Javult a szegények helyzete

Annak ellenére, hogy romlik a legszegényebbek gazdasági helyzete, a csecsemők egészségi mutatói stabilan javulnak az USA-ban. Ezt állapította meg a Princeton Egyetem Woodrow Wilsonról elnevezett közpolitikai és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézménye.

A kutatók szerint több célzott egészségügyi program, így például az amerikai Medicaid, nagy szerepet játszott a helyzet javulásában - írja a Medical Xpress.
Régóta ismert, hogy a csecsemők egészsége nagy mértékben függ az anyák helyzetétől. Különösen igaz ez a hátrányos helyzetű anyák esetében - a Princeton Egyetemen készült tanulmány egyik társszerzője, Janet Currie közpolitikai és közgazdasági professzor szerint. Ugyanakkor ma már tudni lehet, hogy miként lehet a csecsemőket megvédeni. A tanulmányuk is azt bizonyítja szerinte, hogy lehet segíteni a jövedelmi egyenlőtlenségekből származó hátrányokon, pontosabban ezek a hátrányok ellensúlyozhatók a megfelelő intézkedésekkel.

A korábbi kutatások kimutatták, hogy a születéskori egészségi állapot hosszabb távon is kihat a felnövekvő gyermekek és felnőttek későbbi oktatási, munkahelyi és jövedelmi helyzetére. A szegény anyák által nevelt gyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Miután rosszabb az anyák egészségi állapota, szegényesebb az étkezése, kisebb az esélye az egészségügyi ellátásra. Ugyanakkor több környezetszennyező anyagnak vannak kitéve. E négy faktor jelentősen befolyásolja a gyerekek születési súlyát, ami az egyik legfontosabb mutatója a csecsemők egészségi állapotának.

Currie és egyetemi docens kollégája, Anna Aizer most azt vizsgálták, hogy a különböző segítőprogramok milyen hatékonysággal befolyásolják a csecsemők egészségét. A hátrányos helyzetű anyák egészsége az átlagnál rosszabb. Gyakrabban dohányoznak, isznak alkoholt és használnak illegális drogokat. Gyakoribb náluk a magas vérnyomás és a cukorbetegség is. Fogékonyabbak az olyan fertőzésekre, mint például az influenza. Mindez szintén fokozza a kockázatát annak, hogy kis súllyal születnek gyermekeik.

Romlik a legszegényebbek gazdasági helyzete,de a csecsemők egészségi mutatói javulnak (ChameleonsEye / Shutterstock.com)

A csecsemők egészségi mutatói javulnak
(ChameleonsEye / Shutterstock.com)


A megfelelő egészségügyi és szociális segítséggel a nők táplálkozásán tudtak javítani, de például a bűnözéstől való fenyegetettségüket is enyhíteni tudták. Ez nagyon fontos szempont, például a sérülések elkerülése miatt. A legszegényebb nőket ugyanis az erőszak (a szexuális erőszak különösen), a környezetszennyezés és a stressz is fokozottan sújtja. Mindez pedig kihat a születendő babára is.

Currie-ék megállapították, hogy a szegény nőknél gyakoribb a nem kívánt terhesség, és a családtervezés kevésbé jellemzőbb. Ezen a problémán is segített a Medicaid tanácsadó szolgálata. Ezek nem közvetlenül a gyermekek, hanem az édesanyák helyzetét javították, ami hosszabb távon a gyerekek kilátásait is pozitívan befolyásolták - állapították meg a kutatók.

Szintén kiemelték azokat a programokat a princetoni kutatók, amelyek a már megszületett gyermekek egészségét óvják. Itt különösen a három év alattiak esetében volt fontos a szociális és egészségügyi támogatás. Ugyanakkor a legfontosabb programcélkitűzések közé kell tartoznia a jövőben annak, hogy a jövedelmi különbségeket is csökkentsék - vélik a kutatók. Hosszabb távon ugyanis az esélyek kiegyenlítése járulhat hozzá az egyik legnagyobb mértékben a csecsemők egészségének javulásához.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag