Kevesebb nőt foglalkoztatnak, mint férfit

HáziPatika

Idén május-júliusban az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 1,1 százalékkal magasabb volt. A KSH gyorstájékoztatójából az is kiderült, hogy a férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemzi, mint a nőket.

A foglalkoztatási ráta a férfiaknál 82,1, a nőknél 67,2 százalék

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 92 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 37 ezer fővel csökkent, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig nem változott érdemben - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Kevesebb nőt foglalkoztatnak, mint férfit, munkahely munkavállalás foglalkoztatottság munkavégzés munka nyugdíj
Továbbra is kevesebb nőt foglalkoztatnak, mint férfit

Mint írják, a foglalkoztatottak közül 4 millió 426 ezren tartoztak a 15-64 évesek közé, amely korcsoportban a foglalkoztatási arány 1,1 százalékponttal 69,4 százalékra emelkedett. A 15-64 éves férfiak körében a foglalkoztatottak létszáma 0,5 százalékkal 2 millió 414 ezer főre, míg a foglalkoztatási rátájuk 0,7 százalékponttal 76,3 százalékra nőtt. A 15-64 éves nők körében a foglalkoztatottak száma 1,5 százalékkal 2 millió 12 ezer főre, foglalkoztatási rátájuk pedig 1,4 százalékponttal 62,7 százalékra nőtt. A fiatal (15-24 éves) korcsoportban a foglalkoztatottak száma 11 ezer fővel 295 ezer főre csökkent, a foglalkoztatási ráta pedig 28,7 százalék volt.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25-54 éves), valamint az idősebb (55-64 éves) korosztályba tartozók körében egyaránt emelkedett a foglalkoztatottak száma,
foglalkoztatási rátáik is javultak, előbbieké 0,7 százalékponttal 84,6 százalékra, utóbbiaké 2,2 százalékponttal 53,9 százalékra nőtt.

Itthon nyugdíjasként is dolgozni kell

2018. május 30-án számoltunk be róla, hogy a magyar nyugdíj előtt álló lakosság foglalkoztatottsága 28 százalékponttal nőtt 2010 és 2016 között. Ezzel az OECD 34 tagállama között Magyarország a második helyen áll az időskori munkavállalók arányának növekedését tekintve, ez pedig azt jelenti, hogy hazánkban egyre több nyugdíjasnak kell dolgoznia. Az OECD-országokat vizsgáló kiadvány adatai azt sugallják, hogy a munka jó eséllyel meghatározza majd a magyar ember mindennapjait a nyugdíjba vonulás után is. Az OTP Öngondoskodási Indexben megkérdezettek 52 százaléka a szűkös megélhetés elkerülése érdekében megpróbál tovább dolgozni és kitolni a nyugdíjba vonulás idejét, míg 65 százalékuk olyan munkát próbál találni, amelyet nyugdíj mellett is folytathat. A témáról a linkre kattintva olvashat bővebben.

A 20-64 éves korcsoport esetében - amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre - a foglalkoztatási ráta 1,1 százalékponttal 74,6 százalékra emelkedett.


Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki. Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 82,1, a nőknél 67,2 százalék.

Értékelje a cikket!

Kedves Doktornő! Harminc éves fiatalember vagyok és "munka váltás témával"fordulnék önhöz. Az első szakmám szobafestő,a második fodrász(alkalmazott) illetve rendelkezem vagyonőri vizsgával is(érettségi,angol alap nyelvvizsga,jogosítvány). Lényegében 22-23 éves koromtól a második szakmámban dolgozom,de úgy érzem már nem vonz ez a szakma(feszélyezve érzem magam a munkában/munkahelyen),de nehezen merek váltani,mert más területen kevés a tapasztalatom illetve a munkanélküliség esete is visszatart!!Főiskolára nehezen/nem tudok bejutni,mert dolgoznom kell és a magas tandíjat sem tudom fizetni.Néhányan azt tanácsolják inkább vállalkozzak,de nincs ismeretem ebben a témában,és a költségek is magasak.Szeretném az idegen nyelvet tanulni,de ezt főként a munkahely váltással tudom elérni(vagyonőri 24-48 munkarend)illetve egy estleges 2 munkahely lehetősége.Vannak munka lehetőségek,szakmákon belül ill. egyéb területeken szintén,de nem tudom hogyan döntsek?Próbálok anyagi és továbblépés(fejlődés)szerint tervezni,ill. már a külföldi munkákon is gondolkoztam. Sajnos anyagilag nem tudok független lenni,így még a szüleim házában élek,bár önálló "terepen". Jelenleg nincs párkapcsolatom,esetleg ez is okoz belső nyomást?? Szeretem a szüleimet,de talán önállósági/leválási problémákkal állók szemben?! Több velem egy korú ismerősöm már "saját" életet él,esetleg már gyermekük is van.! Nem értem mi lehet a probléma ill. megoldás?!Természetes ez a döntésképtelenség vagy valami lelki/pszichológiai probléma okozza a tanácstalanságot??Vagy több megoldandó probléma van?? Néha egy álom világban érzem magam,mintha ez nem is a valóság lenne?!!Kérem segítsen... Köszönöm

Kedves Kérdező! Levele alapján valóban nem éál olyan életformát, mely az ismeretei és az életkora alpján szükséges lenne. Én nem helyelem azt a gondolatot, hogy a szülőről le kellene válni. Inkább felnőtt-felnőtt relációt kellene kialakítani...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt erősen felhős vagy közepesen felhős lesz az ég, a déli tájakon lehet záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag