Meddig tartanak az óraátállítás hatásai?

Szakemberek szerint az óraátállítás eltörlése egészségügyi szempontból pozitív változást hoz. De vajon a nyár vagy a téli időszámítás rendszeresítésével járunk-e jobban?

Mint azt korábban megírtuk, az Európai Parlament megszavazta a nyári és téli időszámítás közti váltás eltörlését. Az utolsó átállítás 2021-ben történhet, ezt követően a tagállamok dönthetik majd el, hogy melyik időzónába kívánnak tartozni.

A téli időszámítás ezért előnyösebb

Az óraátállítás megszüntetése az Európai Unióban alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Azalvásés az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár - hívta fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség.

Az óraátállítás átmenetileg megviseli a szervezetet
Az óraátállítás átmenetileg megviseli a szervezetet. Fotó: iStock

A szervezet szerint a 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más egyaránt arra tanít bennünket, hogy az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

Hogyan hat a szervezetre a napközbeni alvás? Részletek itt.

A óraátállításhoz kapcsolódóan G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke olyan nemzetközi és nemzeti állásfoglalások, javaslatok és intézkedések szükségességére is felhívja a figyelmet, mint a gyermekek és a fiatalok kora reggeli kényszerébresztésének (bölcsődei, óvodai, iskolai korai műszakkezdés) káros hatásai, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzése, valamint a kora délutáni pihenés (a mediterrán országokban gyakorlatnak számító szieszta) életmódra gyakorolt egészségügyi következményeinek a kérdéskörei.

Napokig tarthat az óraátállítás hatása

Az óraátállítás hatása 7-10 napig is tarthat azoknál, akik erre érzékenyek - mondta el Pintér Ferenc meteogyógyász az M1 csatorna műsorában. A szakember szerint elsősorban azokat sújtja az óraátállítás, akik rendszeres életet élnek, a kisgyerekeket és az időseket.

Mivel a belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, így nem szabad bagatellizálni az egyórás csúszást - tette hozzá. Az óraátállítás elsősorban alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okoz, csökkenhet a munkavégzés hatékonysága, illetve nőhet a balesetek száma.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)