-2° - +6°
Kettős front

Egy nárcisztikus anya így viselkedik

HáziPatika

Normális esetben az édesanyák mindent megtennének a gyerekükért, és soha nem tudnának neki ártani. Sajnos vannak azonban olyan nők, akik nem így viselkednek. Mit kell tudni a nárcisztikus anyákról?

Biztosan önök is ismerik a mesét a gonosz királynőről, aki mindennap megkérdezte a varázstükrétől, ki a legszebb a világon. A tükör pedig minden alkalommal biztosította arról, hogy ő a leggyönyörűbb. Egyik nap azonban, a királynő legnagyobb rémületére, a tükör válasza megváltozott: azt mondta, most már a mostohalánya, Hófehérke szépsége az, amivel senki sem kelhet versenyre.

Ez a történet tökéletes példája annak, milyen karakter is egy nárcisztikus anya - írja a thehealthy.com a témáról szóló összefoglaló cikkében. A nárcisztikus személyiségzavar lényege ugyanis, hogy az érintett mindenkinél többre becsüli magát, és nem képes stabil, realisztikus módon kapcsolódni másokhoz. Szüksége van arra, hogy felsőbbrendűségéről folyamatosan megerősítsék; ezt a "visszaigazolást" többek a munkatársaikból kényszerítik ki, mások a párjuktól, és vannak olyanok, akik a gyereküktől várják el. Utóbbi csoportba tartoznak a nárcisztikus anyák, akik különféle módszerekkel érik el, hogy önigazolást, dicséretet, rajongást kapjanak a gyerektől, magyarázza Elinor Greenberg pszichológus.

Mennyire sötét a személyiségünk?

Amíg a tudósok fel nem tárták az emberi személyiség sötét magját, a kérdésre, hogy léteznek-e gonosz emberek, csak vallási alapú válaszok születhettek. Csakhogy a személyiség általános sötét tényezője nagyon is létezik. Részletek itt.

Az exhibicionista versenyez, a rosszindulatú kritizál

Ennek megfelelően a nárcisztikus anyákat különféle típusokba lehet besorolni. A szakember először azokról beszélt, akiket a szakma "closet narcissist" néven emleget (a closet magyarul szekrényt jelent). Ők feszültek, idegesek amiatt, hogy nem elégedettek magukkal, ezért elkezdenek kórosan ragaszkodni valamihez vagy valakihez - például a gyerekükhöz -, és kikényszerítik másokból, hogy csupa szépet és jót mondjanak az illetőről. "Ismertem egy ilyen nőt, volt egy fia és egy lánya. A fiát az egekbe magasztalta, istenítette, állandóan dicsekedett vele, míg a lányáról soha egy szót sem beszélt. Nem tudta értékelni saját magát, így más módokat keresett arra, hogy megkapja a vágyott elismerést" - így Greenberg, aki hozzátette: a kivételes helyzetben lévő gyereknek talán még "kapóra is jöhet" egy nárcisztikus anya, hiszen mindig megkapja tőle a szükséges figyelmet és méltatást. De ha esetleg vannak más gyerekek is a családban, ők úgy érezhetik, nem részesülnek elég figyelemben, törődésben, amiből felnőttként súlyos gondok lehetnek.

Egy édesanya lehet exhibicionista nárcisztikus személyiség is (exhibitionist narcissist), erre Greenberg a következő személyes élményt hozta példának: "A lányom szerepelt egy iskolai színdarabban, amelynek a főszereplője, egy másik kislány, csodálatos munkát végzett. Az anyja reakciója azonban csak annyi volt, hogy azért volt olyan ügyes, mert ő varrta a jelmezét. Egyszerűen képtelen volt értékelni a gyereke tehetségét."

Mike Gallagher klinikai szakpszichológus szerint az ilyen szülő úgy érzi, minden tehetségét neki köszönheti a gyereke, akinek azonban a hibáiért, hiányosságaiét már nem vállal felelősséget. Mint kiemelte, ez a fajta viselkedés negatívan befolyásolhatja a gyerek fejlődését, önbecsülését. Greenberg azzal egészítette ki a magyarázatot, hogy sokkal rosszabb, ha az anya exhibicionista nárcisztikus személyiség, mintha az apa lenne az, hiszen a gyerekek a korai éveikben mélyebben kapcsolódnak az anyjukhoz. Amennyiben pedig a gyerek történetesen lány, a helyzet még komolyabb lehet.

"Az anyák gyakran versenyeznek a lányaikkal, gondoljunk csak Hófehérke történetére. A valóságban is sokan vannak, akik állandóan meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a lányuk nem olyan csinos, mint ők. Ez azonban folyamatos szorongást idézhet elő a gyerekben, ami az érésével párhuzamosan egyre csak nőhet" - részletezi Greenberg.

A nárcisztikus anyák viselkedése negatívan befolyásolhatja a gyerek fejlődését.
A nárcisztikus anyák viselkedése negatívan befolyásolhatja a gyerek fejlődését. Fotó: Getty Images

A következő típus megértéséhez képzeljünk el egy alsó középosztálybeli családot. Az anya háztartásbeli, az apa a kenyérkereső. Amikor a lányuk felnő, saját vállalkozást indít, amit aztán komoly összegért elad. Amikor ezt elújságolja az édesanyjának, ő ahelyett, hogy gratulálna, csak annyit mond: "Azt hiszed, jobb vagy nálam? Nem, soha nem is leszel jobb." Az ilyen típusú anyák bukott nárcisztikus személyiségek (failed narcissist).

"Normál esetben a gyerekek azt szeretnék, hogy a szüleik büszkék legyenek rájuk. Az előbb ismertetett anya azonban erre soha nem lenne képes; ő úgy érzi, kudarc az élete, és azt akarja, hogy a gyereke is elbukjon. Az anya retteg attól, hogy a gyerek felülmúlja őt, és majd lenézi emiatt. A nárcisztikus személyiségeknek mindig felsőbbrendűnek kell maradniuk, még akkor is, ha a gyerekükről van szó" - így Greenberg, aki úgy folytatta, az anya-lánya kapcsolatot súlyosan rombolhatja az anya fentebb ismertetett viselkedése. Az anya ugyanis folyamatosan degradálhatja a lánya teljesítményét annak érdekében, hogy fenntartsa vezető pozícióját, hangsúlyozza Greenberg.

Léteznek rosszindulatú nárcisztikusok is a szakemberek (malignant narcissist) szerint. Az ilyen anya úgy köszönti a fiát, amikor hosszú hónapok után először találkoznak, hogy felsorolja, mi nem tetszik neki a megjelenésében, miért úgy néz ki, ahogy. Fiatalabb korában valószínűleg sokan aranyosnak gondolták, pedig valójában egy szadista emberről van szó, aki élvezi, ha fájdalmat okozhat másoknak. Ez az oka annak, hogy azok a gyerekek szenvednek el leginkább mentális vagy emocionális abúzust, akiket rosszindulatú nárcisztikus anya nevelt.


Mi a megoldás?

nárcisztikus anyák gyerekeinek érdemes lehet felkeresniük egy pszichológust. A szakemberrel való közös munka során az érintett ugyanis megértheti, hogy az elvárások, amiket vele szemben támasztottak, illetve a mód, ahogy kezelték őket, nem egészséges, nem normális. A terápia abban is segíthet, hogyan birkózhatnak meg ezekkel a tapasztalatokkal. Sajnos azonban sok gyerek nincs tisztában azzal, hogy az édesanyjuk viselkedése kóros, ők így értelemszerűen nem is tudják, hogy segítségre volna szükségük. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag