Vasárnap éjszaka ezért nem tudunk aludni

Furcsán hangzik, de valóban létező jelenség, hogy vasárnap sokkal nehezebben alszunk el, mint a hét többi napján, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem tudunk pihenni. De mi lehet ennek az oka?

Egy online felmérés szerint négy emberből egyet biztosan érint a vasárnapi "alvásmizéria", egy korábbi tanulmány pedig arra jutott, hogy a munkába járók 75 százaléka érzi magát furcsán a hét utolsó napjának éjszakáján. Kiderült az is, hogy a legtöbben ilyenkor általában - már ha tudnak egyáltalán aludni - csak 6 és fél órát pihennek a szokásos 8 helyett.

Vasárnap este sokaknak nem jön álom a szemére
Vasárnap este sokaknak nem jön álom a szemére

Vasárnap esti melankólia

Miért kell a nőknek többet aludniuk? A nők kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak komoly depressziót, mint a férfiak, és nagyobb valószínűséggel szenvednek szívbetegségben. Ehhez köze van a sokrétűbb a terhelésüknek is. Erre szokták mondani, hogy a nőknek jó okuk van megnyomni a szundigombot. És a tudomány ezzel egyetért. Részletek a cikkben!

A jelenségnek egyébként neve is van, Sunday night bluesként emlegetik, ami magyarul valami olyasmit jelent: vasárnap esti melankólia. Lényege, hogy az emberek a feszültség, az izgalom és a szorongás egyfajta érdekes elegyét tapasztalják meg amiatt, hogy egy "hosszabb" szünet után másnap újra dolgozniuk kell. Míg hétvégén, otthon vagy a barátainkkal szórakozva egészen önfeledtek és gondtalanok lehetünk, a munkahelyen szabályok és feladatok vannak, teljesítenünk kell, meg kell felelnünk a felettesünknek, a kollégáinknak. Nem, ritka, hogy már vasárnap este elkezdünk azon töprengeni, milyen megpróbáltatások várnak ránk, ez pedig stressz a szervezetnek, ami így nem tud megnyugodni. "A test ilyenkor úgy reagál, mintha támadás érte volna: tele leszünk adrenalinnal, a szívünk a szokásosnál gyorsabban ver, a gondolataink száguldoznak, ami miatt akár órákig is ébren lehetünk" - magyarázza egy szakértő.

A vasárnap esti melankóliát azonban más tényezők is árnyalhatják. Dr. Michael J. Breus alvásszakértő szerint szociális jet lagnak is hívhatjuk ezt az állapotot. A szombati, vasárnapi napirendünk, elfoglaltságaink annyira eltérnek a hétköznapitól, hogy amikor hétfőn reggel bemegyünk a munkahelyre, úgy érezzük, mintha egy másik időzónába kerültünk volna, amihez nagyon fájdalmas adaptálódni. Hétvégén például, ha nem muszáj, nem kelünk ébresztőórára, és a szokásos lefekvési időt sem tartjuk be olyan szigorúan, így a cirkadián ritmusunk felborulhat.

Wesley Delbridge, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője úgy vélekedik, a vasárnapi esti problémás alvást az is magyarázhatja, hogy nem fáradunk el, mire ágyba kerülünk. "Az emberek nagy része nem jön rá, hogy mennyire sokkolóak a testének a hétvégi szokások. Vasárnap általában mentálisan és fizikailag is pihenő üzemmódban vagyunk, nem fáradunk el, így érthető, hogy a szervezetünk éjszaka is éberebb, nem nyugszik meg úgy, ahogy kellene" - mondta el a szóvivő.

Mi a megoldás?

Bár biztosan nem megy majd egyik pillanatról a másikra, szépen lassan szoktassuk rá magunkat arra, hogy egész hétvégén, de legalább vasárnap "normális" napirend szerint éljünk, ne térjünk el túlzottan a hétköznapi szokásoktól - tanácsolja Wesley Delbridge. Keljünk időben, legyünk aktívak reggel, este kerüljük a nehéz, kalóriadús fogásokat, és ne essünk be túl későn az ágyba. Ha a stressz mindezek ellenére is ébren tart, próbáljunk nyugtató zenét hallgatni, relaxációs gyakorlatokat végezni vagy olvasni. Egy kis gyakorlással előbb-utóbb átállíthatjuk a szervezetünket, és megszabadulhatunk a vasárnap esti melankóliától.

Forrás: thehealthy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: