+10° - +26°
Nincs front

A fagyi ezért hideg és krémes

HáziPatika

Amikor a hideg finomságra gondolunk, a legkevésbé jut eszünkbe a fizika vagy a kémia - pedig ezek törvényszerűségeinek ismerete nélkül legfeljebb az üres tölcsért nyalogathatnánk.

Hihetetlen, de a fagylalt jellegzetes krémes és fagyott textúrája olyan fizikai és kémiai törvényszerűségek nyomán született, amelyeknek az erdőtelepítéshez, a kőzetformációhoz és az állatok téli túléléséhez van köze. Az alábbi öt meglepő kapcsolatot a Smithsonian Magazine cikke gyűjtötte össze.

Biztonságosabbak lettek a fagylaltok

Biztonságosabb eljárással készülnek a fagylaltok, az elmúlt években sokat javult a cukrászok által alkalmazott technológia. Kattintson a részletekért!

Kőzetképződés

A fagylalt fő alkotóeleme a mikroszkopikus kristályokká fagyott víz, a kristályok pedig meghatározzák a minőséget. Ha nagy kristályokból áll a massza, akkor kellemetlenül jégdarásnak érzékeljük, ám ha a kristályok olyan aprók, mint egy-egy vörösvérsejt, akkor selymes lesz az állag. Ennek kialakulása hasonlít a kőzetképződéshez. A Föld mélyében a sűrű láva lassan szilárdul meg, ennek köszönhetően nagy kristályok alakulnak ki benne. A felszínre törő híg láva viszont gyorsan megkeményedik, és a keletkező kőzet tele lesz apró kristályokkal. Ennek megfelelően a fagylaltban kétféle módon lehet a kristályok növekedését megakadályozni: vagy sűrítő hatású édesítő és stabilizáló összetevőkkel, vagy a lehűlés gyorsításával, amelyet folyékony nitrogénnel érnek el.

Erdőtelepítés

Szintén alkalmas a kristályok növekedésének megakadályozására, ha újra és újra összetörjük őket. A fagylaltkészítő tál hűtött oldalfalán folyamatosan képződnek kristályok, amiket a keverőlapát leszakít onnan és elvegyít a masszával. Ennek köszönhetően abban egyre több lesz a jégrészecske, amelyhez a vízmolekulák hozzáfagyhatnak. De minél inkább nő a részecskék száma, annál többen vetélkednek a vízmolekulákért, emiatt kicsik maradnak, a fagylalt pedig krémes lesz. Rokon folyamat játszódik le a forgószél, erdőtűz vagy szándékos irtás miatt letarolt erdőkben. A pusztulás után sűrűn benövik a területet a magoncok, idővel egyesek megerősödnek, mások elpusztulnak, ugyanolyan versengésben, mint a fagyiban a jégszemcsék. Ám míg az erdőben a lassú növekedés és a sokféle méret létfontosságú az ökoszisztéma egészségéhez, a fagyinak épp az tesz jót, ha minden jégszemcséje fejletlen marad.

Miért is lesz a fagyi olyan, mint amilyennek megismertük? Fotó: Getty Images
Miért is lesz a fagyi olyan, mint amilyennek megismertük? Fotó: Getty Images

Fagyvédelem

Fogyasztás előtt a fagylaltot gyakran hetekre, hónapokra lefagyasztják. Persze a hőmérséklet sohasem állandó, hanem ingadozhat például a fagyasztó ajtajának nyitogatása miatt is. Amikor a dobozban megolvad a fagyi széle, nagyobb kristályokban fagy vissza, emiatt a külső része bosszantóan jégszemcséssé válhat. Ezt hivatottak megakadályozni a hozzáadott sűrítő és stabilizáló anyagok, amelyeknek köszönhetően a fagyi megőrzi krémességét. A természetben sok béka-, rovar- és növényfaj kifejlesztett olyan módszert, amellyel nem szenvednek el károsodást azután sem, hogy megfagytak, majd felolvadtak. Szöveteikben fagyásgátló fehérjék veszik körbe a hideg hatására képződő jégkristályokat, amelyek így nem nőhetnek nagyobbra és nem tehetik tönkre a sejteket az élőlény pusztulását okozva.

Diszpergálás

A zsiradék és a víz taszítja egymást, kivéve a fagylaltban: a titok különleges mikroszkopikus struktúrájában rejlik. Ha egy palackban összerázunk olajat és ecetet, az olaj parányi cseppekké esik szét, amik idővel felemelkednek az ecet felszínére. Ám ha egy nagy sebességű mixerben vegyítjük a két folyadékot, akkor a végeredmény egy emulzió lesz, amiben egységesen keverednek a máskülönben nem elegyedő alkotóelemek. Mivel ez az emulzió termodinamikailag instabil, lassan újra szét fog válni olajra és ecetre. Amennyiben azonban emulzifikáló hatású fehérjét adunk az elegyhez, az stabillá válik, mert a fehérjék csatlakoznak a zsiradékcseppekhez, csökkentik a feszültséget a kétféle folyadék molekulái között, és ezzel nem engedik szétválni az alkotóelemeket. A fagyiban a tej fehérjéi, illetve a hozzáadott lecitin- és kazeinfehérjék töltik be ezt a szerepet. Nemcsak a kétféle folyadékot tartják egyben, hanem a masszához hozzákevert icipici levegőbuborékokat is, ezektől lágyabb és formázhatóbb lesz a fagyi.


Kristályszerkezet

Azt szokták mondani, hogy nincs két egyforma hókristály. Képződésük a levegő nedvességtartalmán és a környezeti hőmérsékleten múlik. Minél párásabb a levegő, és minél tovább az is marad, annál nagyobb és részletgazdagabb hópihéket fogunk látni. Ezzel ellentétben a fagyigép keverőlapátja folyamatosan megakadályozza a nagyobb kristályok képződését. Csak olyan parányi jégszilánkok jöhetnek létre, amelyeket száraz nagy hidegben tapasztalunk. A keverőlapát mozgása hasonlít az óceán hullámzásához is, amely a partmenti sziklákat parányi, szabálytalan alakú homokszemekké töri össze. Földünkön minden folyamatot ugyanazok a fizikai és kémiai törvényszerűségek irányítanak, és ha jobban megértjük ezeket, finomabb fagyit fogunk tudni készíteni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag