Nátha, allergia is okozhatja a horkolást

Nappal is kellemetlen a hurutos, eldugult orr, de éjszaka különösen: megakadályozza a pihentető alvást nemcsak a betegnél, hanem azoknál a hozzátartozóknál is, akik a hangos horkolástól, szörtyögő lélegzetvételtől nem tudnak aludni.

A horkolás egyik leggyakoribb oka a gátolt orrlégzés, más néven az orrdugulás, amelyet legtöbbször megfázás vagy allergia okoz. Ilyenkor az orron keresztül nehezebben áramlik a levegő, ezért a beteg kénytelen a száján át lélegezni. Ez az állapot légzési problémákhoz és alvászavarokhoz is vezethet.

Megfázás, nátha

A nátha, más néven rhinitis a leggyakoribb felső légúti betegség. A rhinitis az orr gyulladásos megbetegedése. Tünetei: orrnyálkahártya-duzzanat, orrfolyás, tüsszögés és viszketés.

A megfázásos nátha elsősorban ősszel és tavasszal jelentkezik. A leggyakrabban vírusok okozzák, de felülfertőződéssel a bakteriális fertőzés tovább súlyosbíthatja a tüneteket.

A megfázás és az influenza egyik legáltalánosabb (és legbosszantóbb) tünete az orrdugulás, aminek nagyon kellemetlen velejárója az alvási nehézség. A náthás, rhinitises beteg nem, vagy nehezen alszik, mivel a gátolt orrlégzés miatt nehezen tud az orrán át levegőt venni. Így elmarad a mély, pihentető alvás, ami másnap fáradságot és rosszabb munkahelyi teljesítményt eredményez. Ráadásul a pihentető, egészséges alvás a gyógyulásban is fontos szerepet játszana, így elmaradása lassítja a kilábalást. Mindemellett a beteg a hangos levegővétellel, a horkolásával a környezetét is zavarja.

Allergiával is együttjár

A fertőzések által okozott náthás betegségek mellett emelkedik a nem fertőzéses, allergiás rhinitisek száma is az egész világon.

Az allergiás rhinitis két típusa a szezonális és a perenniális (egész évben fennálló) allergiás rhinitis. A szezonális, allergiás rhinitis vagy szénanátha a nyálkahártyának egy azonnali, specifikus allergiás reakciója, amely a megfelelő évszakban lép fel. Általában könnyebb diagnosztizálni és megtalálni a kiváltó okot (például egy bizonyos fajta növény, például a parlagfű, a som, a nyír, a feketeüröm, a csalánfélék, stb. pollenjére való érzékenységet). Kísérő tünete a nátha, az orr elzáródása, az orrban fellépő viszketés és nyálkahártya-duzzanat. A perenniális rhinitis tünetei hasonlóak a szezonális rhinitishez, tehát orrfolyás, orrnyálkahártya duzzanat, tüsszögés, nyitott szájjal való légzés jellemzi. Ennél a típusnál nehezebben nyomozható ki az ok, a "bűnös" allergén, de például az állatszőr, a toll, a penészgomba, a poratka is kiválthatja a jellegzetes tüneteket.

A horkolás enyhébb, de ugyancsak kellemetlen válfaját okozhatja az allergiás nátha, szénanátha is. Sokszor, különösen gyerekeknél ez áll a nappali kimerültség, tanulási zavarok, figyelmetlenség hátterében is, hiszen nem tudják igazán kialudni, kipihenni magukat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció