Újabb ajánlás, hogy mennyi alvás elég

A szundikálást is beleszámítva a csecsemőknek 12-16, a kamaszoknak 8-10 órát kellene aludniuk naponta - határozta meg friss irányelveiben az American Academy of Sleep Medicine (AASM), amely most először fogalmazott meg ajánlásokat a gyermekek alvásidejére vonatkozóan.

Az irányelvek az Amerikai Gyermekgyógyászok Társaságának (AAP) különböző korosztályokra vonatkozó eddigi ajánlásait is felöleli. Az alvásgyógyászati szakmai egyesület szakértői szerint a megfelelő mennyiségű alvás minden korosztály esetében összefügg a jobb koncentrációs képességgel, magatartással, tanulási képességekkel, mentális és fizikai egészséggel.

A nem megfelelő mennyiségű alvás növeli az elhízás, a cukorbetegség, a balesetek, a depresszió és a kamaszoknál az önbántalmazó magatartás, köztük az öngyilkos kísérletek kockázatát.

A 3-5 éves korosztálynak 10-13 óra alvás ajánlott

Ha közel 80 évesen visszagondolunk életünkre, a következő statisztikát vonhatnánk le: több mint 25 évet aludtunk. Vajon nem túl nagy veszteség ez? Mennyit kell feltélenül aludni, s meddig bírjuk egyáltalán alvás nélkül. Részletek!

A szakemberek az alvásidő hossza és az egészség kapcsolatára vonatkozó tudományos bizonyítékok áttekintése után fogalmazták meg irányelveiket. Ezek szerint a 4-12 hónapos kor közötti csecsemőknek a szundikálást is beleszámítva 12-16 óra alvás ajánlott naponta. (Ennél fiatalabb korban számos normális alvásminta létezik, ezért ezekre nem tértek ki külön a szakértők).

Az 1-2 éves korosztály tagjainak a napközbeni szunyókálást is beleszámítva 11-14, a 3-5 éveseknek – ugyancsak a rövidebb pihenőkkel együtt – 10-13, a 6-12 éveseknek 9-12, míg a 13-18 éveseknek 8-10 órát kellene aludniuk naponta. Forrás: MTI/ AASM

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)