Az anyóssal való együttélés hatása

Kevesebb gyermeket szülnek a nők, ha anyjukkal vagy anyósukkal élnek egy háztartásban - állapította meg egy kutatás.

Fenyegetőek a termékeny nagymamák

Kevesebb gyerek születik azokban a családokban, amelyek egy háztartásban élnek a nő vagy a férfi anyjával. Elsősorban a fiatal, még szintén termékeny nagymamák jelentenek "konkurenciát", amely "elnyomja" a nők termékenységét - olvasható a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmányban.

Ez derült ki az idősebb anyák gyermekeiről

Jobban teljesítettek az iskolában és magasabbak is átlagosan azok a felnőttek, akiket idősebb korban szült meg édesanyjuk - állítja egy korábbi svéd kutatás. Ugyan a kor előrehaladtával egyre nő az esélye a szüléskor bekövetkező komplikációknak, hosszú távon számos előnyre is szert tehet egy késői baba. Másfél millió svéd felnőttet érintett a felmérés, amelyben megállapították, a kései harmincas, illetve korai negyvenesként szült anyák gyermekei átlagosan magasabbak, jobb fizikai kondícióban vannak és iskolázottabbak is a korán szülő anyukák gyerekeinél.

Kevebb gyermeket szülnek a nők, ha anyjukkal vagy anyósukkal élnek
Kevesebb gyermeket szülnek, ha anyjukkal vagy anyósukkal élnek

A nagymamák támogatják?

Martin Fieder, a Bécsi Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és kollégái 14 országban élő - többek között Argentínában, Görögországban, Malawiban, Szudánban, Thaiföldön, az Egyesült Államokban és Zambiában - 2,5 millió, 15-34 év közötti házas nő adatait elemezték. Ezeknek a nőknek a nagy többsége a férjével él - édesanyja és az anyósa nélkül.

Az evolúcióbiológusok eddig úgy hitték, hogy mivel a nagymamák támogatják lányukat és menyüket az unokák felnevelésében, a fiatal nők velük élve több gyermeket szülnek. Kiderült azonban, hogy nem így van. Mind az anyák, mind az anyósok jelenléte a háztartásban jelentősen csökkenti a nők termékenységét - állapították meg a kutatók. Bár korábban szülik meg első gyereküket, hamar beérik őket azok a nők, akik csak férjükkel élnek egy háztartásban. A termékenységet korlátozó hatás a szakértők szerint erősebb a nő saját édesanyja, mint az anyós jelenlétekor - mondta Fieder.


A szakértők szerint két tényező állhat az eredmények mögött. Az egyik a szaporodási konkurencia. "Ez elsősorban azon esetek adataiban mutatkozik meg, ahol az anya vagy anyós is fiatal és maga is termékeny. A konkurencia ekkor a legerősebb, mert ők maguk is szívesebben áldoznák idejüket és erejüket saját gyerek ellátására, mint az unokáéra" - mondta el az antropológus. A másik lehetséges ok a konkurencia az anyagi javak elosztásában, ami a kutatók szerint azért valószínű, mert elemzésük számos fejlődő ország adatait is tartalmazza.

A vizsgált országok közül a legritkábban Malawiban osztották meg háztartásukat a nők saját anyjukkal (0,8 százalék), a leggyakrabban Thaiföldön (17 százalék); anyósukkal legritkábban az Egyesült Államokban (1,5 százalék), a leggyakrabban pedig Irakban (53 százalék) éltek együtt. Csak nagyon ritkán (2,5 millió esetből 460-ban) él együtt a házaspárral mindkét fél édesanyja.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt helyenként hosszabb-rövidebb időre felszakad a felhőzet, de lesznek borult tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag