Egyedül az ünnepek alatt?

Az ünnepek a családról, a szeretteinkkel való együtt töltött időről szólnak, azonban ez nem adatik meg mindenkinek. Ha ugyanis elveszítettünk valakit, aki számunkra fontos volt, akkor az ünnepi időszak alatt csak felerősödhet ez a hiányérzet.

Akár egy haláleset, akár szakítás miatt vagyunk egyedül az ünnepeket alatt, ilyenkor felerősödhet a hiány érzete. Nemcsak azért, mert mindenhol a szeretet és a család fontosságáról hallunk, hanem azért is, mert ezekben a napokban többször eszünkbe juthatnak azok az ünnepek, amelyeket együtt töltöttünk. A magányos napokat nehéz lehet túlélni, különösen az első néhány évben. Ehhez adunk néhány tippet.
Fogadjuk el az érzelmeinket és éljük is meg őket!

Senki nem várhatja el tőlünk, hogy jó képet vágjunk az ünnepekhez, ha nem érezzük valójában úgy. Ha úgy érezzük, sírnunk kell, sírjunk. Ha inkább kiabálnánk, tegyük azt. Ha úgy érezzük, hogy szétvet bennünket a harag, menjünk el egy bokszórára. Ha képesek vagyunk őszintén megélni az érzelmeinket, könnyebben megszabadulhatunk a bennünk felgyülemlett feszültségtől.

Tudassuk másokkal, hogy egyedül vagyunk!

A barátaink, rokonaink sokszor nem is tudják, hogy mennyire magányosnak érezzük magunkat, de nagyon valószínű, hogy ha megosztjuk velük az érzéseinket és a félelmeinket, szívesen töltenek velünk egy kis időt. Azonban ehhez az kell, hogy képesek legyünk őszintén segítséget kérni.

Keressünk új barátokat!

Nem mi vagyunk az egyetlenek, akinek nehezen telnek az ünnepek. A környezetünkben is valószínűleg többen vannak, akik hasonló problémákkal néznek szembe, mint mi. Keressünk hasonló helyzetben lévő, hasonló gondolkodású embereket, például a helyi közösségi házban, segítő csoportban, edzőteremben vagy gyülekezetben. Törődjünk magunkkal!

Elfordulhat, hogy semmi kedvünk barátokkal vagy rokonokkal együtt lenni, helyette szívesebben maradunk otthon, egyedül. Azonban az egyedüllét nem jelenti azt, hogy ne kényeztethetnénk magunkat egy kicsit! Bánjunk úgy saját magunkkal, mint a legkedvesebb, legkülönlegesebb vendégünkkel. Vegyünk magunknak egy csokor virágot, terítsük meg szépen az asztalt, tegyük fel a kedvenc zenénket, vásároljunk magunknak valamilyen különleges ajándékot. Fordítsunk elég figyelmet és szeretetet a legfontosabb emberre az életünkben: saját magunkra.

Akár egy haláleset, akár szakítás miatt vagyunk egyedül az ünnepeket alatt, ilyenkor felerősödhet a hiány érzete

Akár egy haláleset, akár szakítás miatt vagyunk egyedül az ünnepeket alatt, ilyenkor felerősödhet a hiány érzete

Vállaljunk önkéntes munkát!

Érdeklődjünk körbe a környékünkön vagy nézzük meg az interneten, milyen lehetőségeink vannak az önkénteskedésre. Így nemcsak új embereket ismerhetünk meg és barátságos környezetben tölthetjük az ünnepet, de az is jó érzéssel tölthet el minket, hogy segítettünk másoknak.

Találjunk ki magunknak egy rituálét!

Alkossunk meg magunknak egy olyan rituálét, mely segít feldolgozni a múltat és erőt ad a jövőhöz. Írjunk egy levelet az elveszített szerettünknek, és ássuk el egy virág alá, vagy gyújtsunk egy-egy gyertyát a múltnak és a jövőnek.

Töltsünk több időt a szabadban!

Menjünk el sétálni, kirándulni, és élvezzük ki a természetben töltött időt. A mozgásnak és a napfénynek is nagyon jó hatása lehet a hangulatunkra, így csökkenthetjük a téli depresszió tüneteit is. Legyünk engedékenyek magunkkal!

Sokszor úgy érezhetjük, hogy ha boldogok vagyunk és élvezzük az életet, azzal "hűtlenek" leszünk az elveszített szerettünkhöz, esetleg egyenesen meggyalázzuk az emlékét. Ha megengedjük magunknak a boldogságot, és képesek leszünk élvezni az életet, nagy lépést tehetünk a boldogabb jövő felé.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag