Óraátállítás: ezek a napokig tartó tünetek

A hétvégi óraállítás miatt sokan ébredhetnek fáradtan és kialvatlanul, a dekoncentráltság pedig még néhány napig eltarthat. Legyünk kicsit elnézőbbek magunkkal, ha nem tudunk eléggé koncentrálni.

Fejfájás, fáradtság, elalvási nehézségek

Az idei évben március 25-én, vasárnap kell egy órával előreállítani az órát . Az átállás sokakat megvisel: az érzékenyeknél fejfájás, napközben erős fáradtság, este pedig elalvási nehézségek jelentkezhetnek. Ennek oka az úgynevezett cirkadián ritmus felborulása.

Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus elmondta, hogy a cirkadián ritmus tulajdonképpen szervezetünk belső órája, amelyet egyaránt befolyásolnak belső tulajdonságok - a sejtjeinkben megtalálható gének - és külső hatások, mint például a világosság, a sötétség, a mozgás, az evés. Ennek felborulása sok kellemetlen és akár súlyos következményt is maga után vonhat.

Több hátránya, mint előnye

Az óraállítás mellett és ellene minden évben több érvet is olvashatunk, hallhatunk. Előnyeként említik, hogy mivel később sötétedik, munka után nem sötétben kell hazavezetnünk, és több lesz a szabadidőnk munka után, így például világosban sportolhatunk is a szabadban. A valóságban azonban erre csak keveseknek marad energiája, a többség nagyon megszenvedi az átállást. Az igazság, hogy a szomnológusok maximálisan ellene vannak az óraállításnak - mondja a szakértő.

Mivel alvásidőnkből így elvesztünk egy órát, és ez az átállás akár hetekig is eltarthat, ebben az időszakban fáradékonyabbak, ingerültebbek lehetünk, és csökken a szervezetünk reakcióideje. A kedvezőtlen hatások következtében az óraállítást követő napokban megemelkedik az infarktus kockázata, a közlekedési balesetek száma pedig több héten keresztül növekszik.

Az óraátállítás megzavarja a cirkadián ritmust, ezért fáradtabbak lehetünk, mint általában, óraátállítás cirkadián ritmus alvás alvási nehézségek melatonin fáradtság
Az óraátállítás megzavarja a cirkadián ritmust, ezért fáradtabbak lehetünk, mint általában

Mit tegyünk, ha az óraállítás miatt nem alszunk jól?

A következő napokban legyünk türelmesek magunkkal és a környezetünkben élőkkel is. Ha este nem tudunk elaludni, forgolódás helyett menjünk át egy másik szobába, és olvassunk, használjuk a napjainkban népszerű felnőtteknek szóló színezőkönyveket, hallgassunk relaxációs zenét, vagy végezzünk más, álmosító tevékenységet. Amikor úgy érezzük, hogy elálmosodtunk, akkor feküdjünk vissza az ágyba.

Óraátállítás: mit tehetünk, hogy könnyebb legyen? A külső és a belső óra összehangolása nagyon fontos a szervezet megfelelő működése érdekében, ezért nem árt kicselezni az óraátállítást .

Ha ezek sem válnak be, akkor a melatonin is segíthet. A melatonin a szervezetben természetes módon is előfordul, a tobozmirigy termeli az alvás ideje alatt - magyarázza dr. Vida Zsuzsanna. Fontos szerepe van az alvás-ébrenlét ritmusának meghatározásában, ezért ha tabletta formájában visszük be a szervezetbe, segítheti az átállást, az óraállítás okozta alvászavar elkerülését.

Forrás: JóAlvás Központ

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: