Mi történik, ha lefekvés előtt kávézunk?

Az esti lefekvés előtti kávézás nem befolyásolja az alvás minőségét. A nikotinnak és az alkoholnak viszont komoly szerepe lehet abban, ha rosszabbul és kevesebbet alszunk - állítja egy frissen publikált tanulmány.

A tudósok 785 embernél rögzítették 5164 nappalon és éjszakán át, hogy mennyi koffeint, alkoholt és nikotint vittek be a szervezetükbe. Ezeket az adatokat végül összevetették alanyaik alvásnaplóival, valamint a csuklóikra rögzített szenzorok eredményeivel. A szenzorok nemcsak azt mérték, hány órát aludtak a résztvevők éjszakánként, hanem azt is, milyen volt azalvásminősége és milyen gyorsan ébredtek fel az alanyok.

kávé, kávézás, kávéfogyasztás, esti kávézás, alvás, nikotin, cigaretta, alkohol
kávé, kávézás, kávéfogyasztás, esti kávézás, alvás, nikotin, cigaretta, alkohol

Így hat ránk az esti kávé

A tudósok arra jöttek rá, hogy míg az alkohol és a nikotin megzavarhatja a nyugodt éjszakai pihenést - egy lefekvés előtt elszívott cigaretta például átlagosan 42 perccel rövidíti meg az insominások alvásidejét -, a koffeinnek nem volt ilyen hatása. "Egészen mostanáig viszonylag kevés tanulmány vizsgálta meg alaposan az alvásparaméterek és az este elfogyasztott élénkítő anyagok közti lehetséges kapcsolatot" - mondta Dr. Christine Spadola, a Florida Atlantic Egyetem munkatársa.

Tudja, hogyan hat a kávé az egészségére? Nézze meg infografikánkat!

Egy alvásszakértő, Dr. Neil Stanley egyébként már korábban is hangsúlyozta, hogy valószínűleg csak egy mítosz, amit a lefekvés előtti kávé élénkítő hatásáról gondolunk. Azonban előfordulhat, hogy valakinek a szervezete érzékenyebben reagál a koffeinre - ilyen esetben valóban jobb mellőzni az esti feketét. Mindenki másnál azonban valószínűleg nem okoz majd álmatlan éjszakát egy lefekvés előtti kávé.

Mérsékelt kávéfogyasztás, hosszabb élet

Egy másik tanulmány pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kávé mérsékelt fogyasztása meg is hosszabbíthatja az életet. A tudományos munka szerzői szerint azok, akik napi 2-4 csésze kávét isznak, akár két évvel is tovább élhetnek azokhoz képest, akik nem kávéznak.

Forrás: independent.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső