Kiderült, miből állnak össze az álmaink

Kutatóknak először sikerült bizonyítaniuk, hogy alvás közben az agyunk újra lejátssza a frissen átélt emlékeket.

Alvás közben egész különös, néha teljesen értelmezhetetlen képek pörögnek le a szemünk előtt. Az ember évezredek óta próbálja megfejteni az álmok rejtélyét, és míg korábban valamiféle jeleket, jóslatokat próbáltak kiolvasni belőlük, napjainkban már tudjuk, hogy valamilyen módon az információk agyi feldolgozásában lehet szerepük. Egy új kutatás elsőként igazolta, hogy a friss emlékek elraktározása során keletkeznek a különös képek a fejünkben.

Így hat ránk a rendszertelen alvás Sok munkavállaló viszonylag keveset alszik hétköznaponként: este fejezi be a munkáját, esetleg korábban kel, hogy el tudjon menni sportolni. "Majd hétvégén kipihenem magam" - gondolják ilyenkor. De vajon tényleg elég a kétnapos semmittevés? Kattintson a részletekért!

Agyunk újrajátssza a napközben történteket

Minden egyes feladat, amit az ember napközben elvégez, vagy élmény, amit átél, egy meghatározott idegi működési mintával jár az agyban. Úgy tűnik, ezeket a működési mintákat éjszaka az agyunk visszajátssza, ezt rágcsálókon végzett kísérletek már korábban is igazolták, embereknél azonban először sikerült kimutatni.

A kutatók neurotechnológiákat - vagyis az emberi agyba beültetett mikroelektródákat - használtak annak érdekében, hogy "dekódolják" azokat az idegi jeleket, amelyek a végtagok mozgásához és a kommunikációs képességekhez köthetőek. Ezzel a technológiával elérték már, hogy egy teljesen lebénult ember mozgatni tudott egy számítógépes kurzort pusztán azzal, hogy gondolatban kinyújtotta a karját. A számítógépes kísérlet ezúttal az álmok működését és kialakulását, illetve az a mögötti agyi folyamatokat vizsgálta.

Éjszaka az agyunk újrajátssza a napunkat. Fotó: Getty Images
Éjszaka az agyunk újrajátssza a napunkat. Fotó: Getty Images

A kísérletben részt vevő két embernek egy 1980-as években népszerű videojátékkal kellett játszania, előtte és utána pedig aludni tértek. A játékban meghatározott sorrendben gyúltak ki fények, amelyeket memorizálniuk kellett, majd a megfelelő sorrendben újragyújtani a lámpákat. A kurzort azonban ők sem a kezükkel, hanem a gondolataikkal irányították, miközben a kutatók az idegsejtek aktivitását vizsgálták.

Meglepő módon a résztvevők agyábanalvásközben is ugyanazok az idegsejti aktivitási minták rajzolódtak ki, mint amikor a játékot használták. Vagyis az agyuk megismételte a játékot a fejükben, miközben ők álmodtak. A kutatók szerint az efféle visszajátszásoknak a tanulási folyamatokban, illetve az emlékek rögzülésében lehet fontos szerepük.

Forrás: Iflscience

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső