Hazánk egyik legmodernebb magzati diagnosztikai központja (x)

Egy kismama számára a születendő gyermeke egészsége a legfontosabb: szeretnénk, ha nyugodtan, aggodalmak nélkül telne a terhesség kilenc hónapja, és már időben megbizonyosodhatnánk róla, hogy nincsen semmilyen baj a babával. Sokan a gyermekük arcát is látni szeretnék, vagy azt, ahogyan a kicsi már mozogni tud a méhükben.

A legmodernebb magzati szűrővizsgálatokkal együtt a valóban élethű babamozi is elérhető hazánk egyik legfelszereltebb magzati diagnosztikai központjában, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban. Az évtizedes múltra visszatekintő Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum 2014 áprilisában új, lenyűgöző környezetben nyitotta meg kapuit. Az intézmény felszereltsége mindenben a lehető legmodernebb, és a terhesség alatti kötelező vizsgálatok mellett a genetikai eredetű, ritka betegségek kimutatására alkalmas legújabb és legpontosabb szűrővizsgálatok is mind elérhetők itt.

Igénybe vehető továbbá az 5D ultrahang is, amely mozgás közben is rendkívül élethű, valódi háromdimenziós képben láttatja a szülőkkel magzatot, emellett a korábbiaknál is pontosabb mérésekre biztosít lehetőséget. Túlzás nélkül állítható, hogy a külső megjelenésében is kiemelkedő egészségügyi intézmény világszínvonalú szolgáltatásokat nyújt a magyar kismamák számára.

11 éve vezető helyen a magzati rendellenességszűrésben

A centrumban 2003-tól kezdődően foglalkoznak magzati rendellenesség-szűréssel."2004-ben elsőként indítottuk el Magyarországon az első trimeszteri kombinált tesztre épülő Down-kór szűrést, és azóta több, mint 40 000 kombinált szűrőtesztet végeztünk a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak megfelelő eredményességgel. 2013 májusában ismét bővítettük a vizsgálati palettánkat, és elérhetővé tettük az anyai vérben található magzati DNS vizsgálatán alapuló NIFTY-tesztet. Ez jelenleg a legpontosabb vizsgálat a Down-kór szűrésében" - mondja Kónya Márton, a centrum géndiagnosztikai laboratóriumának biológusa.

Kombinált teszt: nagy pontosságú és elérhető árú szűrővizsgálat a Down-kór kimutatására

A kombinált teszt egy egyszerű, gyors, pontos és megfizethető árú nem invazív szűrővizsgálat a Down-kór, valamint az Edwards-kór és a Patau-kór kimutatására. A teszt a terhesség 11-14. hetében végezhető el, később erre már nincs lehetőség. A terhesség megfelelő időszakában elvégzett teszt magas, 95%-os pontossággal jelzi előre a Down-kór jelenlétét. A vizsgálati eredmény másfél órán belül elkészül, így azt - egy konzultáció keretében - a kismama azonnal megkaphatja. A teszt egy ultrahang-vizsgálatból (nyakiredő-mérés és az orrcsont meglétének vizsgálata) és egy anyai vérvizsgálatból (két, a méhlepény által termelt magzati fehérje koncentrációjának mérése) áll.

NIFTY-teszt: a maximális pontosságú, biztonságos vérteszt a Down-kór és több más kromoszóma-rendellenesség kimutatására

A NIFTY-teszt a Down-kór jelenlétét gyakorlatilag 100%-os pontossággal előrejelző szűrőteszt, amely az anya vérében található magzati DNS vizsgálatán alapul, egy mindössze 10 ml-es anyai vérmintából kiindulva. A kombinált tesztnél drágább, de pontosabb teszt elvégzésére legkorábban a terhesség 12. hetében, legkésőbb pedig a 18. héten kerülhet sor. Az eredményt 2-3 hét alatt kaphatja meg a kismama. A NIFTY teszt - a kombinált teszthez hasonlóan - az Edwards- és a Patau-kór jelenlétét is előrejelzi, de a magzat ivari kromoszómáinak számbeli eltérései Klinefelter-szindróma szindróma, Turner szindróma, dupla-Y-szindróma és több, úgynevezett deléciós szindróma is kimutatható a segítségével.

A NIFTY teszt mindazon esetekben jól alkalmazható, ha a kismama a kombinált tesztnél pontosabb szűrővizsgálatot szeretne, ha terhességi kora miatt már nem végezhető nála kombinált teszt (a 14. hét után), illetve ha a kombinált teszt eredménye nem megnyugtató a számára.

Genetikai ultrahang

Az első genetikai ultrahang-vizsgálat a kombinált teszt része és ezt nem helyettesíti a NIFTY teszt sem. "A legfontosabb vizsgálóeljárást a kétdimenziós, síkban felvett képek jelentik, a három- és négydimenziós vizsgálatok ezeket egészíthetik ki, növelve a vizsgálat megbízhatóságát. Az első genetikai ultrahangvizsgálatot a 11. és 14. hét között végezzük el. A magzati ülőmagasság és a nyakiredő vastagságának mérésén kívül jól vizsgálható az orrcsont jelenléte, a négy végtag - már megszámolhatóak az ujjak is - látható továbbá a négyüregű szív, a gyomor, a vesék, és látszik a magzat gerincvonala is" - mondja a centrum szülész-nőgyógyásza és genetikusa, dr. Hajdu Krisztina, aki a Down-kór kimutatására szolgáló nyakiredő mérésében a legnagyobb pontosságot garantáló FMF-vizsgát is teljesítette. Ezzel a vizsgával Magyarországon mindössze 65 ultrahangos szakember rendelkezik jelenleg, közülük öten az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum munkatársai.

Babamozi: térhatású mozgókép a babáról a legmodernebb 5D ultrahang-készülék segítségével

A diagnosztikai célú ultrahang-vizsgálatokon kívül hihetetlen élményt ad, ha a leendő szülők betekintést nyerhetnek a magzat születés előtti életébe. A három- és négydimenziós ultrahangvizsgálatokkal - divatos nevén a babamozival - egy rövid ideig pillanatról pillanatra követhető a magzat mozgása, és akár még az arckifejezései is felfedezhetőek."A vizsgálatról fényképek készülnek, a négydimenziós mozgókép pedig DVD-n kerül rögzítésre. Ezt később otthon is megnézhetjük, vagy megmutathatjuk családunknak, ismerőseinknek. A három- és négydimenziós ultrahangvizsgálaton kívül centrumunkban immár elérhető az új fotorealisztikus képábrázolási technika (FRV), amely egy sokkal valósághűbb, a valósághoz színeiben is jobban hasonlító, három és négy dimenzióban látható képet jelent.Elérhető továbbá az ún. ötdimenziós (5D) ultrahangvizsgálat is, amely lehetővé teszi a szülőknek, hogy egy háromdimenziós televíziózásra alkalmas tv-készüléken nézve - egy speciálisan ehhez tartozó szemüveg segítségével - a korábbi két, három, illetve négy dimenzión kívül térben is láthassák magzatukat" - mondja Jugovits Mónika, a centrum képalkotó diagnosztikai analitikusa. A legmodernebb vizsgálóeszközökkel felszerelt centrum - ahol tehát az összes terhességi vizsgálat egy helyen elérhető - igényes környezetben, autóval és tömegközlekedéssel is egyaránt könnyen megközelíthető helyen van. Ha Ön babát vár, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy várandóssága mind a kilenc hónapban nyugodtan és aggodalmaktól mentesen teljen. Intézményünk a 21-es busz Pethényi utcai megállójából egy perces sétával megközelíthető, és a parkolás is biztosított, amennyiben autóval érkezik. A vizsgálatok időpontjait recepciósaink előre egyeztetik Önnel, így sosem kell várakoznia, vagy sorban állnia. Reméljük, hogy hamarosan Önt is pácienseink között üdvözölhetjük!

Vizsgálatainkkal kapcsolatos további kérdéseivel ill. időpontfoglalás céljából forduljon hozzánk telefonon: +36 1 586 8600 vagy e-mailben: info@gendiagnosztika.hu.

Számos további babavárással kapcsolatos információ, háttéranyag, ismertető található honlapunkon: http://gendiagnosztika.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +31 °C
Minimum:
+16, +22 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten még lesznek erősebben felhős körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag