Valóban szépít az alvás (2)

A biológusok első alkalommal szolgáltak tudományos magyarázattal arra, hogy egy pihentető alvással töltött éjszaka miért képes felkészíteni minket az elkövetkezendő nap megpróbáltatásaira.

Szervezetünk belső órája és annak működése számos testi folyamatra van hatással. Ez a belső óra azonban az öregedés miatt egyre pontatlanabbá válik. Az új tanulmányban közzétett eredmények viszont Karl Adler professzor szerint egy napon majd segíthetnek az öregedés titkainak megfejtésében.

szépítő alvás, alvás, minőségi alvás, belső óra, kollagén,
szépítő alvás, alvás, minőségi alvás, belső óra, kollagén,

Kétféle kollagénrost létezik

A felfedezés új fényben világítja meg az extracelluláris mátrixot, ami strukturális és biokémiai támogatást nyújt a sejteknek olyan kötőszövetek formájában, mint a csontok, a bőr, az inak és a porcok. A testsúlyunk csaknem felét ez a mátrix teszi ki, ennek a fele pedig kollagén. A kollagén az egyik legnagyobb mennyiségben megtalálhatófehérjea szervezetünkben, ami a kötőszövet rugalmasságát és erejét biztosítja. A szakemberek most arra jöttek rá, hogy kétféle kollagénrost létezik.

Így lesz feszes a bőrünk - kattintson!

A vastagabb rostok átmérője körülbelül 200 nanométer, és ezek életünk végéig ugyanolyanok maradnak, tehát 17 éves korunk után nem változnak. A vékonyabb, 50 nanométer átmérőjű rostok azonban károsodnak és lebomlanak azok miatt a behatások miatt, amik nappal érik a testet. Az éjjeli pihenés során viszont pótlódnak, regenerálódnak. Mindezt egereken végzett vizsgálatok segítségével állapították meg. Amikor viszont a belső óra működtetéséért felelős géneket kikapcsolták az állatokban, a vékonyabb és vastagabb rostok másképp viselkedtek.

Így szépít az alvás

Ha elképzeljük, hogy a vastagabb rostok egy szoba falai, akkor a vékonyabbakra úgy tekinthetünk, mint a falon található festékre, amelyet időnként fel kell újítani. A felújítási folyamatnak pedig gátat szabhat, ha a testünk belső órája nem működik megfelelően. Ha viszont igen - és ehhez a megfelelő minőségű és mennyiségűalvásis hozzá tartozik -, akkor a kollagénrostok megfelelően regenerálódnak, ettől pedig a bőrünk is rugalmasabb, feszesebb, tehát tulajdonképpen fiatalosabb lesz. Így a "szépítő alvás" kifejezésnek tényleg van tudományos alapja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés