Rosszul alszik? Elhízhat!

A svéd Uppsala Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint az éhségérzet kialakulásáért felelős agyi régió érzékenyebben reagál az élelmiszerek képére alváshiány esetén.

A kutatási eredmények alapján világosan látszik, hogy a rendszertelen alvási szokások hogyan járulhatnak hozzá a túlsúly kialakulásához.

Az egyetem munkatársai már korábban bebizonyították, hogy egy ébren töltött éjszaka után az egészséges fiatal férfiak szervezete reggel jóval több energiát igényel, mint kipihenten. Ebben az esetben az éhségérzet is erősebb, ami jelzi, miként hat az akut alváshiány az étvágyra.

A mostani kutatás során a tudósok feltérképezték mely agyi területeket befolyásolja a leginkább az alváshiány: 12 egészséges fiatal férfi agyműködését figyelték meg funkciós mágneses rezonancia (MRI) vizsgálattal, miközben élelmiszerek képeit mutatták nekik. Az önkéntesekkel pihenten és egy éjszakányi alvásmegvonás után is elvégezték a kísérletet.

Egy álmatlan éjszaka után a résztvevők agyában az éhségérzet kialakulásáért felelős régiók sokkal hevesebben reagáltak, ami jelzi, miként hat az alváshiány az étkezési szokásokra és később a túlsúly kialakulására. Így látható, hogy legalább olyan fontos a napi nyolc óra alvás, mint a kiegyensúlyozott és egészséges étrend.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: