Az alvással így manipulálhatnak minket

A megfelelő idejű és minőségű alvás létfontosságú testünk egészségének szempontjából. Sok országban a titkosszolgálatok legszörnyűbb kínvallatásainak részét képezte az alvásmegvonás, de a hírhedt boszorkányperekben is használták.

Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, illetve hogy mennyit bír kialvásnélkül. Egy átlagos felnőtt embernek 7-9 óra pihenést javasolnak a szakemberek, ezt azonban kevesen tudják rendszeresíteni, rengeteg ember szenved ugyanis krónikus alváshiányban. Az alvásgondok elsősorban a fejlett világban jelentenek súlyos problémát.

Mi történik velünk, ha nem alszunk?

Az alvásmegvonás rövid távon még nem okoz komolyabb problémát a fáradtságon és dekoncentráltságon túl. Megfelelő körülmények között akár 24 órát, vagy valamivel többet is kibírunk ébren anélkül, hogy hosszú távú károsodásokat szenvedne a szerveztünk. A hosszabb alvásmegvonás azonban életveszélyes állapotot idézhet elő.

Már egyetlen olyan éjszaka is, amikor csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem alszunk, egészen komoly negatív hatásokat képes gyakorolni a testünkre és az egészségünkre. Több nap után pedig egészen extrém tüneteket tapasztalhatunk. Hogy mit, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Az alváshiány vagy az alvás hosszan tartó korlátozása növekvő ingerlékenységet, szorongást vált ki az emberekből. A kialvatlanság miatt gondolkodni sem tudunk megfelelően, racionális döntéseinkre is kihat, hogy mennyit pihentünk. Ezt használják ki például a kaszinótulajdonosok is, akik tudják, hogy a fáradt játékosok hajlamosabbak kockázatos döntéseket hozni. A játékost ezért sokáig marasztalják az épületben különböző programokkal, miközben az éles fény, zaj, és ablaktalanság célja, hogy megakadályozzák az idő múlásának érzékelését.

A tartós alvásmegvonás súlyos következményekkel járhat egészségünkre
A tartós alvásmegvonás súlyos következményekkel járhat egészségünkre

A drasztikus alvásmegvonás a hippokampusz működését is befolyásolja - ez az agyi régió elsősorban az új emlékek tárolásáért felel. Amikor az embereket megfosztják az alvástól, az új információk memorizálásának képessége jelentősen csökken. Hosszabb idejű ébrenlétet már súlyos érzékelési zavar is követ, hallucinációk léphetnek fel, a pihenéstől megfosztott személy lassan elveszíti kapcsolatát a külvilággal.

A boszorkányokat is így vallatták

A fent leírt hatások miatt az alvásmegvonást régóta használják különböző kínzásokhoz és vallatásokhoz. Egyes feljegyzések szerint már az ókori Róma időszakában is használták ezt a kínzási módot, amely a testi fenyítéssel ellentétben nem hagyott jól látható nyomokat a bőrön.  Európában a 15 században egyre növekvő számú boszorkányperek esetén a bizonyításhoz is sokszor alkalmazták az alvásmegvonást. A boszorkánysággal vádolt személyt addig nem hagyták pihenni, míg be nem vallotta szövetségét a sátánnal. Ha nem vallott, a fáradtság miatt egy idő után már félrebeszélt, és hallucinációi támadtak, ez pedig bírálói szerint szintén a gonosszal kialakított kapcsolat egyértelmű jele volt.


A New Yorker magazin tíz éve közölte botrányos cikkét a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) brutális kínzási módszereiről, amelynek része volt a foglyok alvásmegvonása, zajjal kínzása. Ezeket más, fizikai kínzásokkal és megalázásokkal is vegyítették, amitől a rabok olyan pszichotikus állapotba kerültek, ahol nem urai önmaguknak. Az amerikai kormány hivatalosan nyilatkozó illetékesei szerint a CIA kemény eszközöket alkalmazott, de nem sértett ezzel törvényt. Arra hivatkoztak, hogy a foglyok jogait felsoroló elnöki rendeletből hiányzik az alváshoz való jog, így tulajdonképpen az alvásmegvonás is legálisan történt. Későbbi kutatások azonban azt igazolták, hogy az így szerzett információk jelentős része érdektelen, vagy téves volt.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag