Autizmus: miben mások a lányok és a fiúk?

A lányok kevésbé hajlamosak az autizmusra, mint a fiúk - jelenlegi ismereteink szerint. Ezt okozhatják a gének, a hormonok, de a statisztikákban sajnos nagy szerepet kap az is, hogy náluk nehezebben felismerhető a betegség.

Kedves osztálytársak, smink, romantikus filmek - mindez egy tipikus, egészséges tinédzser lány érdeklődési köre. Az autistákat onnan is meg lehet ismerni, hogy nekik ezek a dolgok nem jelentenek semmit, hiszen még az emberi kapcsolatok is gyakran szorongást és félelmet keltenek bennük, a társasági összejövetelek túl zsúfoltak, a mozifilmek túl zajosak számukra. Ez időnként olyan furcsa viselkedéshez vezethet, ami már a társaknak is feltűnhet, és amely mögött az autizmus áll.
"A lányoknál lassabban válik felismerhetővé a betegség, mint a fiúknál" - magyarázza Inge Kamp-Becker, a német Gießeni és Marburgi Egyetemi Klinika pszichológusa, akinek különleges kutatócsoportja éppen a lányok és nők körében kialakuló autizmusra utaló spektrumzavart vizsgálja, és keres hozzá kísérlet alanyokat. Ez azonban nem könnyű feladat, a lányok ugyanis csak ritkán produkálják a betegség valamennyi tünetét.

Tünetek a szülőknél

Amerikai kutatók most először igazolták, hogy az autizmus jeleit mutató gyerekek szüleinél is jelentős az esélye az autizmussal kapcsolatos személyiségjegyek megjelenésének. Kattintson a folytatásért!

Ezer gyermekből átlagosan 6-7 szenved az autizmusra jellemző zavarokban, a fiúk gyakorisága pedig négyszer akkora, mint a lányoké. Ezeknek a kis betegeknek elsősorban a társadalmi kölcsönhatásokkal vannak komoly problémái. Kerülik a fizikai- és szemkontaktust másokkal, nem tudják magukat elfogadtatni, és ennek megfelelően reagálnak: nem játszanak más gyerekekkel. Sokszor ismételnek bizonyos mozgássorozatot, sőt vannak, akik beszélni is nehezen tanulnak meg. Másoknak különleges érdeklődési köreik vannak, kívülről fújják a komplett vasúti menetrendet, az autótípusokat, vagy a televízióban látott mesefigurákat.

Az autizmus más a lányoknál és a fiúknál is

Az autizmus más a lányoknál és a fiúknál is


Az orvostudomány még jelenleg is keresi a választ arra, miért gyakoribb az autizmus előfordulása a fiúknál. Amerikai kutatók szerint a jelenségnek főleg biológiai, azon belül is genetikai okai vannak, és a megoldást a kromoszómáknál kell keresni. Ugyanakkor az is valószínűnek látszik, hogy az autizmus kapcsolatban áll a tesztoszteronnal, a legfontosabb férfi nemi hormonnal, így a férfi aggyal is. Ezt alátámasztja a legutóbbi kutatás is, miszerint azok a magzatok, akiknek magasabb a tesztoszteronszintjük, nagyobb valószínűséggel mutatják később az autizmus tüneteit.

A lányok által mutatott tünetek ugyanakkor eltérőek lehetnek, ez pedig az egész diagnosztikai rendszert megzavarhatja. Holland orvosok 4100 autista gyermeket és felnőttet vizsgálva megállapították, hogy a lányoknak és a fiúknak ugyanolyan szociális- és kommunikációs problémái vannak, de utóbbiaknál gyakoribbak a jól felismerhető, ismétlődő mozgás-sorozatok és a beszűkült érdeklődés.

A fent említett orvosok ugyanakkor nagyon kritikusak saját eredményeikkel, úgy vélik, az autizmusban szenvedő nők a számukra nehéz társadalmi helyzeteket jobban kezelik, mint azt az általuk készített statisztikák mutatják. A kutatás során az alanyok zömének alacsony intelligenciatesztje ugyanis erősen befolyásolja a viselkedést és a problémamegoldó-képességet. Ez pedig hatással van magára a tanulmányra is, amelyből hiányoztak az átlagos, vagy kifejezetten jó mentális képességekkel rendelkező autista alanyok.

Más tudományos értekezések szerint az autista nők könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat, mint az autista férfiak. "A nők gyakran képesek arra, hogy álcázzák ezeket a problémákat, amik így fel sem tűnnek" - mondja Christine Preißmann orvos szakértő, aki könyvet is írt a témában. - Az autista lányok általában nyugodtabbak, a viselkedésüket is jobban ellenőrzésük alatt tudják tartani. Kevésbé agresszívak, ezért például kevésbé zavarják a tanítást. Sokkal inkább a passzív, háttérbe húzódó magatartás jellemző rájuk. Ezért nem ritka az sem, hogy a nőknél a harmincas éveikben derül ki ez a betegség."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag