Alacsony bért kapnak a magyar anyák

HáziPatika

Egy friss kutatás rávilágított, hogy a magyar anyák sokkal alacsonyabb bérre számíthatnak - már a gyermekük születése előtt is.

Az anyasági bérhátrány nagymértékben függ az intézményi (gyermekellátás elérhetősége, fizetett távollétek hossza) és kulturális háttértől, ezért mértéke országonként erősen eltérő. Az anyák bére általában mind a gyermektelen nők, mind az apák béréhez viszonyítva alacsonyabb.  Ez a háztartásokon belüli specializálódással magyarázható: a gyermek megszületése után az anyák inkább a gyermekellátással, az apák pedig inkább a pénzkereséssel foglalkoznak - írja Lovász Anna, Ewa Cukrowska-Torzewska és Szabó-Morvai Ágnes nem rég publikált tanulmányára hivatkozva a portfolio.hu.

"Nem kell a nő, mert elmegy szülni"

Tele kell szülnünk Európát, miközben a megszült gyerekeket el is kellene tartani. De hogyan lehetnének a magyar nők hátországot biztosító, jó és önfeláldozó anyák, ha a legtöbb család nem engedheti meg magának az egykeresős berendezkedést? Korábbi cikkünkért kattintson!

A gyermekvállalás és a munkaerőpiac

Németországban korábban kimutatták, hogy a családtervezés már a gyermek megszületése előtt hat a nők munkapiaci döntéseire: sokan olyan foglalkozást választanak, amely támogatja a gyermekvállalást.

Alacsony bérre számíthatnak a magyar anyák
Alacsony bérre számíthatnak a magyar anyák

Svédországban  a leendő anyák és apák jövedelme és havibére az első gyermek megszületése előtt csak kissé tér el egymástól. A gyermek megszületése után azonban nagyot zuhany az anyák relatív jövedelme a hirtelen lecsökkent munkaidő miatt. De nem ugrásszerűen csökken az órabér, hanem fokozatosan a gyermek 15 éves koráig, ami az anyák hosszabb távú gyermekellátási tevékenységének tudható be.

A tanulmány szerzői a hazai helyzetet vizsgálva megállapították, hogy a gyermekvállalás Magyarországon is hatással van a nők döntéseire. Mint írják, a leendő anyák már ekkor kevesebbet fektetnek a karrierjükbe, mivel tudják, hogy a gyermekvállalás komoly munkapiaci hátrányokkal jár majd, ezért nem éri meg a nagyobb befektetés.


Jelentős különbségek a két szülő keresete között

A szerzők megállapították, hogy a vizsgált nyugati országokban a nők semmilyen vagy csak kevés bérhátrányt szenvednek el, ha a közeljövőben gyermekük születik. A déli és a kelet-európai országokban ugyanakkor már a gyermek születése előtt jelentős bérhátrány figyelhető meg.

"Olaszország, Csehország és Magyarország esetében 20-24 százalék közötti bérkülönbséget találtunk a leendő szülők között" - írják a tanulmány szerzői. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag