Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható (x)

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek. Az újszülött megérkezésekor is nagy változásokon megy keresztül a család, de gyermekünk nagykorúvá válása hasonló feladatokat róhat ránk. Ezek többsége megoldható, de mindenképp megkönnyíthető elő-takarékossággal.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a 2005. december 31-e után született gyermekek számára az állam 42.500,- forint életkezdési támogatást tart nyilván egy letéti számlán a Magyar Államkincstárban. Ahogy sokan azt sem tudják, hogy ezen a számlán az induló támogatás mindössze az infláció mértékével megegyezően kamatozik (vagyis például az elmúlt évben nem gyarapodott). Ugyanakkor ez az összeg a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával évente +3% kamatprémiummal gazdagodik, sőt az éves befizetések mértéke alapján további állami támogatások (10%, de max. évi 6.000 forint) gyarapítják.

Ezeket az összegeket  automatikusan Babakötvénybe fekteti a Kincstár. A számlára bárki bármekkora összeget átutalhat, így családtagok számára az ünnepek, a születés,- és névnapok alkalmával jelentkező ajándék-problémák egyszerűen és hasznosan megoldhatóak. 

Babakötvény

A Kincstári Start-értékpapírszámlán gyarapodó összeghez a gyermek 18 éves korában juthat hozzá. Ha idősebb gyermek számára akarunk takarékoskodni, tudnunk kell, hogy leghamarabb a számla megnyitása után három évvel vehető fel a megtakarítás.

Mennyi pontosan?

Számítások szerint, minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, havi ötezer forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió forint takarítható meg, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat.

A Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán személyesen nyitható, a számlavezetés díjmentes. Előzetes online időpontfoglalás lehetséges a Kincstár honlapján keresztül, az ügyfélregisztráció szolgáltatás igénybevételével pedig jelentősen rövidíthető a számlanyitás ügyintézési ideje. Ezen felül a Kincstár ügyfelei ingyenes SMS szolgáltatás keretében értesítést kapnak a számlán történő jóváírásokról. A számlanyitáskor érdemes elektronikus forgalmazási csatornákra is szerződni így akár interneten (WebKincstár), okostelefonon (MobilKincstár) vagy telefonon (TeleKincstár) keresztül is intézhetők a befektetések.

A számla megnyitásakor az alábbi dokumentumok bemutatása szükséges:

 • a szülő, törvényes képviselő vagy hozzátartozó, illetve a 16. életévet betöltött gyermek személyazo­nosságának és lakcímének igazolására szolgáló okmányai;
 • a gyermek lakcímkártyája;
 • a gyermek adóazonosító jelét tartalmazó adóigazolvány (amennyiben rendelkezésre áll).

A 2006. január 1-je előtt született gyerekek részére is nyitható Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál, de ők nem jogosultak a 42.500,- Ft-os állami támogatásra, hanem a számla megnyitásakor kell induláskori összegként 25.000,- Ft-ot befizetni. Természetesen a befizetések után a gyermek a 10%-os állami támogatásra jogosult (legfeljebb évi 6.000,-Ft-ig).

 

Miért jó a Babakötvény?

 • bármilyen kis összegért lehet venni Babakötvényt, hiszen az alapcímlete 1 forint,
 • a befizetendő összegnek nincs alsó és felső korlátja,
 • bármikor vásárolható, amikor épp rendelkezésre áll megtakarítható összeg,
 • a befektetett tőke garantáltan az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik,
 • az éves befizetések után további 10%-os állami támogatás jár (évi max. 6 000,- Ft),
 • a Babakötvényen elért kamatjövedelem adó- és illetékmentesen felvehető,
 • egyszerű, mivel elég egy állandó havi átutalási megbízás a befizetni szánt összegről és más dolgunk a gyermek nagykorúvá válásáig nincs vele.

 

Mire használható fel a számlán lévő megtakarítás összege?

A fiatal felnőtt az életkezdési támogatást - 18. életévének betöltése napjától - a következő célokra fordíthatja, például:

 • tanulmányokra,
 • lakhatás biztosítására,
 • pályakezdés megkönnyítésére,
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére.

Babakötvény

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag