A leggyakoribb hibák sebfertőtlenítéskor

HáziPatika

Az a seb is ellátásra szorulhat, ami nem vérzik, a sérült rész lemosása pedig nem helyettesítheti a fertőtlenítést. Íme néhány hiba, amit gyakran elkövetünk egy sérülés kezelésekor!

A gyermekkor a felszabadult játékról és a határok feszegetéséről szól, amelynek szinte mindennapos velejárói a karokon, térdeken megjelenő horzsolások, kisebb vágások. Persze nem csak náluk fordulhatnak elő balesetek, egy ebéd elkészítése, vagy egy kerti szék javítása is végződhet sérüléssel. Katona dolog - legyintünk ilyenkor sokan, pedig a megfelelő sebkezelés nagyon fontos: gyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti a hegesedés mértékét és a fertőzések ellen is véd.

Nem mindegy, hogyan kezeljük a sebeket

Akár korábbi műtéti hegekről, akár frissebb sebekről van szó, nyáron külön figyelmet kell fordítanunk az érintett bőrfelületekre, hiszen a napfény hatására a sérült bőr pigmentálódhat. Kattintson a részletekért!

A bőrünk az immunrendszerünk legkülső védvonala, melyen a legkisebb sebek is utat nyitnak a baktériumok és kórokozók előtt. Ezektől pedig még a legszigorúbb higiéniás előírásokat betartva sem tudunk szabadulni: a környezetünkben, a levegőben, a ruházatunkon, de még a bőrünk felszínén is kórokozók milliárdjai tanyáznak. A sérülések ellátásánál nagyon fontos, hogy ezt a betelepedést, vagyis a sebfertőzést és következményeit lehetőleg megakadályozzuk. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat ezzel kapcsolatban!

A lemosás nem helyettesíti a fertőtlenítést

Az egyszerűbb, felszíni sérüléseket sokszor csak a csap alá tartjuk azt remélve, hogy a víz kimos minden kórokozót a sebből. Bár a víz valóban segít megtisztítani a sérült felületet a szennyeződésektől, ez önmagában nem váltja ki a fertőtlenítést. Kenőcs és spray formában is kaphatóak olyan készítmények, amelyek elősegítik a sérült bőrfelület gyógyulását és fertőtlenítik a seb környéki bőrfelületet is.

A seb környékéről kötéscserekor se feledkezzünk meg

Nem csak magát a sebet kell megtisztítani, de annak környékét is fertőtleníteni kell - többféle készítmény van mindkét feladatra, fontos, hogy ne cseréljük fel ezeket! A legtöbben ráadásul csak első alkalommal, a seb lefedésekor fertőtlenítenek, pedig azt minden kötéscsere alkalmával meg kell ismételni.

A fertőtlenítést követően érdemes a sebet lefedni (Fotó: 123rf)
A fertőtlenítést követően érdemes a sebet lefedni (Fotó: 123rf)

Nem csak addig veszélyes a seb, amíg vérzik

Nem csak akkor kell kezelni a sebet, ha még vérzik: minden bőrsérülés ellátása során fontos minimalizálni afertőzésveszélyét. A gyengén vérző és a horzsolásos sérüléseket, illetve a seb környékét is meg kell szabadítani a szennyeződésektől, valamint az elhalt szövetektől.

Ne nyúljuk kézzel a sebbe

Előfordulhat, hogy a sérült bőrfelületbe idegen anyagok - apróbb kavicsok vagy üvegszilánkok - fúródnak, ezeket azonban semmiképpen se a kezünkkel távolítsuk el, hiszen így nem csak a fertőzésveszély nő, de egy rossz mozdulattal akár a szilánkot is mélyebbre nyomhatjuk. Kisebb sérülés esetén használjunk egy alaposan fertőtlenített csipeszt, de a komolyabb esetekkel jobb, ha felkeresünk egy orvost.


Nem gyógyul jobban, ha "szellőztetjük"

A tisztítás és fertőtlenítés után a sebet mindig érdemes lefedni, így ugyanis megóvhatjuk a további sérülésektől, és a fertőzésveszély is alacsonyabb. Szintén gyakori hiba, hogy a sebet száraz vattával, vagy papír zsebkendővel fedik le, ezek azonban nem kellően sterilek, nem zárják le megfelelően a sebet, sőt bele is ragadhatnak, ami csak hátráltatja a gyógyulást.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag