+14° - +33°
Nincs front

Miért van Budapesten anyatejhiány?

A begyűjtött anyatej négyszeresére lenne szükség ma Budapesten, mondta el a HáziPatika.comnak az Anyatejgyűjtő Állomás vezetője. Miért nem adnak le szívesebben tejet az anyák? Mi akadályozza őket? Fontos információk következnek minden édesanya számára.

"Az elmúlt évben Budapesten 116 anya adott le anyatejet, amelyet 7 kórház koraszülött osztályára és 212 otthon gondozott csecsemő részére juttatunk el" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórházon belül működő budapesti Anyatejgyűjtő Állomás vezetője, amely a teljes fővárosi anyatejadást és -igénylést irányítja. A számok sajnos csökkenő tendenciát mutatnak: 2015-ben az Állomás tájékoztatása szerint még 131 anya adott le anyatejet, 2014-ben pedig 162. És ahogy Tasi Zsuzsanna hozzáteszi: "Az igénylők mindig jóval többen voltak, mint az anyatejadó anyák." 

Vagyis egyfelől sikeresnek mondható a törekvés, hogy felhívják az anyák figyelmét arra, miszerint akkor is van lehetőségük babájuk anyatejes táplálására (kiváltva vagy legalábbis kiegészítve az egyébként tökéletesen elfogadható, de az anyatej élettani előnyeivel teljes mértékben ma még nem rendelkező tápszereket), ha valamilyen okból ők maguk nem képesek rá. A kérdés inkább az, hogy sok anya miért nem adja le a tejét a gyűjtőállomásnak akkor sem, ha van feleslege. Ráadásul úgy, hogy még fizetnének is érte!

Túl azon, hogy megfelelően táplálja a babát, az anyatej jó hatással van a csecsemő bélflórájára és így immunrendszerére is. Folyamatosan kutatják továbbá, hogy milyen élettani előnyöket hozhat még magával az anyatej. Nemrég például kiderült, hogy bizonyos ráktípust okozó sejtekkel is képes felvenni a harcot. Olvassa el vonatkozó cikkünket itt!

Mostanában szült budapesti anyákkal is beszélgetve próbáltuk felfejteni az okokat. Az egyik fontos összetevőnek tűnik, hogy sokan nem tudják, hogy már relatíve kis mennyiséget is le lehet adni: napi 100 ml többlettej esetén már érdemes lehet jelentkezni, hiszen a fővárosban 200 ml anyatejért is házhoz mennek (heti háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken). Ahogy pedig Tasi Zsuzsanna kiemeli, egy koraszülöttnek 200 ml anyatej akár háromszori étkezést is jelenthet.

Adómentes jövedelem

Az Anyatejgyűjtő Állomás - akár beviszik hozzájuk az anyák, akár ők szállnak ki érte - csak frissen fejt (nem fagyasztott) anyatejet vesz át, és literenként 2700 forint adómentes jövedelmet fizet érte havi összesítést követően. Egy anya naponta maximálisan 800 ml anyatejet adhat - de csak akkor, ha átesett a szükséges kivizsgálásokon.

Tapasztalataink szerint ez utóbbi követelmény döntő jelentőségű, ha meg akarjuk érteni, miért nem él ma több (erre egyébként alkalmas) anya a lehetőséggel. Sokan úgy érzik ugyanis, hogy túl sok helyre kell elmenniük, hogy megkapják az alkalmasságot igazoló papírt, márpedig saját csecsemőjük gondozása mellett erre már nem marad idejük és energiájuk.

Anyatejet adni kívánó anyáknak tüdőszűrésen, HIV, Wa- és székletvizsgálaton, valamint bőrvizsgálaton kell részt venniük. Tény, hogy ez így soknak tűnik, de a vér HIV- és Wa-szűrését a legtöbb anyánál már a várandósság alatt elvégzik, a bőrt a védőnő is ellenőrizheti (de ha ezeknél vizsgálat szükséges, akkor az Anyatejgyűjtő Állomás is segíthet gyors elvégzésükben), a székletvizsgálathoz szükséges minta pedig otthon is levehető: ehhez bármely családtag kérhet eszközt a háziorvostól.

Sok anya érzi úgy, hogy lehetne könnyebb is az anyatej leadása
Sok anya érzi úgy, hogy lehetne könnyebb is az anyatejadás

A tüdőszűrésre viszont kétségtelenül extra időt kell szakítaniuk az anyáknak, de úgy láttuk, hogy elsősorban nem is az a problémájuk a vizsgálattal, hogy időigényes. Ahogy egy édesanya, aki mindkét koraszülött gyermekét részben a gyűjtőállomástól kapott anyatejjel táplálta, elmondta nekünk: "szerintem sokkal több anyatejadó lenne - és így több rászoruló baba is jutna hozzá -, ha a tüdőszűrést kivennék a kötelező vizsgálatokból. Sok anyuka mondta nekem is, hogy tudna és szívesen adna is, de nem akarja magát megsugaraztatni." Noha a félelem a sugárterheléstől egy csecsemőt gondozó anya részéről érthető, ebben az esetben teljesen felesleges: a szoptató anyákra, anyatejük minőségére és így saját gyermekük egészségére ugyanis a tüdőszűrés semmilyen negatív hatást nem gyakorol.

Egy budapesti édesanya, aki 6 hónapig volt hivatalos anyatej-leadó, mindehhez még a következőket tette hozzá: "A gyűjtéshez mindig kaptam üvegeket - kaptam volna mellszívót is, de aztán lett sajátom. Mindig jött egy szimpatikus és nagyon kedves, tisztelettudó kolléga a tejért házhoz, legtöbbször az általában kiszámítható időintervallumban. Kaptam többször a babának ajándékot, de természetesen a kifizetett összegek is jól jöttek. Szóval, én mindenkit csak buzdítok, hogy adjon le!"

Nem minden baba fogadja el

A másik oldalon pedig ott állnak az anyák, akik szeretnének anyatejhez jutni. Ők a csecsemő 8 hónapos koráig igényelhetnek ingyenesen anyatejet. Vény szükséges hozzá, amelyet szakorvos, háziorvos vagy gyerekorvos is felírhat. Ha az anya bármilyen okból nem tudja anyatejjel táplálni gyermekét, például mert babája koraszülött, mert nincs vagy nincs elegendő teje, esetleg van, de nem adhat, mert valamilyen ezt ellehetetlenítő gyógyszert szed, akkor jogosult anyatejre. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha van is elegendő anyatej az elosztóban (de mint láttuk, Budapesten sajnos nem ez a helyzet), egy anya szigorúan csak akkora mennyiséget kaphat, amennyit felírt neki az orvosa.

A koraszülött gyermekeit más anyatejével nevelő édesanya, aki a HáziPatika.comnak nyilatkozott, kiemeli: "a védőnő sem rá-, sem lebeszélni nem akart erről, csak elmondta a tényeket, így azt is, hogy nem minden baba fogadja el más tejét. Szerencsére nálunk mindkét babó szívesen fogadta." Ő is érzékelte ugyanakkor, hogy több anyatejadó anyára volna szükség, hiszen mint elmondta: "hetente kétszer jutunk csak hozzá, és akkor is változó mennyiségben: 250-800 ml-hez alkalmanként. Ez néha csak 1-2 evésre elég, néha egy egész  napra."

Mindez igen nagy felelősséget ró a védőnőkre is: tapasztalataink szerint ugyanis (bár az Anyatejgyűjtő Állomás is igyekszik plakátjaival, kiadványaival felhívni rá a figyelmet) a legtöbben, akár adni, akár kapni szeretnék az anyatejet, ma tőlük értesülnek a lehetőségről.


Szép jó napot! Anyukám átjött múlt hét szombat délután, és herpeszes szájjal puszilta meg 14 hetes kis fiam nyakát. A kisfiam arcán tejallergiás kiütések vannak talán (nem merem biztosra mondani), érintkezhetett a kiütéses felülettel is anyám fertőző szája. Interneten olyan történeteket olvasok, hogy e vírus miatt haltak meg babák. Azóta nem tudom a dolgot feledni. Bár 2 orvos és 4 védőnő véleményét kértem ki, ők azt mondták, szinte egyenlő a nullával, hogy emiatt agyvelő vagy agyhártyagyulladás lépjen fel. Nálam anno hipochondriát állapítottak meg. Talán emiatt sem hiszek senkinek, és ezért keresem a tüneteket. Múlt hét szombat óta egy rémálom az életem, minden gondolatom e körül forog, persze anyám megkapta a letolást, felelőtlen, közöltem vele, hogy milyen súlyos dolgokat okozhat az ő elkövetett hülyesége. Nagyon bánt a dolog. Most öntöl is megkérdezem, hogy mennyi esély van arra, hogy a 14 hetes kis fiamnak emiatt bármi problémája legyen? És leghamarabb mikor jelentkezhetnek a tünetek? Köszönöm válaszát!

Ép immunrendszerű, anyatejes babánál nincs ok aggodalomra. Dr. Németh László

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag