attrakciók közé tartoznak.

Az ügyvezető igazgató személyes kedvence a Születés világa című kiállítás. "Az elmúlt években fő célunk volt a nyitás a fizika mellett a többi természettudományos tárgy, így a biológia felé is. Négygyermekes anyaként meggyőződésem, hogy a felvilágosítás témakörről sokkal oldottabban lehet beszélgetni a tantermek steril környezetéből kilépve, feszengés nélkül." A Csopa magára vállalta hogy teret ad a felvilágosítás nemes feladatának és közvetlen, kellően tudományos, de néha humoros formában vezeti végig a gyerekeket a fogantatás és a születés folyamatán.

Családi Csopa Csodák

A Csopa örömmel várja a kikapcsolódásra és tanulásra vágyó felnőtteket és nyugdíjasokat is, de alapvetően a gyermekekre és a családokra összpontosít. "Rengeteg olyan látogatók van, akik kamaszkorukban voltak mondjuk a Váci úton, és most elhozzák a gyerekeiket is hozzánk. Látjuk rajtuk, hogy elsősorban azt keresik, ami még ismerős, ami nagyon tetszett nekik annak idején, de szeretnének azért újat is látni."

Az óbudai helyszínt is úgy alakították ki, hogy a gyerekek úgy érezzék, mintha csak egy játszóházba jöttek volna. Egy olyan játszóházba, ahol nem csak ők érezhetik jól magukat, hanem a szüleik is. "Amikor itt egy hétvégi napon az ember körbe néz, akkor nem azt látja, hogy a felnőttek csak ücsörögnek, és telefonjaikat nyomkodva várják a gyerekeket, mint egy átlagos játszóházban, hanem aktív részesei az eseményeknek. Sőt olyan is előfordul, hogy az indulóban lévő családnak még az apukára kell várni, aki mindenképpen meg szeretné oldani az utolsó ördöglakatot is." - meséli az igazgató.

Csodák Palotája

A családdal érkezők külön családi jegyet válthatnak, amivel nem csak a 250 interaktív játékkal játszhatnak, de részt vehetnek a hétvégi Családi Csopa Csodák tematikus programjain is, amiken együtt kísérletezhet a család apraja-nagyja a Richter Gedeon laborban, vagy a Galaxis rendezvényteremben, de természetesen más típusú jeggyel is elérhetők mind a hétvégi, mind a délutáni programok, mellyel hétfőtől csütörtökig halmozzák el az érdeklődőket a Csopa munkatársai.

Szülinap a Csodák Palotájában

Mizda Katalin tapasztalata szerint egyre több család választja szülinapi rendezvénye színhelyéül is a Csodák Palotáját. Számukra külön csomagot állítottak össze: a szülinapos csoport 3 órán keresztül használhatja a szülinaposok különtermét, külön kísérővel vehetnek részt exkluzív előadásokon, laborfoglalkozáson, amit közös pizzázás, illetve szülinapi tortázás követ. Akár egy egésznapos program is szervezhető a Csopában billiárdfoci-, és csocsó-bajnoksággal, vagy éppen nyomozós játékkal. Aki nem akar ekkora ünneplést, az születésnapján féláron válthat jegyet a Csodák Palotájába.

Az óvodás korú gyermekkel érkezőket külön Csipet Csopa útvonal várja, amit szakértő módon úgy állítottak össze, hogy az útvonalba tartozó játékok és attrakciók nem csak önfeledt szórakozást nyújtsanak a legfiatalabbaknak, hanem fejlessze is képességeiket.

A nagyobbaknak minden hétköznap más és más tematikus programokkal készül a Csopa csapata, amelyeken a gyerekek akár minden nap részt vehetnek az arányaiban nézve kifejezetten olcsó havi bérlettel.

Az utóbbi években egyre jellemzőbbé vált, hogy felkerültek a születésnapi és a karácsonyi ajándéklistákra a Csodák Palotája belépők és bérletek, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a Csopa életkortól függetlenül tartalmas szórakozást nyújt a látogatóknak, akik akaratlanul is sok mindent megtanulnak az itt eltöltött órák alatt.

Fiatalok, felnőttek, nyugdíjasok

A Csopa nem titkolt célja, hogy valódi közösségi teret alakítson ki Óbudán, ezért nyitottak a fiatalok, a felnőttek és a nyugdíjasok felé is.

Rendezvények helyszíne is

A Csopa arra is nyitott, hogy különtermeiben fogadásokat, díjátadókat, sajtótájékoztatókat rendezzenek, de szívesen tesznek eleget akár esküvői felkéréseknek is. "Bármilyen információért az info@csopa.hu címre írhatnak az érdeklődők, ahol garantáltan választ kaphatnak mindenre" - ígéri az ügyvezető asszony.

Ők a Tudományos Csopa Caféban találkozhatnak a tudományos élet kiemelkedő szereplőivel, könnyed hangvételben beszélgethetnek a Csopa Sience Pub-ban, vagy pl. betekintést nyerhetnek a kőzetek izgalmas világába egy geológus segítségével a GeoLab című program sorozatban.

Az idősebbeket a Szeniorok Tudományos Klubja várja, amit a Csodák Palotája korábbi vezetője, Egyed László tart.

 

A Csodák Palotája nem csak a családok között rendkívül népszerű, hanem intézményi kirándulások célpontjaként akár az óvodások, általános- vagy középiskolások körében is. Magyarország első tudományos szórakoztatóközpontjában egyre több céges rendezvényt is tartanak, de szívesen fogadják a legény- vagy a lánybúcsúk résztvevőit is.

Így randiztam a Csodák Palotájában

Huszonkét évvel ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a Csodák Palotája Budapest egyik legmenőbb randihelyszíne lesz. Bevallom, most hétvégéig még csak egyszer voltam a Csodák Palotájában, ami akkor még egy másik helyszínen fogadta a természettudományokra nyitott gyerekeket és szüleiket, meg persze a fiatalokat. Azóta két költözés után kibővülve és megújulva Óbudán, a Bécsi úton működik Közép-Európa első tudományos játszóháza, ahol két szinten, 5000 négyzetméteren, 250 interaktív játék található 5D-s és 9D-s mozival és számos más attrakcióval együtt.

Csodák Palotája

Mi okból mentem oda? Randizni. Meghívást kaptam ugyanis a Csopától és őszintén szólva, nem tudtam elsőre elképzelni, miért menne bárki randizni egy játszóházba, ha szerelmével választhatná éppen egy sötét mozi hátsó sorát, vagy a romantikus andalgást a Margitszigeten, ezért kíváncsi lettem. Mint elöljáróban megtudtam, a Csopa kedvezményes randijegyet biztosít a szerelmespároknak, akik a közös kalandok végén egy héliummal fújt, piros, szívalakú lufit is kapnak ajándékba. Már csak ezért is megéri, gondoltam és szóltam a feleségemnek, hogy készüljön, megyünk randizni!

A nejem sokkal racionálisabban látja a világot nálam, így első kérdése az volt, hogy tudunk-e majd parkolni a közelben, vagy villamossal megyünk? Tudunk! - válaszoltam, miután rátaláltam az információra a Csopa honlapján, hogy az intézmény alatti mélygarázsban hétvégeken 2, míg hétköznapokon 1 óra ingyenes parkolási lehetőség van a belépő mellé.

Randizás előtt azért megkérdeztem Mizda Katalint, a Csodák Palotája Nonprofit Kft. ügyvezetőjét arról, hogy mire is számíthatunk. Katalin elárulta, hogy külön útvonalat állított össze a Csopa a randizó pároknak. A 250 játék közül szívecskés "Randiútvonal" matricákkal látták el azokat, amiket pároknak ajánlanak. "Vannak olyan játékaink is, amiket kifejezetten párban tudnak csak kipróbálni a látogatók" - mondta Katalin. A bejáratnál a körülöttünk lévő kis- és nagygyermekes családokat, a lépcsőn felrohanó iskolai osztályokat néztem, a szemem egy kisebb, nyugdíjasokból álló csoporton, közvetlen mellettük pedig egy egyetemistákból álló társaságon akadt meg. Ez a hely tényleg kortalan - nyugtáztam.

A játékok előtt egy tudományos előadással kezdtünk az Öveges teremben, ami amellett, hogy kellőképpen szórakoztató és érdekfeszítő volt, életre szóló élményekkel is megajándékozott. Nem tudok más helyszínt elképzelni, ahol a markodba foghatsz egy darabka szárazjeget, vagy belenyúlhatsz a közel mínusz 200 fokos, folyékony nitrogénbe. Nem csak én, hanem a tudományos beállítottságú feleségem is élvezte, és azt hiszem, elsőrandis pároknak is jó beszélgetésindító lehet egy ilyen előadás.

A félórás Best Of Csopa előadás után volt még egy negyed óránk, így elkortyoltunk a Playbar egyik interaktív asztala fölött - ami telis tele van jópofa játékokkal - egy lombikban felszolgált koktélt, mielőtt beültünk a játszóház 9D-s mozijába, egy rövid hullámvasutazásra.

Az élmény már-már igazi volt: fújta a hajunkat a szél, vízpermet jött az arcunkba és rázkódott, mozgott velünk a szék, miközben a 3D-s filmet néztük. A nejem, - akit eddig soha, egyetlen hullámvasútra sem tudtam magammal felrángatni, mert nem szereti, ahogy a gyomra liftezik a gyorsulástól -, az elődadás után megjegyezte: ilyen hullámvasutazásra bármikor eljön velem.

A moziból kilépve egy rakás gyerekbe botlottunk, akik egy Csopás szülinapi zsúr vendégei voltak, kék és sárga lufikkal szaladgáltak, miközben egy nagy különteremben torta és pizza várta őket. A különtermekben, nem csak születésnapi zsúrt tartanak, de közkedvelt helyszínei céges rendezvényeknek, díjkiosztóknak, szakmai napoknak is. "Rendezvényhelyszínként piaci előnyünk a 22 éves minőségi garancia és az, hogy nem csak helyszínt, hanem programokat is biztosítunk számukra" - árulta el Mizda Katalin. A cégek számára csapatépítő tréningeket is tartanak, ami legalább annyira erősíti a köteléket a munkatársak között, mint amennyire a Randiútvonal elmélyíti a szerelmesek kapcsolatát.

A fiúk a Newton almáskertjében lévő csigás felvonókkal lenyűgözhetik párjukat, hogy félkézzel felhúzzák őket, igaz  - csendben jegyzem meg -, erre az emelők sajátosságai miatt a lányok is képesek. Szintén jó móka, amikor tüskék százai emelik fel a rájuk fekvőt a Tudósok csarnokában lévő fakírágyon, mint ahogy a plüsspermákkal való célba dobás is jól oldja a hangulatot a Születés csodái terem végig járása után.

A legnagyobbat mégis akkor nevettünk, amikor a két arcból egyet készítő tükrös játék előtt foglaltunk helyet. Mindketten arra gondoltunk, hogy ugye nem így fognak kinézni majd születendő gyermekeink...??

Azokkal a játékokkal is remekül szórakoztunk, amiken nem volt Randiútvonal-matrica. A Mágneses mezőn felállított célbalövős puskáért például egy csapat anyukával és 3-4 éves gyermekeikkel kellett "közelharcot vívnunk", mint ahogy a mókuskerékbe oltott kíntorna előtt is kígyózott a sor. Persze ilyenkor sem unatkoztunk, mert mindig akadt olyan messziről kevésbé nagy játék, ami közelről roppant szórakoztatónak bizonyult.

Végül három remek órát töltöttünk el a Csopában, ahová megfogadtuk, hogy visszatérünk még, mert a négy szabadulószobából például egyet sem tudtunk kipróbálni. Azon is elgondolkodtam, hogy megérné a havi bérlet vásárlása is, mert annyi érdekes előadás és workshop szerepel a Csopa programjában, hogy nehéz csak egyet kiválasztani.

A randink végén a pénztárnál, ahol előttünk éppen karácsonyra szánt ajándékként vett belépőjegyet unokáinak egy nagymama, megkaptuk a piros, szívalakú, héliumos lufinkat is, mely azóta is kedves emlék a szobánkban.

Ha a programoknak szeretnétek utánanézni, akkor a www.csopa.hu  oldalon megtehetitek ezt.

 

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északkeleten erősen felhős, néhol esős idő várható, az ország más részein közepesen vagy gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag